Home Vijesti Deponij Viševac: Smeće prešlo crtu od 14 metara?!

Deponij Viševac: Smeće prešlo crtu od 14 metara?!

1257
0
 I dok riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i KD Čistoća tvrde kako prema postojećoj građevinskoj dozvoli za sanaciju na deponiju Viševac ima mjesta za odlaganje otpada do konca 2009. godine, informacije sa terena su drugačije. Naime, nakon što su ovlašteni geodeti po zahtjevu Građanske udruge Smokvarijska lista iz Viškova, obavili lasersko mjerenje visine i snimanje deponija utvrđeno je kako već sada prijeđena najviša dozvoljena kota odlagališta i to za čak 14 metara! Naime, prema važećoj građevinskoj dozvoli najviša kota odlagališta je 330 metara nadmorske visine, dok danas ta kota iznosi 344 metara nadmorske visine. Taj podatak u KD Čistoća ne priznaju tvrdeći da su još uvijek ispod crte.
   
Traži se hitna inspekcija

– Već duže vrijeme mi upozoravamo sve nadležne kako je najviša kota odlagališta prijeđena, ali ni sami nismo vjerovali da je prijeđena za čak 14 metara, kazao je Veljko Bezjak, predsjednik Građanske udruge Smokvarijska lista. Iz tog razloga Ministarstvu zaštite okoliša, Republičkoj građevinskoj inspekciji predan je novi zahtjev za hitnim inspekcijskim nadzorom sanacije odlagališta otpada Viševac i utvrđivanjem stvarnog stanja na deponiju u odnosu na zadane vrijednosti po građevinskoj dozvoli za sanaciju iz 2004. godine.
    – Tražimo da se utvrde mase komunalnog otpada koje su prešle visinske kote po projektu sanacije te da se sukladno tome ustanove stvarne slobodne količine za daljnje deponiranje otpada i da se odrede prostori deponiranja za iste sukladno projektu sanacije, kazao je Bezjak.
    S obzirom da se godišnje na deponij Viševac deponira oko 85 tisuća metara kubnih otpada, Smokvarijanci procjenjuju kako prostora za nova deponiranja ima maksimalno do konca ove godine, a ne kako tvrde mjerodavni do konca iduće godine.
    U svom zahtjevu resornom ministarstvu i inspekciji Smokvarijanci ističu i kako su krajem lipnja na deponiju započeli bespravni radovi na iskopu zemljišta između brda Zavnice i odlagališta Viševac iako za njih ne postoji građevinska dozvola. Iskopano je stotinjak metara iskopa i radovi su nedavno obustavljeni, te Smokvarijanci zahtjevaju da se bespravna gradnja sankcionira, odnosno da se okoliš dovede u prijašnje stanje, ali ne zasipavanjem iskopa smećem već građevinskim materijalom iz iskopa.
   
Već drugi zahtjev Ministarstvu

Inače, treba naglasiti kako je ovo već drugi ovakav zahtjev, te kako na prvi Smokvarijanci nikada nisu dobili odgovor, te je nepoznato je li inspekcija uopće izašla na teren, odnosno što je utvrđeno. Očigledno je da se štiti interes moćnih grupacija, a ne nas »malih mještana drugog reda«, poručio je Bezjak.
    Da podsjetimo, Općinu Viškovo, nakon što su vijećnici u dva navrata odbili dati suglasnost na povećanje kapaciteta Viševca, posjetili su koncem prošlog tjedna riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša Nikola Ružinski, te su prezentirali projekt sanacije koji uključuje i povećanje kapaciteta. Kako viškovski vijećnici nemaju namjeru mijenjati odluku, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel poručio je kako prema važećoj dokumentaciji na Viševcu ima mjesta za odlaganje optada do konca 2009. godine, te kako će se onda razmišljati o drugim lokacijam za odlaganje otpada u Hrvatskoj ili izvan nje i to dok u funkciju ne bude stavljena Centralna zona za gospodarenje otpadom Marišćina, što se očekuje koncem 2010. ili početkom 2011. godine. (Novi list)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here