Home Vijesti Dječak hitno prevezen iz Udbine u KBC Rijeka je stabilno: Liječenje meningokoknog...

Dječak hitno prevezen iz Udbine u KBC Rijeka je stabilno: Liječenje meningokoknog meningitisa će još potrajati

110
0

Zdravstveno stanje dvanaestogodišnjeg dječaka iz Udbine, oboljelog od meningokoknog meningitisa, kojemu je prije dva dana pedijatrijski tim Opće bolnice u Gospiću spasio život, prvenstveno zahvaljujući izvrsno i brzo postavljenoj dijagnozi, ali i hitnom prijevozu helikopterom u riječki Klinički bolnički centar, trenutno je stabilno, ali je dječak još uvijek u primarnoj ugrozi, piše Novi list.

– Dječak je stabilan, pri svijesti je, kompetentan i u neurološkom statusu uredan, ali nastavljamo sa širokim mjerama intenzivnog liječenja, u skladu sa smjernicama. Kad je dovezen u našu bolnicu, fluktuirao je sa sviješću i u kvantitativnom i u kvalitativnom smislu. Cijelo vrijeme je zadržao respiratornu i hemodinamsku stabilnost. Do daljnjeg ostaje u bolnici, još danas sigurno na intenzivnoj njezi, a sutra ćemo vidjeti kakvo će biti njegovo zdravstveno stanje i hoće li se stvoriti uvjeti za premještanje na odjel.

Dr. Milardović je poslala poruku svim roditeljima na što trebaju posebno obratiti pažnju u ovakvim zdravstvenim stanjima kod djece.

– Uobičajeno je da febrilno dijete uz temperaturu boli glava. Međutim, upozoravajući je onaj osjećaj roditelja da je njegovo dijete u tom trenutnku drukčije nego inače, promijenjeno, a visoko upozoravajuća su svakako kožna krvarenja, odnosno sitni krvni podljevi, točkice, kao male modrice, koje kada se pritisnu prstom ne blijede, nego ostanu na koži. Tada se roditelj s djetetom hitno treba javiti liječniku, jer to je stanje životno ugrožavajuće. Kad se bolest na vrijeme prepozna, sve može proći bez ikakvih posljedica, rekla je dr. Milardović.

Njegovo zdravstveno stanje zahtijevat će dugoročnije liječenje, odnosno sedam do deset dana terapije, kao i dugoročnije praćenje, kazala je pedijatrica Dječje bolnice Kantrida doc. dr. sc. Ana Milardović, subspecijalistica pedijatrijske hitne i intenzivne medicine. Dr. Milardović dodala je da je meningokokni meningitis srećom rijetka, ali visoko životno ugrožavajuća bolest kod koje ne smije biti odgode te da je dječakov život spašen prvenstveno zahvaljujući odličnoj suradnji liječnika dviju bolnica, kao i njegovom brzom transferu helikopterom u Rijeku.

Podsjetimo, dijete je u bolnicu u Gospiću došlo sa znakovima meningitisa, i to ozbiljnog, koji zna biti smrtonosan u roku od dva sata, ali je u ovom slučaju stanje na vrijeme prepoznato, djetetu je dana primarna antibiotska terapija, stabiliziran je i onda je, kako je Hini rekla ravnateljica bolnice u Gospiću dr. Sanda Čubelić »bio dignut helikopter i dijete je za 45 minuta bilo u Rijeci, dovoljno brzo da mu se ne raspadne nadbubrežna žlijezda«. Zbog toga je dr. Čubelić pohvalila pedijatrijski tim gospićke bolnice, posebno doktorice Lindu Hibravi-Kosić i Kristinu Ilić, ali i posadu vojnog helikoptera i tima Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka na Kantridi te još jednom naglasila da su kroz dobru suradnju spasili život jednom djetetu. Štoviše, za helikopterski je tim rekla da je i inače »zaista vrhunski, profesionalan i reagira kako treba«.

Previous articleOvako danas izgleda Ronaldo. Ima 45 godina (FOTO)
Next articleVozio suprotnim smjerom ipsilonom, udario u ‘audi’ i poginuo!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here