Home Mozaik «Dobila sam otkaz u 5. mjesecu trudnoće, sada je nemoguće naći posao»

«Dobila sam otkaz u 5. mjesecu trudnoće, sada je nemoguće naći posao»

45
0
pexels andre furtado 43594 2617210

«Bila sam nevjerojatno naivna kad sam mislila da je u 2024. konačno moguće postati majka, a ne biti kažnjena u karijeri»

Otkaz u petom mjesecu trudnoće i sada je, čini se, nemoguće naći drugi posao. Kate Winick je progovorila o užasu koji je osjetila kad je izgubila posao i frustraciji zbog mjeseci koji su uslijedili. Provela ih je šaljući prijave i nadajući se da će je ponovno pozvati. Međutim, čak i kad je uspjela dobiti intervju, novo ju je razočaranje čekalo iza ugla. Samo spominjanje činjenice da je trudna bilo je dovoljno da odvrati mogućnost zapošljavanja.

Posao i trudnoća

Kate je za BusinessInsider objasnila svoje poteškoće požalivši se na nemogućnost pronalaska posla zbog trudnoće. Kad čekate bebu, čini se, desetljeća iskustva i savršen životopis nisu bitni. Jedini element koji treba odbaciti je činjenica da ste trudni.

Nisu dužne obavijestiti o trudnoći 

Kandidatkinje nisu dužne obavijestiti poslodavca o svojoj trudnoći tijekom intervjua. To je protuzakonito (i diskriminirajuće) ne zaposliti nekoga iz tog razloga. Kate, međutim, navodi da je nakon dugogodišnjeg iskustva na tom području racionalizirala činjenicu da trudnoća znači gubitak za tvrtku. Nije željela prešutjeti informaciju tijekom intervjua. 

Svi su je odbili kada su čuli da je u 5. mjesecu trudnoće

“Mnogo ljudi (svi muškarci) rekli su mi da će sve biti u redu, da tvrtke samo žele zaposliti pravog kandidata i investirati dugoročno”, piše Kate u objavi objavljenoj na LinkedInu. Međutim, nakon intervjua za najmanje dvadeset radnih mjesta u tri mjeseca nakon otkaza, u trenutku kada je obavijestila poslodavca o trudnoći, “100% tvrtki odbilo je prijeći na sljedeći korak” te odustalo od njenog zapošljavanja.

Diskriminacija

„Bila sam nevjerojatno naivna kad sam mislila da je u 2024. konačno moguće postati majka, a ne biti kažnjena u karijeri – piše Kate -. Ne poznajem nijednu ženu koja zbog toga nije naišla na prepreku na svom putu, bilo da je ona trajna ili privremena. Treba nam politika koje podržava žene koje žele i djecu i karijeru.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here