Home Biznis Dovršetak LNG terminala početkom 2021. godine

Dovršetak LNG terminala početkom 2021. godine

1000
0

Radovi na LNG terminalu u Omišlju počeli su u travnju i bit će gotovi 1. siječnja 2021. godine, rekla je predsjednica Povjerenstva za izradu energetske strategije i direkorica tvrtke LNG Hrvatska Barbara Dorić na susretu stručnjaka za plin u Opatiji, prenosi Radio Rijeka.

Na otvaranju trodnevnog susreta sudjelovao je i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić. Skup bi, uz analizu plinskoga gospodarstva, njegove perspektive i razvoja, trebao doprinijeti oblikovanju državne energetske strategije, čija je izada upravo u tijeku.

Pokušajmo stvarati sintezu, a ne oponirati jedni drugima, poručio je predsjednik uprave Hrvatske regulatorne agencije Tomislav Jureković, obrativši se predstavnicima plinskoga lobija koji, iako nerado, ipak izgovaraju da je plin tranzicijski energent. Ta će tranzicija potrajati u Hrvatskoj još nekoliko destljeća, no vrijeme je da se razmišlja o pametnoj budućnosti, dodao je Jureković.

Darija Krstičević iz tvrtke Plinacro najavila je veliki investicijski ciklus od nekoliko projekata. Riječ je o 209 milijuna kuna vrijednoj kompresorskoj stanici Velika Ludina, koja će biti gotova do kraja godine te osigurati dvosmjerni protok plina s Mađarskom, zatim otpremnom plinovodu Omišalj – Zlobin, vrijednom 300 milijuna kuna, koji je u visokoj fazi pripreme i bit će gotov do kraja iduće godine, te jadransko – jonskom plinovodu, nakon kojeg će osnovati IAP tvrtku s partnerima iz BiH, Crne Gore i Albanije.

Naša je perspektiva niskougljična strategija, ali svi oni koji očekuju da će nova državna energetska strategija dovesti u pitanje plin kao energent – prevarili su se, rekao je ministar Čorić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here