Biznis

Dovršetak LNG terminala početkom 2021. godine

Dovršetak LNG terminala početkom 2021. godine

Radovi na LNG terminalu u Omišlju počeli su u travnju i bit će gotovi 1. siječnja 2021. godine, rekla je predsjednica Povjerenstva za izradu energetske strategije i direkorica tvrtke LNG Hrvatska Barbara Dorić na susretu stručnjaka za plin u Opatiji, prenosi Radio Rijeka.

Na otvaranju trodnevnog susreta sudjelovao je i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić. Skup bi, uz analizu plinskoga gospodarstva, njegove perspektive i razvoja, trebao doprinijeti oblikovanju državne energetske strategije, čija je izada upravo u tijeku.

Pokušajmo stvarati sintezu, a ne oponirati jedni drugima, poručio je predsjednik uprave Hrvatske regulatorne agencije Tomislav Jureković, obrativši se predstavnicima plinskoga lobija koji, iako nerado, ipak izgovaraju da je plin tranzicijski energent. Ta će tranzicija potrajati u Hrvatskoj još nekoliko destljeća, no vrijeme je da se razmišlja o pametnoj budućnosti, dodao je Jureković.

Darija Krstičević iz tvrtke Plinacro najavila je veliki investicijski ciklus od nekoliko projekata. Riječ je o 209 milijuna kuna vrijednoj kompresorskoj stanici Velika Ludina, koja će biti gotova do kraja godine te osigurati dvosmjerni protok plina s Mađarskom, zatim otpremnom plinovodu Omišalj – Zlobin, vrijednom 300 milijuna kuna, koji je u visokoj fazi pripreme i bit će gotov do kraja iduće godine, te jadransko – jonskom plinovodu, nakon kojeg će osnovati IAP tvrtku s partnerima iz BiH, Crne Gore i Albanije.

Naša je perspektiva niskougljična strategija, ali svi oni koji očekuju da će nova državna energetska strategija dovesti u pitanje plin kao energent – prevarili su se, rekao je ministar Čorić

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Biznis

More in Biznis

Kreće nova brzobrodska linija Rijeka – Zadar!

spMay 22, 2019

Direktor 3. maja: S Kinezima otvoreni inženjerski razgovori

spMay 21, 2019

Za terminal u Rijeci zainteresirani Kinezi koji grade Pelješki most

spMay 18, 2019

Pale cijene goriva

spMay 14, 2019

Uljanik u stečaju!

spMay 13, 2019

Stiže“Maersk Hamburg” najveći kontejneraš u povijesti riječke luke

spMay 10, 2019

Pojeftinilo gorivo!

spMay 7, 2019

Udruženje obrtnika Rijeka uručilo novčane nagrade najboljim učenicima osam strukovnih škola

spMay 6, 2019

Kinezi više zainteresirani za 3. maj, a nikako za strateško partnerstvo

spMay 2, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.