Home Najnovije Državna revizija: Nepravilnosti u poslovanju Grada Rijeke

Državna revizija: Nepravilnosti u poslovanju Grada Rijeke

250
1

Državni ured za reviziju u izvješću o obavljenoj reviziji financijskih izvještaja i poslovanja Grada Rijeke u 2007. iskazao je uvjetno mišljenje, navodeći nekoliko postupaka i učinaka koji su na to utjecali, a o tom se izvješću očitovalo riječko Gradsko pglavarstvo.

U mišljenju državne revizije navodi se da za vrijednost zemljišta od 5,4 milijuna kuna, koje je uneseno u temeljni kapital novoosnovanog društva “Rijeka sport”, u poslovnim knjigama nije umanjena vrijednost nefinancijske imovine i nije obavljeno povećanje na računima financijske imovine odnosno udjela u glavnici.

Komunalnim društvima u gradskom vlasništvu i suvlasništvu doznačena su sredstva za izgradnju komunalne infrastrukture i nabavu opreme od 56,7 milijuna kuna, a nije riješen pravni status imovine, odnosno nisu zaštićeni vlasnički interesi.

Nadalje, bez suglasnosti Poglavarstva dani su zajmovi od 2,5 milijuna kuna.

Dio prihoda od komunalnog doprinosa, spomeničke rente, naknade za koncesije za obavljanje komunalne djelatnosti te komunalne naknade od 19,5 milijuna kuna nije utrošen u zakonom propisane namjene, a roba, radovi i usluge u vrijednosti 10,4 milijuna kuna nabavljeni su bez primjene propisanih postupaka nabave, navedeno je u revizorskom mišljenju.

Gradska uprava prihvatila je mišljenje revizora u vezi s knjiženjem zemljišta, pa su odjeli gradske uprave zaduženi da u što kraćem roku provedu evidentiranje dokapitalizacije “Rijeka sporta”.

Uz obrazloženje učinjenog, prihvaćeno je mišljenje u vezi s davanjem zajmova bez suglasnosti Poglavarstva, kao i mišljenje da prihodi od 19,5 milijuna kuna nisu utrošeni na zakonom propisane namjene.

Navodi revizora u vezi s ulaganjem u infrastrukturu komunalnih društava, kao i u vezi s nabavom roba, radova i usluga, nisu u cijelosti prihvaćeni.

U očitovanju je navedeno da Grad Rijeka u prvom slučaju nije oštećen budući da ni jedna odluka u komunalnim društvima ne može biti donesena bez suglasnosti gradske uprave te da je pri financiranju odabran prihodovni, a ne kapitalni pristup jer su tako korisnici zaštićeni od poskupljenja usluga.

U gradskoj upravi smatraju da je nabava roba, radova i usluga obavljena u skladu sa zakonom i da su dodaci sklopljenim ugovorima također u skladu sa zakonom. Prekoračena vrijednost, koja je ugovorena osnovnim ugovorom, rezultat je vremenske neusklađenosti planiranja i ugovaranja za poslovnu godinu i drugih razloga, stoji u obrazloženju. (Hina)

Previous articleDrugi dan zaredom gorio kontejnerski terminal
Next articleDvojezgreni Phenomi u isporuci?

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here