Home Vijesti Dvije stvari ključ Matejeva nestanka, stručnjak otkriva sto sve ne štima: Video...

Dvije stvari ključ Matejeva nestanka, stručnjak otkriva sto sve ne štima: Video plivača u Savi je snimljen mobitelom, nema dokaza da je Periš ušao u vodu, a najveća kontroverza je njegov telefon

40
0

Igor Jurić, osnivač Zaklade “Tijana Jurić” i Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, u razgovoru za “Blic” o slučaju nestalog Mateja Periša (27) iz Splita posebno ističe dvije stvari koje, prema njegovim riječima, , ključni su da potraga traje devet dana.

Otkrio je i detalje iz istrage te naveo da je roniocima koji pretražuju Savu i Dunav najvažnije znati gdje je Matej navodno pao u vodu, te da s druge strane nema konkretnih dokaza da je mladić iz Splita završio u rijeci.

– Prije svega želim naglasiti da je ono što nam zadnjih dana upada u oči i uši općenito način na koji izvješćuju neki mediji, a vezano je za njegovo psihičko stanje te večeri. Smeta mi što netko prosuđuje njegovo zdravstveno stanje, a posebno spolnu orijentaciju – rekao je Igor Jurić.

Tada je naveo da je video koji je objavljen prije nekoliko dana, a koji je postavljen kao video na kojem se vidi kretanje nestalog Mateja Periše, zanemaren.
– Nekako je u cijeloj priči zanemaren video, pogotovo onaj dio gdje se osoba kupa u Savi. Ta snimka se tada pojavila, otac Nenad Periš je rekao da dio snimka koji prikazuje osobu koja pliva u rijeci nije njegov sin i od tada se čini da je zaboravljen. Ne postavlja se ključno pitanje, tko je to snimao, a snimano je mobitelom, dok su ostali snimci sa nadzornih kamera, kada je to snimljeno i na kraju krajeva, tko je osoba koja pliva u Savi? I zašto je to snimljeno? Kako se nitko time nije “pozabavio”? – kaže Jurić.

Za policiju, odnosno ronioce, kaže, ključno je gdje je osoba koju traže pala u vodu.
– Razgovarao sam s roniocima i za njih je ključno gdje je osoba pala u vodu. Ovo je za njih ključni dokaz. Zapravo, nema dokaza da je Matthew pao u vodu. Ako nije pao u vodu, postavlja se pitanje zašto je postavljen? Je li netko svjesno htio skrenuti istragu? Dakle, tko je vlasnik te snimke i tko je osoba koja pliva u vodi? Što se ovdje događa? To su sasvim logična pitanja koja se postavljaju sama od sebe. Taj video može puno reći u smjeru pronalaska Mateja, ali može pokazati i da li netko namjerno kvari istragu – kaže Igor Jurić.

Kroz priču s ocem Nenadom i prijateljima koji su bili s njim u klubu Gothic u noći kada je Splićanin nestao, Igor, kako kaže, ne vjeruje da je Matej bio pod utjecajem narkotika.
– Razgovarao sam s prijateljima i ocem, što mogu reći, ne vjerujem da je koristio supstance. Ono što se ne zna je što se dogodilo na putu do WC-a… Činjenica je da se može locirati njegov svaki pokret. Postoje očevici koji mogu potvrditi što se dogodilo u zadnjim trenucima. Siguran sam da ima očevidaca i svjedoka koji mogu dati dodatne informacije. I nadzorne kamere mogu otkriti puno više, jer ti dijelovi videa gdje se on zapravo nalazi, samo su dijelovi, postoji snimak prije i poslije onoga što je javno objavljeno – kaže Jurić.

Navodi da je još jedna vrlo važna, odnosno ključna stvar za cijeli ovaj slučaj telefon Mateja Periše.
– Ono što je jako bitno je gdje je telefon zadnji put bio smješten, gdje je bio isključen, gdje je bazna stanica locirala telefon. Ako je riječ o vodi, ronioci ga lako mogu pronaći. Mjesto je navedeno za zadnje paljenje i gašenje telefona, a to nitko ne spominje. Što se događa s telefonom? Nedavni razgovori i tekstualne poruke mogu se preuzeti, a sve to može biti ključ za slučaj. Dakle, imamo dvije ključne stvari koje nitko ne spominje: video čovjeka koji pliva u rijeci i telefon.
Igor otkriva da su Matejevi prijatelji prijavili njegov nestanak već u 10 sati i da im je tada rečeno da se prvo raspitaju u bolnicama.

Prvo je od 2:30 do 10:00 izgubljeno 7,5 sati, a kasnije od 10:00 do 18:00 sati dodatnih 8 sati. U potrazi za nestalom osobom, to je katastrofalno gubljenje vremena. Dakle, već su u 10 sati bili u policiji i prijavili nestanak. Tada im je rečeno da se raspitaju u bolnicama. Kada su to provjerili, vratili su se u stanicu u 18 sati i rekli da ga nema. Tada je policija krenula u potragu. To jest neuspjeh prijatelja… – navodi.

U cijeloj priči, kako navodi, nešto ne “štima”. Puno je kontroverzi, kaže.
– Nema snimka na kojem se vidi kako ulazi u vodu. Nema snimke na kojoj se vidi kako se vratio na stepenicama. Ta stvar je vrlo čudna. Moram reći da u cijeloj priči nešto nije u redu. Puno je kontroverzi. Gdje je ostatak snimka, pod kamerama je cijeli dio grada. Nevjerojatno je da mu se odjednom gubi trag… – kaže Igor i ističe da se divi Nenadu Periši: “Daje umirujuću poruku. Svaka mu čast i ja se divim njegovom ponašanju… Ja to nisam mogao.”

Previous articleApsolutni Hit: Japanac pokazao kakav paket dobiju ljudi koji se tamo zaraze covidom
Next articleVIDEO: Coulibaly kolabirao i tresao se pred šokiranim suigračima, liječnici ga reanimirali!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here