Home Mozaik Dvogodišnjak počeo pokazivati znakove puberteta, razlog ih je šokirao!

Dvogodišnjak počeo pokazivati znakove puberteta, razlog ih je šokirao!

210
0

Kad god je Erica Brownsell dovela svog dvogodišnjeg sina Barnabyja u igraonicu, drugi roditelji bi je pitali zašto još uvijek pije iz boce. Mnogi su uočili da izgleda starije pa ga zbog mišićave građe prozvali nadimcima kao što su Viking ili Samson. No Brownsell se zabrinula tek kada je ugledala stidne dlake na tijelu svog sina.

“Znala sam da to nije normalno. Izgledao je kao dječak star 4 ili 5 godina, a onda su se počele javljati i trajne erekcije”, ispričala je 43-godišnja majka za Insider.

Dječak je sa samo godinu dana bio težak 12 kilograma, a mjesečno je dobivao nešto manje od kilograma. To nije bila masnoća, samo mišići.

Dr. Tony Hulse, pedijatar endokrinolog iz dječje bolnice Everlina London, bio je pomalo zbunjen kada ga je Brownsell kontaktirala u ožujku.

Naime, Barnaby je u svom sustavu imao isto toliko testosterona kao i odrasli muškarac. Također je imao gustoću kostiju kao dijete u dobi od 4 i pol godine. Daljnjim pretragama isključeni su najčešći uzroci, poput endokrinog tumora ili kongenitalnog poremećaja koji utječe na nadbubrežne žlijezde.

“Bilo je vrlo zastrašujuće jer nitko nije znao što se događa”, prisjetila se Brownsell.

Tada je dr. Hulse došao na ideju da upita majku je li njezin sin bio dulje vrijeme izložen liječenju umjetnim testosteronom namijenjenom odraslima. Erica se prisjetila da je njezin muž nekoliko godina koristio testosteron u gelu zbog složenog stanja testisa s kojim je rođen.

“Šokirali smo se kada smo saznali da je gel koji je moj suprug svakodnevno lokalno nanosio mogao uzrokovati Barnabyjeve probleme”, kaže Erica.

Dr. Benjamin Udoka Nwosu iz dječje bolnice Cohen u New Yorku za Insider je pojasnio da testosteron u gelu ostaje na koži čak i nekoliko sati nakon nanošenja.

“Članovi obitelji i drugi pojedinci koji su u bliskom kontaktu s pacijentom izloženi su riziku”, pojasnio je te dodao da “testosteron dolazi u krvotok čak i kada pacijent nosi odjeću”.

“Ako je osoba izložena testosteronu tijekom dužeg razdoblja, to može biti štetno. Visoke razine posebno su opasne za djecu jer mogu ući u pubertet godinama prije svojih vršnjaka. Simptomi uključuju pojavu akni, stidnih dlaka i dlaka ispod pazuha, kao i prevelike reproduktivne organe”, napomenuo je dr. Nwosu.

Liječnik savjetuje ljudima da koriste jednokratne rukavice kada nanose gel, a Barnabyjevim roditeljima poručuje da ne brinu jer će dječakova dob na kraju sustići njegovo tijelo. Objasnio je da će se dječakova razina testosterona vratiti na normalnu sada kada je njegov tata prešao na injekcije testosterona.

“Problem je uočen relativno rano i nadamo se da neće nanijeti nikakvu dugoročnu štetu”, zaključuje dr. Hulse.

Previous articleKako bih nabavila heroin jednu večer bila sam s 8 muškaraca!
Next articleVozači oduzeli prednost motociklistima, dvije osobe teško ozlijeđene!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here