Home Kolumne Dvostruka mjerila SDP-a: Vukovar-Bykobap DA! Rijeka-Fiume NE!

Dvostruka mjerila SDP-a: Vukovar-Bykobap DA! Rijeka-Fiume NE!

374
3

rijekafiumeVukovarsko Gradsko vijeće odlučilo je izmjeniti Statut Grada Vukovara, onaj po kojemu su ranije bile omogućene dvojezične ploče na gradskim ustanovama, institucijama, trgovima i ulicama u Vukovaru. Točnije, tim Statutom je bilo moguće postavljanje dvojezičnih ploča koje su potakle toliko polemika u Vukovaru i cijeloj Hrvatskoj. Sada, ovom izmjenom, to će se onemogućiti, piše današnji kvarnerski.com.

Kako iz Vukovara navode, ove izmjene su bile potrebne da se poštuju odluke Ustavnog suda od prethodne godine, kojim je ustanovljeno da vukovarsko Gradsko vijeće u roku godine dana mora riješi pitanje dvojezičnosti u tome gradu. A Vijeće Vukovara ga je izmjenilo na način da se dvojezične ploče u Vukovaru više neće moći postavljati.

Međutim, glasovanje o ovom pitanju mnoge je u Rijeci podsjetilo na jedno riječko pitanje. Naime, za ove vukovarske izmjene glasalo je 9 vijećnika, i to vijećnici HDZ-a, HKS-a i HDSSB-a.

Protiv ovih izmjena ili suzdržano bilo je 10 vijećnika iz redova SDP-a, SDSS-a, HNS-a i SNS-a. Ali kako je broj “protiv” bio manji od broja “za”, izmjene su na kraju usvojene.

Kakve to veze ima s Rijekom? Ima utoliko što je u Rijeci na vlasti stranka (SDP) koja se u Vukovaru zalaže za dvojezične ploče, a u Rijeci glavni eksponenti te stranke ne žele ni čuti za mogućnost da Rijeka bude dvojezična.

U riječkom SDP-u vole govoriti kako je Rijeka multikulturalan grad visokih standarda, svakako viših nego u problematičnom Vukovaru gdje mase po ulicama razbijaju ploče. Takvo što je – složiti će se svi – ipak teško zamislivo u Rijeci. Ali ima li riječka politika doista neke visoke tolerantne standarde ili je to samo pričanje priče? Pa čini se ipak ovo drugo ili su ti visoki tolerantni standardi samo ja određene. Naime, koliko je ova tema očito nepopularna u vrhu SDP-a Rijeke možda najbolje pokazuje ponašanje gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela od prije godinu dana, kada je nakon svojeg žestokog osvrta napustio znanstvenu TRIBINU udruge Slobodna Država Rijeka i međunarodne fondacije Centre Maurits Coppieters, na kojoj je spomenuto da bi današnja Rijeka 21. stoljeća možda mogla više koristiti naziv Fiume koji je nosila veći dio svoje povijesti, jer je Fiume sastavni dio identiteta Rijeke.

Glavnom imenu SDP-a Rijeke to je bilo previše. Neovisno što u Rijeci više od pola stoljeća nije bilo nikakvih ozbiljnih – barem među stanovništvom – problema vezanih uz naziv Fiume. Štoviše, mnoštvo stanovništva Rijeke ga je prigrlilo kao sasvim normalan i sastavni dio svojega grada. Istovremeno glavnim imenima SDP-a, samo ovoga puta onima u drugom dijelu Hrvatske, dvojezičnost u Vukovaru je sasvim u redu, gdje se ginulo relativno nedavno i gdje su rane još sasvim otvorene te ovo pitanje doista potiče na probleme.

Narod bi rekao: tko je tu lud?

Očito sam narod, koji glasuje za takve svoje čelnike koji se ponašaju sasvim nelogično. Ili ipak ima tu neke skrivene političke logike zašto jednima “da”, a drugima “ne”, pita se kvarnerski.com. (foto naslovnice: ipress.rtl.hr)

3 COMMENTS

  1. Dvojezičnost ima više razina; od osnovne, parcijalne vizualne, gdje su dvojezične tabele postavljene samo na nekim mjestima kao u dijelovima ili na području cijelih mjesnih odbora ili dijelovima grada, pa sve do potpune dvojezičnosti, vizualne i govorne, gdje se u svim uredima lokalne samouprave i državnih institucija može komunicirati na jezicima koji su prisutnima u dvo ili čak trojezičnim sredinama: osobno sam vidio i trojezične tablice, i to već pred koju godinicu u Pokrajini- Regiji Alto Adige – Sudtirol u Italiji gdje je bila trojezična tablica (talijansko-njemačka-ladinska) pri ulasku u naseljeno mjesto Ortisei – Val Gardena (St.Urlich-Urtisei). Primjera u Europi ima i u drugim državama, pisani su u NL-u i članci o Alandskim otocima u Baltičkom moru, itd., itd…sve ovisi koliko pripadnici večinskog naroda (pa koliko malobrojan bio u svjetski okvirima) se želi ili ne želi prihvatiti činjenicu da nije sam u ovome svijetu, u ovome slučaju u sklopu RH. Pa bilo to u Vukovaru, kao i u Rijeci. Problem se javlja i zbog toga (smatram više u RI nego na istoku zemlje) da novopečani pripadnici određenog naroda da bi dokazali kako su se “uklopili”-asimilirali i koliko su privrženi pripadnici svome narodu, ponašaju se desnije od desnih. U tome im potpomažu desni i lijevi-desni (nacional-komunisti, da se razumijemo !), i eto stanje da i nakon 52 godine od nasilno skinutih – razbijenih !!! dvojezičnih (hrvatsko-talijanskih) tablica na desnoj obali Rijeke-Fiume 1953. godine, gradska struktura nije našla shodnim da ih vrati kao iskaz otvorenosti i prisutnosti određene kulturnog koinea – miljea u Gradu Rijeci. Javlja se sada retoričko pitanje obzirom na stanje na istoku zemlje: “Da li je još uvijek prerano, budući se određene (u RI nespecificirane!) rane još nisu zacijelile ni nakon 52 godine ? To je samo rezultat kada se uporabljaju loši medikamenti…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here