Home Biznis ECB sa 442 milijarde eura potiče smanjenje kamata

ECB sa 442 milijarde eura potiče smanjenje kamata

1021
0

Europska središnja banka (ECB) odobrila je 442 milijarde eura kredita bankama u eurozoni koje su pogođene financijskom krizom. Iznos od 442 milijarde eura (odnosno 612,8 milijardi dolara) odobren je na prvoj aukciji jednogodišnjih zajmova, i predstavlja do sada najveću injekciju likvidnosti u monetarnom bloku koji obuhvaća 16 zemalja – članica Europske unije.

Navedeni nivo jednogodišnjih zajmova obuhvaća oko 70 posto likvidnosti ECB-a i pet posto bruto domaćeg proizvoda zemalja eurozone, prenosi agencija Reuters. Analitičari ukazuju da bi ova ogromna financijska injekcija usmjerena prema bankarskom sektoru eurozone trebalo potaknuti smanjenje kamata na regionalnom tržištu novca.

ECB do sada nije primjenjivala nekonvencionalne mjere monetarne politike u cilju poticanja gospodarstva u eurozoni, opredjeljujući se za direktne pozajmice bankama i drugim financijskim organizacijama. ECB, za razliku od središnjih banaka SAD-a i Velike Britanije, ne može kupovati vladine obveznice članica EU, jer bi to utjecalo na deficite u pojedinačnim zemljama i stoga bilo u suprotnosti s bančinom obavezom da se brine o proračunskoj stabilnosti svojih članica, ukazuju financijski stručnjaci.(bankamagazine)

Previous articlePodvodio državljanke Srbije
Next articleTko se napije riječke vode…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here