Home Kolumne EKSKLUZIVNO: Milijunski poslovi tvrtke SDP-ovog načelnika i Grada Rijeke

EKSKLUZIVNO: Milijunski poslovi tvrtke SDP-ovog načelnika i Grada Rijeke

10
18

Nakon što smo ljetos objavili podatke o milijunskim troškovima multimedijalnog portala Moja Rijeka, istražili smo troškove nabavke informatičke opreme koju Zavod za informatičku djelatnost godinama nabavlja putem leasinga, odnosno leasing kuće I4NEXT. Koncentrirali smo se na narudžbu iz 2010. godine budući da je tada, prema tvrdnjama našeg izvora iz gradske uprave koji nam je dostavio podatke, došlo do najvećeg nesrazmjera cijena u odnosu na nabavnu cijenu drugih dobavljača i to u iznosima od 20% pa do astronomskih 136%!

Razlike između ugovorenih cijena i cijenika drugih dobavljača

Međutim, još je zanimljiviji podatak o vlasnicima tvrtke koja je pravi dobavljač opreme koja se Gradu Rijeci nabavlja putem tvrtke I4NEXT. Riječ je o tvrtki Ri-Ing kojoj su, prema podacima Trgovačkog suda u Rijeci, suosnivači Mario Ćiković, SDP-ov načelnik općine Matulji, Draško Andrić i Zdenko Turina. Sjedište tvrtke je na Ćikovićevoj kućnoj adresi. Unatoč ili zbog Ćikovićeve političke funkcije, Ri-Ing godinama ostvaruje milijunske poslove u jedinicama lokalne samouprave u kojima je na vlasti njegova politička opcija. Situacija u kojoj riječki gradonačelnik svome stranačkom kolegi, matuljskom načelniku, povjerava milijunske poslove plaćene novcem poreznih obveznika, više liči na afričku nego na europsku poslovnu praksu. Prema tvrdnjama našeg izvora, u dogovaranju posla s leasingom gradonačelnik Obersnel je bio uključen dok je Zavod za informatičku djelatnost poslužio tek kao operativa. Na svim ugovorima s I4NEXT-om stoji potpis upravo riječkog gradonačelnika.

Mario Ćiković, načelnik Matulja i suosnivač Ri-inga (foto: matulji.hr)

Posao nabave informatičke opreme putem leasinga odrađivan je preko sustava javne nabave koja je očito postala smokvin list za sve sumnjive poslove gradske uprave. Ovdje valja podsjetiti da ispunjenje uvjeta koji propisuju postupak javne nabave nije nikakva garancija da u konkretnom poslu nije bilo zlouporabe sredstava poreznih obveznika. Podsjetimo se, pod sličnim uvjetima su nekoliko puta prefarbavani tuneli na hrvatskim autocestama koje je kasnije procesuiralo hrvatsko pravosuđe. U riječkom slučaju na natječaje koje raspisuje Grad Rijeka ili Zavod za informatičku djelatnost najčešće se javlja samo jedan, očito povlašteni ponuđač. Razlozi za to su prilično jednostavni – potencijalna konkurencija je ograničena uvjetima potrebnim za pristupanje natječaju. U konkretnom slučaju leasinga iz 2010. godine, javio se jedino I4NEXT jer se radi o leasing-kući koja iskljucivo radi leasing informatičke opreme. Tvrtke kojima je prodaja računalne opreme osnovni posao nalaze se u nepovoljnom položaju jer moraju odmah platiti robu, a onda čekati 3 godine plaćanja u ratama. Prema tvrdnjama upućenijih u informatičkih biznis, u okvirima Hrvatske na ovakav natječaj bi se pored I4NEXT-a mogle javiti uglavnom financijske kuće koje se bave poslovima leasing te eventualno T-Com koji je registriran za poslovne najma računala poslovnim korisnicima.Druge leasing-kuće su izbačene iz igre jer se uvjetima konkretnog natječaja na kraju leasinga oprema vraća isporučitelju, a tvrtka I4NEXT jedina ima riješen plasman opreme koju uzima nazad. Ponuđaču je uz sve to i uvjetovano da mora imati barem jedan ovakav posao realiziran u posljednje tri godine u iznosu većem od 1.000.000,00 kn što izbacuje iz igre većinu informatičkih tvrtki. No, umjesto da poučeni iskustvom natječajnih farsi na kojima samo jedan ponuđač nudi opremu po astronomskim cijenama, u Gradu malo ‘olabave’ pravila i dopuste konkurenciji ulazak u posao, pravila su nakon 2010. dodatno pooštrena. Novi gradski natječaji tvrtkama koje se javljaju na natječaje za leasing informatičke opreme uvjetuju i ovlaštenje za poslove leasinga odobreno od HNB-a koje, pogađate, ima i4NEXT.

Cjenik ugovoren s Gradom Rijekom 2010. godine

Ukupna vrijednost opreme koju je iznajmio Grad Rijeka prema ugovoru iz 2010. godine iznosi 2,9 milijuna kuna s PDV-om. Portal Rijeka Danas je usporedio cijene identične opreme kod drugih renomiranih dobavljača u lipnju 2010. godine. Za usporedbu s cijenama Ri-inga uzeli smo dobavljača koji nam je dao najvišu cijenu od svih koje smo uspoređivali. I u slučaju ponude s najvišom cijenom, sve stavke su značajno jeftinije od onih koje je platio Grad Rijeka. Cijene koje navodimo su cijene proizvođača za traženo razdoblje, lako su provjerljive i nemaju većih odstupanja. Konačna cijena bi zapravo trebala biti znatno niža jer dobavljači s proizvođačima u slučaju većih poslova mogu dogovoriti značajno manje cijene od redovnih prodajnih cijena.

Već i letimičnim uvidom u cjenik vidljivo je da su u Gradu Rijeci bili nevjerojatno široke ruke kada je u pitanju nabavka prijenosnih računala. Prema ugovoru o leasingu iz 2010. nabavljeno ih je 18 u rasponu cijene od najjeftinijeg HP Mini 210 po 5.227,64 kn do najskupljih Elitebook 8740w plaćenih basnoslovnih 23.361,39 kn bez PDV-a. Ukupno su nabavljena dva ovakva kapitalca po toj cijeni iako smo uvidom u cjenike iz lipnja 2010. došli do zaključka kako su se računala iz te serije mogla dobiti po cijeni od 16.000 kn ili da je marža na ovaj proizvod mogla iznositi preko 45 posto! Točna nabavna cijena ovisi o modelu serije ili o snazi procesora, veličini diska, te grafičkoj kartici. Na naš upit ZID-u da nam se dostavi točan model (part number) serije koja je iznajmljena, odgovoreno nam je da u Gradu Rijeci podatak o točnom modelu nabavljenih prijenosnih računala nemaju budući da im nije relevantan za poslovanje (!) Za svaki slučaj, u konačnoj kalkulaciji smo koristili cijene koje su mogli postići najjači modeli (part number) serije koja se pojavljuje u ugovoru.

Sljedeća stavka na kojoj su opustošeni džepovi poreznih obveznika su printeri. Ukupno ih je nabavljeno 22 komada od kojih po najvišoj cijeni 5 komada tipa HP CLJ 5550HDN za 57.578,00 kn (bez PDV-a) po komadu! Po cjenicima iz lipnja 2010. ove printere se moglo nabaviti za najviše 39.000 kn koliko im je bila nabavna cijena, što znači da ih je Grad Rijeka platio barem 47% skuplje nego da ih je kupio od drugih nabavljača!

Ugovorena vrijednost opreme: 2.339.319,80 kn
Vrijednost opreme kod drugih dobavljača: 1.833.975,00 kn
Ukupno naplaćena oprema s troškom leasinga i PDV-om: 3.370.000,00 kn
Ugovoreni rok korištenja opreme: 3 godine

Gledajući ukupne iznose, nabavna vrijednost robe koja je uzeta u leasing sredinom 2010. godine (prema kalkulaciji dobavljača koji nam je ustupio cjenike iz 2010. godine) vrijedi oko 1.830.000 kn (u konačan iznos smo dodali 40.000 kn zbog mogućnosti da su u slučaju printera kupljena dodatna jamstva kako bi sva oprema imala jamstvo 3 godine, iako se u ugovoru to decidirano ne navodi, osim da je isporučitelj dužan održavati opremu za vrijeme trajanja Ugovora).

Ukupna cijena informatičke opreme prema ugovoru koji je s leasing-kućom sklopio Grad Rijeka iznosi 2.339.319,80 kn. Pribrojimo li iznosima PDV od 23%, oprema je porezne obveznike koštala preko 600.000 kn više nego što je trebala! Ovim iznosima treba pribrojiti i naknadu za leasing, što znači da je porezne obveznike informatička oprema obuhvaćena ovim ugovorom na kraju koštala 3.370.000 kn (s PDV-om).

Da bi priča bila još zanimljivija, ovoliku cijenu su u postupku javne nabave procjenom vrijednosti ugovora naveli u samom Gradu Rijeci pa se postavlja pitanje na temelju čega su je izračunali kada cjenici svih dobavljača koje smo kontaktirali navode znatno manje cifre. Razlika između procijenjene vrijednosti ugovora i cijene koja je zaista ponuđena od isporučitelja iznosi svega 0,4% pa se s pravom postavlja pitanja jesu li procjenu vrijednosti zapravo radili oni koji su se javili na natječaj ili se radi o vidovitosti koja ulazi u domenu parapsihologije.

Prema uvjetima ugovora, nakon isteka trogodišnjeg ugovora o leasingu oprema se vraća leasing-kući što je još jedna stavka koja je sporna većini naših sugovornika koji se bave prodajom informatičke opreme. Naime, nije jasno zašto u Zavodu za informatičku djelatnost nisu ugovorili mogućnost da nakon 3 godine otkupe opremu po cijeni od 10% na koliko je procijenjena nakon isteka ugovora. S obzirom na kvalitetu informatičke opreme koja je nabavljena, ona nakon tri godine vrijedi znatno više, barem prema mišljenju stručnjaka koje smo konzultirali. Na taj način se mogla koristiti još dvije ili tri godine, a nakon toga donirati ustanovama poput škola i vrtića.

Napominjemo kako se u ovom slučaju radi o samo jednom od ugovora koje posjedujemo i za koji nam je naš izvor naveo kako je najekstremniji kada je riječ o rasipnosti sredstvima poreznih obveznika. U posjedu smo ukupno 5 sličnih ugovora ukupne vrijednosti preko 17 milijuna kuna, a uskoro ćemo javnosti predstaviti nove gradske poslove u kojima su odnosi plaćene i stvarne cijene još i drastičniji. (Sanja Perinić)

Previous articleScoria: Olako smo primali pogotke
Next articleGrađanski neposluh na Marišćini: Prosvjednici traže političku i kaznenu odgovornost Obersnela, Komadine, Šćulca…

18 COMMENTS

 1. Nakon ovakovih informacija, ako je vjerovati navedenoj novinarki, postavlja se pitanje što bi jedan normalan građanin našega Grada mogao reći ili zuključiti. Članovi talijanske Cosa nostre i Cammore bi trebali doći na instruktažu u Rijeku na temu kako legalno doći do nelegalnih prihoda a ne biti sankcioniran.

 2. nakon dugo vremena jedan pogođen tekst. takve stvari treba raskrinkavati. ps baš me zanima kojem guzonji je otišao laptop pd 30 milja. ko je taj žgamber koji doma gleda pornjave na službenom lizing-pušing elite book-u. vjerojatno je i koji trolovski komentar na ovom portalu napisan masnim prstićima na zlatnom laptopu

 3. evo jedna firma za provjerit – Iskra-Trade, vlasnik je isto SDPovac a tvrtka ima valjda godišnju pretplatu za održavanje svega što ima veze sa strujom i Gradom, a onda posao za nju obavljaju kooperanti.

  Pozdrav Prascu, jel se znojiš?

  Najveći mi je gušt što znam da Vojko visi svakodnevno ovdje i čita pa onda sere svima čije ime se ovdje spomene :))) samo udarajte, ako budemo imali sreće možda pukne od muke ***** :))

 4. BAJIĆ ??? baja ŠUTI… dobio novi mandat da odspava na teret poreznih obveznika…KUŽE? kuži….NAROD ? PUŠI !!! I neka puši kada takav isti narod iznjedri TAKVO SMEĆE …

 5. Naravno da medalja ima ne dvije nego puno strana i da je kao takvu treba i promatrati
  kao i uvazavati cinjenicu da covjek nije kriv dok nije pravomocno osudjen, no…
  Kada ce se osobni profit i osobni interes u politici ili medicini poceti tretirati kao
  terorizam prema vlastitom narodu i na adekvatan nacin procesuirati, sto znaci
  ne spominjati sukob interesa i slicne floskule, vec jednostavno proracunati stetu
  koja je tim namjernim cinom u pogresne svrhe nanesena, kako grubu financijsku,
  tako i indirektbu, onima koji su u procesu osteceni i izgubili profit, te moralnu jer
  cijelo drustvo u takvom okolisu postaje kompromitirano, pa onda lijepo i matematicki
  na sve to dodati kamate, sudske i sve ostale troskove i ovrhom ih bez milosti
  naplatiti onima koji su je pocinili ili njihovim najblizima ? Zatvorske kazne,
  otkazi ( sa kasnijim namjestanjem podjednako povoljnih ali manje izlozenih poslova ),
  medijsko gnusanje ne pomaze nikome, osim zamazivanju ociju, do prve slijedece prilike
  ( a cinjenica je da se otkrije i osudi niti 10% pocinjenih prekrsaja te vrste ) ne sluze
  nicemu osim provodjenju neke forme, no drasticno i bezkompromisno financijsko
  terecenje dati ce vrlo brzo rezultate koji ce strahom uticati na nemoral takvih pojedinaca
  i vratiti ne samo “povjerenje u sustav” nego vratiti i NOVAC !!!!

 6. Lako dobivati posao kad ti je sestrična od žene Irena Miličević koja je tako uništila i Ribu Rijeka.

 7. Ma gospodo sa portala. Činjenice govore da je nešto preplaćeno. Oni koji su po sili zakona zaduženi su to zabilježili. Kako se radi o aktualnoj vlasti jasno je da se zaduženi neće potruditi učiniti nešto protiv vlasti, koja je kao jučer potvrdila i prihvatila izvješće u Saboru, prvog u DORH-u. Ako ikad bude interes politike da nešto podnese kao optužnicu izvući će se predmet iz ladice. Prema tome. Budimo realni pa ću ponoviti: Moj favorit da će Gradonačelnik biti opet Obersnel, još nitko nije demantirao.

 8. Neviđena pljačka !

  I to u vremenima kada se smanjuje proračun za zdravstvo, ukidaju se projekti, smanjuju se buđeti za škole i kulturu, …. Obersnel, Ćiković, pročelnik Smokvina i ostala SDP ekipa na ovakav način pljačkaju građane ! Ljudi kopaju po bajama, a vi krade te na stotine tisuća kuna, bando jedna ! Svima zaplijenit svu imovinu i podjelit u dobrotvorne svrhe !

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here