Home Kolumne Ekskluzivno predizborno istraživanje: 52,5 posto Riječana misli da Rijeka ide u pogrešnom...

Ekskluzivno predizborno istraživanje: 52,5 posto Riječana misli da Rijeka ide u pogrešnom smjeru!

2309
0

image001Portal Rijeka Danas ekskluzivno objavljuje istraživanje javnog mnijenja za područje grada Rijeke koje je 26. i 27. veljače provela agencija Promocija Plus.  ISpitivanje je izvršeno slučajnim odabirom 600 ispitanika ravnomjerno distribuiranih na naselja uz kontrolu udjela prema veličini naselja u ukupnom stanovništvu (populacija) Grada. Ovako utvrđen uzorak je reprezentativan odraz mjesne zastupljenosti i relevantan za utvrđivanje sadržaja utvrđenih predmetom istraživanja. U prvom dijelu objavljujemo rezultate odgovora na pitanje: Prema Vašem mišljenju da li stanje u Rijeci ide u dobrom ili lošem smjeru?.

Čak 52,5 posto Riječana smatra da grad ide u lošem/pogrešnom smjeru, 21,5 posto se ne može odlučiti dok svega 26 posto misli kako ide u dobrom smjeru.

image001Još su zanimljiviji rezultati po stranačkim preferencijama nezadovoljnika. Od svih političkih opcija koje izlaze na izbore, jedino birači SDP-a većinom vjeruju da grad ide u dobrom smjeru. Ipak, čak 30,1 posto SDP-ovaca misli kako grad ide u lošem smjeru. Glasači IDS-a i HNS-a su podijeljeni i podjednako ih misli da grad ide u dobrom i lošem smjeru. Od ostalih političkih opcija jedino još birači Akcije mladih u značajnijem postotku vjeruju da grad ide u dobrom smjeru, njih 34,8 posto, dok ih 47,8 posto vjeruje da ide u lošem smjeru. Od ostalih političkih opcija najnezadovoljniji su birači HDZ-a, slijede Laburisti, Lista za Rijeku pa PGS. Zanimljivo je da su među najnezadovoljnijima izborni apstinenti kojih 56,5 posto misli da grad ide u lošem smjeru, a svega 19,7 posto da ide u dobrom smjeru. Njihov ostanak kući  ide na ruku aktualnoj vlasti pa će najveći dio njihove kampanje vjerojatno biti usmjeren prema tezi kako su izbori unaprijed riješeni čime će se pokušati demotivirati što veći broj birača da na dan izbora ostanu kući.

image001Među najveće krivce za aktualno nazadovanje grada, Riječani vide opciju ‘Svi skupa’, slijedi aktualni gradonačelnik, političke stranke, kriza u svijetu te lokalna vlast. Veliko nezadovljstvo Riječana situacijom u gradu reflektiralo se i na popularnost stranaka koje će se natjecati na izborima za Gradsko vijeće. Prema tim rezultatima, koje objavljujemo u petak, SDP-ova koalicija bi nakon više od 20 godina mogla izgubiti većinu u riječkom Gradskom vijeću!

Previous articleNovi prosvjed Occupy Rijeka
Next articleUskoro natječaj za uređenje Delte i Porto Baroša

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here