Home Najnovije Emisija ‘Drukčije’: Potrošeni modeli SDP-a i HDZ-a, što je alternativa u Istri...

Emisija ‘Drukčije’: Potrošeni modeli SDP-a i HDZ-a, što je alternativa u Istri i Kvarneru? (VIDEO)

810
0

U zadnjoj emisiji “Drukčije” na Kanalu RI bilo je riječi o mogućem zajedničkom izlasku na izbore Liste za Rijeku, Akcije mladih i Ladonje, a aktualnosti su komentirali i potpredsjednik nacionalnog vijeća za konkurentnost Goran Radman te Sandra Švaljek, ravnateljica Ekonomskog instituta u Zagrebu. Prvi čovjek Ladonje Plinio Cuccurin, kazao je da se radi na tome da ove tri organizacije izađu na izbore, ali će konačna odluka ovisiti o tome hoće li građani prepoznati model Bala i drugih nezavisnih lista.

– Budu li nas prepoznali izaći ćemo na izbore, kazao je Cuccurin i najavio da će izborni program biti gotov u studenom i prezentiran javnosti. I za ove izbore Cuccurin najavljuje sustav predizbora, odnosno otvorene liste na koje će svoje ime upisati oni kandidati koje izaberu građani.

U emisiji su govorili i poznati novinari Novoga lista – Neven Šantić i Tihana Tomičić, koji oboje zagovaraju stav da bi parlamentarne izbore trebalo održati što prije.

– Dvije najjače političke stranke su potrošene, a model nezavisnih je dobar i mudar, te dobro zanimljivo i zdravo rješenje. Na žalost, ne vidi se takva inicijativa na nacionalnoj razini, ali je Ladonja napravila dobar potez povezujući se s Listom za Rijeku i Akcijom mladih, kaže Tihana Tomičić i tvrdi kako građani loše primaju nove političke stranke.

Neven Šantić kaže kako Ladonji na idućim parlamentarnim izborima ide u prilog to što se 8. izborna jedinica sastoji samo od Rijeke i četiri otoka, a zahvaljujući suradnji s Akcijom mladih i Listom za Rijeku i na području Kvarnera može računati na glasove. Šantić procjenjuje da će za Ladonju biti ključno da građanima pojasni svoj model, ili eksperiment iz Bala.

Prema Sandri Švaljek iz Ekonomskog institua, obje nacionalne opcije su potrošene i jednake će probleme imati i vladajuća stranka nastojeći birače nagovoriti da ponovno odaberu istu opciju kao i glavna opozicijska stranka koja nema puno argumenata za tvrdnju da se radi o alternativi.

Slično misli i Goran Radman koji tvrdi da su obje najjače stranke nastavak istog voluntarističkog i prevladanog obrasca te nemaju kapaciteta i perspektive rješavati vrlo slojevite probleme u kojima se nalazi zemlja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here