Home Vijesti Epidemija usporila u Sloveniji

Epidemija usporila u Sloveniji

1917
0
Piše: Livio Defranza

U Sloveniji mjere protiv zaštite donošene zadnjih dva tjedana počinju donositi prve rezultate. Naime, dok je od 5. do 13. ožujka Slovenija bilježila eksponencijalni rast zaraza (barem 30% dnevnog rasta), zadnja četiri dana situacija se stabilizirala i Slovenija ima smanjeni rast od (u prosjeku) 10% novih zaraza dnevno.
Slovenija se našla u prilično nezahvalnoj poziciji jer je promijenila Vladu tijekom pandemije (14. ožujka Janez Janša je preuzeo ulogu predsjednika vlade), što je sigurno utjecalo na kasniju reakciju.
Krizni stožer Slovenije zaustavio je javni prijevoz (na snazi od ponedjeljka, 16. ožujka) i obustavilo sve nepotrebne usluge u zemlji; cijene zaštitne opreme su zamrznute kako bi se spriječila inflacija zbog nedostatka opskrbe; Vlada više nije testirala sve moguće slučajeve, već samo one koji su hospitalizirani u karanteni; ukupni broj slučajeva procijenio se na temelju statističkih podataka iz drugih zemalja (od postotka onih koji su hospitalizirani); do sredine ožujka obavljeno je 5.369 testova te zabilježen je i prvi smrtni slučaj.
16. ožujka slovenska vlada je zatvorila sve restorane i barove, javna parkirališta u Ljubljani, Mariboru, Murskoj Soboti zasad su besplatna; sve obrazovne ustanove, uključujući vrtiće, osnovne i srednje škole su zatvorene. Do danas 10980 testova je objavljeno u Sloveniji, te na današnji dan Slovenija bilježi rast od 7% zaraza.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here