Home Vijesti Estonska gospodarska delegacija u posjeti Rijeci

Estonska gospodarska delegacija u posjeti Rijeci

1179
0

Estonska gospodarska delegacija tijekom svog služenog posjeta Rijeci susrela se s predstavnicima Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije, Županijske komore Rijeka, Sveučilišta u Rijeci i Regionalne razvojne agencije Porin. Na sastanku su predstavljene mogućnosti gospodarske suradnje Estonije s riječkim i primorsko-goranskim gospodarstvenicima.

Gospodarsku delegaciju predvode Siimo Raie, generalni direktor estonske Komore trgovine i industrije te Indrek Jakobson, voditelj Tehnološko-inovacijskog centra Sveučilišta u Tallinu. Uz njih, delegaciju iz Estonije čine i zamjenica estonskog veleposlanika Kersti Kasak, Liis Liivoja iz Komore trgovine i industrije te Jaano Vink (predsjednik uprave tvrtke Eesti Ehitus, jedne od vodećih građevinskih tvrtki u Estoniji).
 
S predstavnicima gospodarske delegacije susreli su se zamjenik gradonačelnika Đani Poropat, pročelnik Odjela gradske uprave za poduzetništvo Andrija Vitezić, zamjenica župana PGŽ Nada Turina Đurić, predsjednik Županijske komore Rijeka Vinko Mičetić, predsjednica uprave Regionalne razvojne agencije Porin Doris Sošić, pročelnik Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i poljoprivredu PGŽ Berislav Tulić i predstavnik Sveučilišta u Rijeci Goran Kalogjera. 
 
Zamjenik gradonačelnika Poropat predstavio je Rijeku kao grad bogate industrijske prošlosti, koji danas uz brodogradnju i druge vidove gospodarstva, sve više nastoji razviti i urbani turizam. Posebno je istaknuo nekoliko važnih projekata koji će promijeniti lice Rijeke, kao što su izgradnja sveučilišnog kampusa na Trsatu i otvaranje Rijeke moru kroz projekt Rijeka Gateway, dva projekta u sklopu kojeg bi svoj interes mogli pronaći i gospodarstvenici iz Estonije, u prvom kroz građevinski sektor i javno-privatno partnerstvo. 

Predstavnici Županije predložili su suradnju s nekom estonskom regijom po pitanju turizma i razvoja Zračne luke Rijeka, dok je Sveučilište u Rijeci, koje u sklopu Kampusa gradi i Znanstveno-tehnološki park, zainteresirano za suradnju sa Sveučilištem u Tallinu i njihovim Tehnološko-inovacijskim centrom.
 
Siimo Raie, generalni direktor estonske Komore trgovine i industrije istaknuo je tri područja za buduću suradnju Hrvatske i Estonije, u prvom redu u većoj turističkoj razmjeni, potom korištenju hrvatskih inženjera u razvoju estonskog gospodarstva, kao i poticanju što veće suradnje hrvatskih i estonskih poslovnih ljudi. (rijeka.hr)

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here