Home Vijesti EU prihvatila prijedlog uvođenja oznake upozorenja na vinskim bocama

EU prihvatila prijedlog uvođenja oznake upozorenja na vinskim bocama

74
0

Vinske boce u Irskoj moraju biti označene trenutnim oznakama “opasnosti povezane s alkoholom”. Prijedlog zakona, koji bi trebao regulirati označavanje alkoholnih proizvoda na nacionalnoj razini, odobrila je Europska komisija bez komentara i primjedbi nakon završetka šestomjesečnog razdoblja revizije.

Prema tome, etikete svih alkoholnih proizvoda moraju sadržavati upozorenje o opasnostima konzumiranja alkohola; upozorenje o opasnostima konzumiranja alkohola za trudnice; upozorenje o povezanosti alkohola i smrtonosnih karcinoma; sadržaj alkohola u proizvodu u gramima; broj kalorija sadržanih u proizvodu i poveznicu na zdravstvenu web stranicu s informacijama o alkoholu i njegovoj štetnosti (za nacrt pogledajte naslovnu sliku).

Sada odobrenom uredbom irska vlada uređuje detalje “Public Health Alcohol Acta” uvedenog 2019. godine, koji predviđa obvezu informiranja potrošača o zdravstvenim rizicima. Prema vladi u Dublinu, “količina i obrasci konzumacije alkohola u Irskoj predstavljaju veliko opterećenje za javno zdravlje. Podaci pokazuju da irsko stanovništvo nije svjesno zdravstvenih rizika povezanih s alkoholom, a ovdje predstavljen nacrt uredbe ima za cilj osigurati da irski potrošači su izravno obaviješteni o tim rizicima i pomaže im se u donošenju zdravijih odluka o njihovoj konzumaciji alkohola.”

Predstavnici europske vinske industrije, posebice iz zemalja velikih proizvođača poput Francuske, Italije i Španjolske, ogorčeni su što je Europska komisija bez primjedbi prihvatila nacrt i što bi se vino time izjednačilo s cigaretama. Strahuju da bi to ugrozilo harmonizaciju zakonodavstva EU i ugrozilo slobodno kretanje roba na unutarnjem tržištu. Države članice ne bi trebale donositi zakone o pitanjima koja su već usklađena s pravom EU-a. Osim toga, nova pravila EU-a o označavanju alkoholnih pića ionako bi stupila na snagu u prosincu 2023. godine.

Irske vlasti ističu da bi provedba uredbe, nakon što se dovrši, imala dugo razdoblje od tri godine i da bi tvrtkama pružila mogućnosti za smanjenje utjecaja na njihove procese. Ignacio Sánchez Recarte, glavni tajnik Odbora europske vinske industrije (CEEV), s druge strane, poziva Irsku da “preispita svoje namjere, posebno u očekivanju prijedloga Europske komisije za usklađeno zakonodavstvo”, dodajući da “jednom kada europsko postupak dovršen, Irska će o svom nacrtu morati obavijestiti Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO) prije nego što usvoji svoj novi zakon.”

Previous articleLeko: U Hajduku želim stvoriti kult pobjednika
Next articleZašto Rusija nije još bankrotirala i što očekivati od 2023. godine?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here