Vijesti

Europska komisija: Infrastrukturni projekti EPK moraju biti nadležnost Gradskog vijeća!

Europska komisija: Infrastrukturni projekti EPK moraju biti nadležnost Gradskog vijeća!

Uoči donošenja Proračuna grada Rijeke za 2018. godinu, raste napetost i neizvjesnost s obzirom da se radi o dokumentu najveće važnosti po funkcioniranje grada u idućoj godini. Istovremeno se rasplamsala i polemika oko gradskog najvažnijeg projekta Europske prijestolnice kulture. Jedna strana upozorava da postoje brojni problemi u realizaciji projekta, a druga da će problemi tek nastati ne bude li se donio proračun koji predlaže gradonačelnik.

Danko Švorinić

Iz SDP-a tako ovog tjedna upozoravaju kako nedonošenje proračuna ugrožava brojne projekte za koje su osigurana sredstva EU fondova, posebno projekt EPK, a iz stranaka okupljenih oko Srednjeg bloka najavljuju da im i nije u planu srušiti nego izmijeniti proračun. Uostalom, u saborskoj proceduri je izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi koja će gotovo u potpunosti onemogućiti nove izbore. Prijedlog je prošao prvo čitanje i postoje veliki izgledi da će se riječki proračun donositi po novim umjesto starim pravilima. Na to upozorava vijećnik Liste za Rijeku Danko Švorinić, aktualni predsjednik Odbora za predškolski odgoj i obrazovanje, koji ističe kako nove izbore, usvoji li se novi zakon na vrijeme, može izazvati jedino gradonačelnik u slučaju povlačenja izmijenjenog proračuna.

– Neozbiljno je od kolega pozivanje na podržavanje ili nepodržavanje proračuna kojeg do početka ovog tjedna još nitko nije vidio. Prema zakonu gradonačelnik predlaže, a Gradsko vijeće donosi proračun. Radi se o najvažnijoj ovlasti predstavničkog tijela i sigurno je da ćemo sve učiniti da konačna verzija tog dokumenta bude u najboljem interesu nasih sugrađana čije interese u vijeću zastupamo. Zbog toga su unutar Srednjeg bloka već formirani timovi koji će prijedlog proračuna pročešljati po svim resorima i stavkama. Građanima poručujem da mogu biti mirni. Najvažniji projekti neće doći u pitanje čak ni u slučaju eventualne opstrukcije gradonačelnika i povlačenja proračuna, a dežurnim sijačima panike poručujem da ćemo u tom slučaju imati spremnu Odluku o privremenom financiranju temeljem koje bi grad funkcionirao do izbora novog gradonačelnika.

Petra Mandić

I dok gradonačelnik poziva na bezuvjetnu podršku predloženom proračunu zbog navodne opasnosti od zaustavljanja projekta Europske prijestolnice kulture, iz grupacije okupljene oko Srednjeg bloka upozoravaju da projekte ne ugrožava proračun, koji će najvjerojatnije biti usvojen u izmijenjenom obliku, nego brojne slabosti detektirane unutar samog projekta Europske prijestolnice kulture.

– Netočno je da u slučaju neizglasavanja proračuna Rijeka gubi odobrena sredstva iz Europskih fondova jer se bez njih ostaje jedino u slučaju da projekti još uvijek nisu došli u fazu fizičke realizacije. S druge strane, u dokumentu na službenim stranicama Europske komisije, suprotno onome što proklamiraju Gradonačelnik i njegovi suradnici, izrijekom stoji kako se tvrtka Rijeka 2020 treba ograničiti na programski dio projekta, dok infrastrukturni dio treba biti u nadležnosti Gradskog vijeća i ne mogu biti u nadležnosti tvrtke Rijeka 2020, ističe vijećnica Mosta Petra Mandić, koja je u novom sazivu Gradskog vijeća predsjednica Odbora za statut i Poslovnik.

Prikrivene primjedbe monitoringa EPK

I doista, analizirali smo originalni dokument izvještaja monitoringa za praćenje projekta objavljenog na stranicama Europske komisije u ožujku i ustanovili da su u hrvatskoj verziji dokumenta izostavljene ključne primjedbe nezavisnih eksperata koji u ime Europske Unije prate projekt. U preporuci broj 5 originalnog izvještaja ističe se kako se tvrtka Rijeka 2020 treba ograničiti na programski dio projekta, dok infrastrukturni dio treba biti u nadležnosti Gradskog vijeća i ne može biti u nadležnosti Rijeka 2020!

The responsibility and tasks of Rijeka 2020 should be clearly defined in this respect. The infrastructure projects should be the responsibility of the City Council or the relevant public authority. They should not be under the responsibility of Rijeka 2020, whose task is to define and implement the ECoC programme. Rijeka 2020 should have clear information on the status of the implementation of these projects as far as they concern the implementation of the ECoC project. In the same line, Rijeka 2020 should not substitute the tourism board functions, though sound communication channels should be established between the City and Rijeka 2020 regarding infrastructure and tourism.

Što je radio komunikacijski stručnjak?

Ništa manje nije indikativna ni preporuka broj 7 koja predviđa prioritetnu uspostavu međunarodne komunikacijske strategije i angažiranje kompetentne osobe u tom smislu. Naime, upravo je taj segment bio u opisu poslova Vuka Ćosića koji je nakratko zaposlen u tvrtci Rijeka2020 pa naprasno razriješen paralelno s otkrićem da je Rijeka 2020 istovremeno isplaćivala plaću i račune tvrtki čiji je osnivač njihov djelatnik. Postavlja se i pitanje što smo to sve platili ako EU panel konstatira da komunikacijsku strategiju tek treba uspostaviti.
The panel recommends developing a specific strategy for international communication with all relevant stakeholders at local and national level as a matter of priority and, where necessary, engaging a person with the adequate skills. Digital communication should also be enhanced. For local, national and international communication and marketing Rijeka 2020 should rely on the City and its tourism board while focusing on programme development for the ECoC year. The websites of the City and the City’s tourism board should include information on the ECoC project and have links to the Rijeka 2020 website.

Zvonimir Peranić

Preporuke monitoringa projekta također organizatorima nalažu uspostavu kvalitativne i kvantitativnih kriterija za mjerenje vrijednosti i narativa EPK projekta, što brže zatvaranje financijske konstrukcije, alternativne planove financiranja, pronalazak sponzorstava iz privatnog sektora, ubrzavanje infrastrukturnog dijela projekta kao i jačanje suradnje s drugim gradovima te turističkom zajednicom.

O svemu bi se trebalo raspraviti i na sljedećoj sjednici Odbora za kulturu Gradskog vijeća, a predsjednik tog Odbora Zvonimir Peranić najavljuje i osnivanje radne skupine Gradskog vijeća s obzirom na opseg posla, informacije koje treba istražiti kao i odgovornost koje Gradskog vijeća ima u odluci o raspodjeli sredstava poreznih obveznika.
– Jedna od mogućnosti da se EPK ne održi jest i ta da se ne stignu realizirati poneki projekti do 2020., a čemu nije uzrok (ne)izglasavanje proračuna za 2018.! To je onda isključiva odgovornost voditelja projekta. Stoga smatram nužnim osnivanje radne skupine koja će se isključivo baviti ovim najvažnijim, ne samo gradskim, nego i nacionalnim projektom u kulturi, i koja će doprinijeti uspješnoj realizaciji istog. Temeljem preporuka EU, i mogućnostima koje radno tijelo Gradskog vijeća Grada Rijeke ima, predložit ću pokretanje postupka osnivanja takve radne skupine.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

Povijesni toponimi po Starom gradu bit će postavljeni krajem ožujka

spFebruary 19, 2019

Rijeka u magli!

spFebruary 19, 2019

Prometna nesreća na Kantridi

spFebruary 18, 2019

Zabio se u ogradu na zaobilaznici kod Matulja

spFebruary 18, 2019

Jedna osoba teže, šest lakše ozlijeđeno u prometnim nesrećama ovog vikenda

spFebruary 18, 2019

20 pripadnika Torcide zadržano zbog neispravnih ulaznica

spFebruary 18, 2019

Krk i Rijeka u subotu najtopliji gradovi u Hrvatskoj

spFebruary 16, 2019

Policija upozorila: Snimat ćemo utakmicu i sankcionirati protupravna ponašanja!

spFebruary 16, 2019

Pješak nastradao na Potoku

spFebruary 14, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.