Home Vijesti Europska komisija ne priznaje jamstvo Grada Rijeke

Europska komisija ne priznaje jamstvo Grada Rijeke

1218
0

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja dostavila je Europskoj komisiji programe restrukturiranja Brodosplita i 3. maja dok je Brodotrogir još u doradi. U proteklih dva mjeseca Agencija je bila u intenzivnoj komunikaciji s potencijalnim kupcima koji su prema uputstvima AZTN-a dorađivali svoj ponude a procijenili su da su ponude samoborskog Diva za Brodosplit i njemačkog Crown Investmenta koji je inače dio grupacije A-tec koja je prije nekoliko dana objavila stečaj, a žele kupiti 3.maj zrele za ocjenu Bruxellesa, prenosi Jutarnji list.

U AZTN-u očito nisu ocijenili bitnim što je potencijalni kupac 3. maja u teškoj financijskoj krizi pa samim time I njihova ponuda koju je vladi osobno prezentirao većinski vlasnik Mirko Kovats kojeg inače dioničari žele smijeniti s kormila kompanije, postaje krajnje upitna.

Povratna infromacija o sudbini kuporodaje dva najveća državna brodogradilišta očekuje se u roku mjesec dana. Do tada brodograditelji najavljuju novi val uličnih prosvjeda, prvi bi se trebao dogoditi u Rijeci već u petak, a ključni razlog je neodobravanje državnih jamstava za nove poslove.

Vlada naime zbog zabrane Bruxellesa već mjesecima ne izdaje niti jedno jamstvo, pa tako niti 3. maju bez obzira što su u pitanju garancije za avansna plaćanja naručitelja i to konkretno za dva asfalt tankera ugovorena još lani. Vrijednost tog posla je 60 milijuna US dolara a vlada bi trebala jamčiti za 24 milijuna koliko je naručitelj spreman odmah uplatiti za početak gradnje.

Bez tog ugovora do ljeta iduće godine trećemajski navozi ostaju bez posla. Ako neće vlada jamstvo će dati Grad Rijeka najvljuje gradonačelnik Vojko Obersnel koji već za sjednicu Gradskog vijeća u četvrtak priprema odluku, svjestan da time krši zakone jer 3.maj nije tvrtka u vlasništvu Grada.

Obersnel je danas izjavio kako će komercijalne banke prihvatiti jamstvo Grada Rijeke što znači da su pripremni razgovori već obavljeni.

U isto vrijeme Olgica Spevec poručuje da je i taj potez u suprotnosti sa stavom EK-a jer će jamstvo Grada oni tretirati kao državnu potporu bez obzira što iza nje stoji lokalna samouprava.

I SDP-ov saborski zastupnik Slavko Linić stava je da Vlada mora trećemajcima izdati jamstvo a ako to ne učini onda znači da žele zatvoriti najveće kvarnersko brodogradilište.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here