Home Vijesti Europska unija planira otkazati postojeći vizni režim za ruske državljane; što to...

Europska unija planira otkazati postojeći vizni režim za ruske državljane; što to točno znači?

215
0

Plan predviđa zamrzavanje viznog sporazuma iz 2007. Rusima će otežati i poskupjeti dobivanje dokumenata za schengensku vizu.

Ministri vanjskih poslova EU-a ovog su tjedna spremni podržati suspenziju sporazuma o viznim olakšicama s Moskvom u nastojanju da se smanji broj putnih dozvola izdanih nakon što su neke istočne članice zaprijetile da će jednostrano zatvoriti svoje granice ruskim turistima.

Neke su zemlje zahtijevale kolektivnu akciju kako bi se zaustavilo obične Ruse da putuju u EU s turističkim vizama, u najnovijem izazovu za EU dok pokušava kazniti Moskvu za invaziju na Ukrajinu, a istovremeno održavati jedinstvo zemalja članica.

Pojedine članice, uključujući Češku Republiku i Poljsku, prestale su izdavati vize ruskim turistima nedugo nakon što je predsjednik Vladimir Putin naredio potpunu invaziju Ukrajine u veljači. Od tada su zahtijevali da Bruxelles donese potpunu zabranu, ponavljajući apel ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Ali druge zemlje nastavile su izdavati turističke vize, omogućujući Rusima da putuju bilo gdje u schengenskoj zoni.

Kao prvi korak, ministri planiraju dati političku potporu suspenziji sporazuma o viznim olakšicama između EU-a i Rusije na dvodnevnom sastanku u Pragu koji počinje u utorak, rekla su tri dužnosnika uključena u razgovore za Financial Times.

“Neprimjereno je da se ruski turisti šetaju našim gradovima”, rekao je visoki dužnosnik EU-a uključen u razgovore. “Moramo poslati signal ruskom stanovništvu da ovaj rat nije u redu, da nije prihvatljivo ovo što se dešava.”

Dijelovi sporazuma iz 2007. koji se odnose na slobodno kretanje vladinih dužnosnika i poslovnih ljudi suspendirani su krajem veljače. Šira obustava uklonila bi povlašteni tretman za Ruse pri podnošenju zahtjeva za sve vize za EU, zahtijevajući više dokumenata, čineći ih skupljima i značajno povećavajući vrijeme čekanja.

“Nalazimo se u iznimnoj situaciji i to zahtijeva iznimne korake. Želimo ići dalje od obustave viznih olakšica”, rekao je visoki dužnosnik EU-a, dodajući da bi dublje promjene mogle biti uvedene do kraja godine.

Međutim, nema konsenzusa o dodatnim mjerama koje bi Bruxelles mogao poduzeti, a koje bi smanjile broj EU viza koje se izdaju Rusima ili u potpunosti zaustavile njihovo izdavanje, ili o prijedlozima poput proširenja bilo kakve zabrane na građane Bjelorusije, koja je podržala Putinovu invazija.

Neke zemlje, uključujući Njemačka, upozorile su protiv potpune zabrane. Josep Borrell, šef diplomacije EU-a koji će predsjedati EU u pregovorima u Pragu, rekao je da se osobno protivi zabrani izdavanja svih viza, rekavši da blok mora “biti selektivniji”.

Finska, Poljska i baltičke zemlje, koje graniče s Rusijom, stoga su sugerirale da su spremne prestati dopuštati Rusima s turističkim vizama da uđu na svoje teritorije, pozivajući se na iznimke nacionalne sigurnosti Schengenskog sporazuma.

Uz obustavu zračnog prometa između EU i Rusije, mnogi ruski turisti koriste te zemlje kao tranzitnu rutu do drugih odredišta u EU. Kaja Kallas, premijerka Estonije, rekla je prošli tjedan da 30 posto Rusa koji putuju u EU to čine preko te baltičke države.

“Veselim se pronalaženju zajedničkog europskog rješenja o tome kako značajno ograničiti dotok ruskih turista u Europu”, rekao je ministar vanjskih poslova Litve Gabrielius Landsbergis, opisujući dogovor među 27 kao “najodrživiji i pravno ispravan”.

No, dodao je: “Ako se ne pronađe zajedničko rješenje, ne isključujemo regionalni dogovor između zemalja koje su najviše pogođene ogromnim protokom ruskih turista koji zlorabe europsko gostoprimstvo.”

Zemlje koje se zalažu za potpunu zabranu posjeta Rusima EU radi turizma rekle su da ne žele potpuno zatvaranje granica, te da se moraju zadržati iznimke iz humanitarnih razloga, zahtjeva za azilom i kako bi se disidentima Putinovog režima omogućio bijeg.

Ministri obrane EU-a, koji će se u ponedjeljak sastati u Pragu, također će raspravljati o opcijama za potencijalnu misiju obuke ukrajinskih vojnika koju vodi Bruxelles.

Potencijalni centri za obuku, koji slijede sličnu inicijativu Ujedinjenog Kraljevstva ovog ljeta, bili bi smješteni u zemljama EU-a blizu Ukrajine, rekao je Borrell prošli tjedan.

Previous articleŽalio se da je pijan, a nije popio ni kap alkohola: Liječnici mu ovo pronašli u želucu i šokirali se!
Next articleDinamo slavio u Šibeniku!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here