Home Biznis Eurozoni prijeti avet deflacije

Eurozoni prijeti avet deflacije

1179
0

Oštro usporavanje inflacije u 15 zemalja članica eurozone povećava izglede da avet deflacije zaprijeti Europi, upozorili su ovih dana ekonomisti nakon što su najnoviji statistički podaci ukazali na snažan pad stope inflacije u studenome. Eurozoni prijeti avet deflacijeStopa inflacije u eurozoni u studenome se spustila na 2,1 posto, što je najniža razina u zadnjih 14 mjeseci, nakon u prijašnjem mjesecu zabilježenih 3,2 posto, objavio je ovaj tjedan europski statistički ured Eurostat, potvrdivši ranije objavljene procjene.

“Čini se gotovo sigurnim da će se stopa rasta potrošačkih cijena u eurozoni spustiti osjetno ispod jedan posto tijekom 2009., tako da mogućnost kraćeg razdoblja deflacije sigurno nije isključena”, rekao je Howard Archer iz savjetodavne kompanije IHS Global Insight.

Do sada su strahovanja vezana uz deflaciju uglavnom bila usredotočena na Sjedinjene Američke Države.

Iako bi izgledno smanjenje cijena moglo razveseliti potrošače, deflacija bi mogla izazvati kaos u širem gospodarstvu budući da bi kupci odgađanjem kupovina zbog očekivanja još povoljnijih cijena nagrizali dobit kompanija.

Nakon dosezanja rekordno visoke razine od četiri posto u lipnju i srpnju, godišnja inflacija u eurozoni oštro je usporila uslijed snažnog pada cijena nafte i ostalih roba u okolnostima produbljivanja gospodarske krize.

Pad u studenome približio je tako stopu inflacije ciljanoj razini “blizu ali ispod dva posto” koju zagovara Europska središnja banka. Oštro slabljenje inflacije u eurozoni utrlo je put daljnjem smanjenju kamatnih stopa nakon što je prošli mjesec ECB srezala ključnu kamatnu stopu za rekordne tri četvrtine postotnog boda, na 2,5 posto.

Ako bi se isključile najpromjenjivije stavke – energetika, hrana, piće i duhanski proizvodi, inflacijski trendovi bili bi stabilniji u usporedbi s općom stopom inflacije posljednjih mjeseci. Temeljna inflacija, koja isključuje te stavke iz izračuna, u studenome je četvrti mjesec zaredom bila u visini 1,9 posto.

“Promatrano unaprijed, očekujemo da će inflacija pasti ispod dva posto idući mjesec, a sredinom 2009. biti na nula posto”, rekao je ekonomist UBS-a Sunil Kapadi. “Također smo mišljenja da će temeljna inflacija početi usporavati te zajedno s nižim cijenama hrane i energenata dodatno oštro pritiskati godišnju inflaciju, pa čak i gurnuti u negativni teritorij”, dodao je Kapafi.

Ekonomist Marco Valli iz talijanske banke UniCredit predviđa pak da će eurozona izbjeći deflaciju u idućoj godini, premda tek za dlaku. “Očekujemo da će rast potrošačkih cijena u ovome mjesecu biti u skladu s ECB-ovom definicijom cjenovne stabilnosti a usporiti do najnižih razina od oko 0,2 posto u srpnju 2009. Iduće godine inflacija bi u prosjeku trebala iznositi svega jedan posto”, rekao je Valli. (Hina)

Previous articleRijeka pregovara s Nikom Kovačem
Next article‘Božić po našu’ u Cerniku

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here