Home Biznis Evropski indeksi u crvenom – ulagači ne vjeruju američkom sanacijskom planu

Evropski indeksi u crvenom – ulagači ne vjeruju američkom sanacijskom planu

1036
0

Na europskim je burzama, nakon pada na Wall Streetu i azijskim tržištima, današnje trgovanje počelo padom cijena dionica, jer ulagači nisu uvjereni da će novi plan američke vlade za sanaciju banaka riješiti probleme u financijskom sustavu. Europski indeksi u crvenom jer nitko ne razumije što će SAD s bankamaEuropski indeksi u crvenom jer nitko ne razumije što će SAD s bankamaFTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica pao je do 9,45 sati 1 posto, na 797 bodova, nakon što je jučer izgubio 2,9 posto. U isto vrijeme pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su na gubitku oko 0,1 posto, dok je londonski FTSE indeks stagnirao.

Ulagači diljem svijeta razočarani su jučer predstavljenim planom američke vlade za sanaciju banaka, premda vrijednost tih mjera doseže 2.000 milijardi dolara.

“Američke su vlasti izašle s tim doista masivnim paketom, no nitko ga ne razumije i to čini ulagače nervoznima. Oni žele znatno više ‘mesa na kostima’, žele znati kako bi taj plan trebao djelovati. To treba jasno objasniti i, ako bude potrebno, planove kasnije prilagoditi”, kaže David Buik iz tvrtke Cantor indeks.

Zbog toga je jutros bankarski sektor pod najvećim pritiskom. Pritom je među najvećim gubitnicama dionica Credit Suissea, s padom cijene od 6,4 posto, jer je ta, druga po veličini švicarska banka izvijestila o gubitku u proteklom tromjesečju od 5,2 milijarde dolara, što je njezin najveći gubitak u povijesti.

Na Tokijskoj se burzi, zbog blagdana u Japanu, danas nije radilo. (Hina)

Previous articleTri Bosanca protiv Bosne i Hercegovine
Next articleVuković izlazi iz Via Rome

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here