Rijeka Danas – riječki internetski dnevnik https://www.rijekadanas.com riječki internetski dnevnik Mon, 10 Dec 2018 21:20:08 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.0 https://www.rijekadanas.com/wp-content/uploads/2017/07/cropped-rdface-1-32x32.jpg Rijeka Danas – riječki internetski dnevnik https://www.rijekadanas.com 32 32 Obersnel u Marakešu o migracijama https://www.rijekadanas.com/obersnel-u-marakesu-o-migracijama/ https://www.rijekadanas.com/obersnel-u-marakesu-o-migracijama/#respond Mon, 10 Dec 2018 21:20:00 +0000 https://www.rijekadanas.com/?p=124558 Na poziv Međunarodne organizacije za imigraciju (International Organization for Immigration) gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel proteklog je vikenda sudjelovao u radu 5. po redu Foruma gradonačelnika o Ljudskoj mobilnosti, migracijama i razvoju održanom u Marakešu u Maroku.

Na Forumu se raspravljalo o migracijama i migrantima, a okupljeni gradonačelnici potpisali su i Deklaraciju gradonačelnika kojom su utvrđeni njihovi zajednički prioriteti u postupcima praćenja i pregleda Globalnih sporazuma vezanih uz migrante i migracije svjetskog stanovništva.

Forum gradonačelnika predstavlja godišnji svjetski skup gradskih i regionalnih lidera o migraciji, razvoju i raseljavanju, uz potporu lokalnih, regionalnih i međunarodnih partnera. Ovogodišnje izdanje Foruma gradonačelnika, održano je tijekom „Migracijskog tjedna Ujedinjenih naroda“ u Marakešu pod nazivom „Vodstvo gradova u provedbi globalnih sporazuma UN-a“, a bilo je usredotočeno na tri političke teme: rješavanje posebnih potreba i smanjenje osjetljivosti; osiguravanje pristupa osnovnim uslugama; te osnaživanje migranata, izbjeglica i društava kako bi se postiglo potpuno uključivanje i socijalna kohezija, što podrazumijeva i mobilnost zapošljavanja i znanja. Za svaku od ove tri teme, gradovi su utvrdili što rade, na što se nadalje obvezuju i koji su im resursi potrebni za provedbu preuzetih obaveza.

Naime, tijela lokalne i regionalne vlasti igraju ključnu ulogu u zaštiti i pomoći kako izbjeglica tako i migranata, od zaštite preko primanja, pomoći, omogućavanja socijalno-ekonomskog uključivanja i njegovanja socijalne kohezije na terenu.

Gradonačelnik Obersnel na Forumu je bio jedini hrvatski predstavnik, a u svom je izlaganju obradio temu migracija i migranata u kontekstu riječkog projekta Europske prijestolnice kulture u čijem je programu snažno zastupljena i tema migracija.

Inače, u Marakešu će biti zaključen i dvogodišnji postupak u kojem je usuglašen i dogovoren Globalni sporazum za sigurnu, urednu i redovnu migraciju.

Nakon toga, u Ujedinjenim narodima očekuje se usvajanje globalnog sporazuma o izbjeglicama.

Radi se o prvim globalnim sporazumima kod kojih je postignuta suglasnost o zajedničkom pristupu međunarodnoj migraciji i izbjeglicama, u svim njihovim dimenzijama.

]]>
https://www.rijekadanas.com/obersnel-u-marakesu-o-migracijama/feed/ 0
Trećemajcima poklon bon od 300 kuna https://www.rijekadanas.com/trecemajcima-poklon-bon-od-300-kuna/ https://www.rijekadanas.com/trecemajcima-poklon-bon-od-300-kuna/#respond Mon, 10 Dec 2018 19:54:06 +0000 https://www.rijekadanas.com/?p=124555

Župan je nakon konzultacija s članovima Kriznog stožera za 3. maj donio odluku o isplati bona od 300 kuna svakom zaposleniku 3. maja. „Županija će osigurati 200 kuna, a Grad Rijeka 100 kuna,“ istaknuo je župan. 

Pročelnica Marač je naglasila da će bonovi biti dostavljeni u kadrovsku službu 3. maja, a moći će se iskoristiti od sljedećeg tjedna pa do 15. siječnja za kupnju namirnica. 

]]>
https://www.rijekadanas.com/trecemajcima-poklon-bon-od-300-kuna/feed/ 0
Tuđmanovi sljedbenici palili svijeće na Jadranskom trgu https://www.rijekadanas.com/tudmanovi-sljedbenici-palili-svijece-na-jadranskom-trgu/ https://www.rijekadanas.com/tudmanovi-sljedbenici-palili-svijece-na-jadranskom-trgu/#respond Mon, 10 Dec 2018 12:09:39 +0000 https://www.rijekadanas.com/?p=124551

Danas se obilježava 19 godina od smrti Franje Tuđmana. 

Tim povodom njegovi sljedbenici su u Rijeci upalili svijeće na Jadranskom trgu. Kako u Rijeci nema spomenika, donesen je i Tuđman od kartona u prirodnoj veličini.

]]>
https://www.rijekadanas.com/tudmanovi-sljedbenici-palili-svijece-na-jadranskom-trgu/feed/ 0
1 osoba teže, 4 lakše ozlijeđene u prometnim nesrećama ovog vikenda https://www.rijekadanas.com/1-osoba-teze-4-lakse-ozlijedene-u-prometnim-nesrecama-ovog-vikenda/ https://www.rijekadanas.com/1-osoba-teze-4-lakse-ozlijedene-u-prometnim-nesrecama-ovog-vikenda/#respond Mon, 10 Dec 2018 10:37:35 +0000 https://www.rijekadanas.com/?p=124549

Proteklog vikenda na prometnicama Policijske uprave primorsko-goranske zabilježeno  je 18 prometnih nesreća, u kojima je jedna osoba teže, a četiri su osobe lakše ozlijeđene. 

Teže je ozlijeđen 21-godišnji vozač marke Renault, riječkih registracijskih oznaka koji je  iza ponoći 9. prosinca na području Opatije izazvao prometnu nesreću te vozilom udario u uzdignuti ivičnjak nogostupa,  stablo i nosač prometnog znaka. Utvrđeno je kako je vozilom upravljao pod utjecajem alkohola od 1,48 g/kg. U ovoj prometnoj nesreći lakše je ozlijeđen 22-godišnji putnik u spomenutom vozilu.

U istom razdoblju u počinjenju prometnih prekršaja zatečeno je više vozača, od kojih izdvajamo vozače koji su vozilima upravljali pod utjecajem alkohola te su zbog opasnosti da će nastaviti ugrožavati sigurnost prometa na cestama zadržani u službenim prostorijama policije. Tako je u noći 9. prosinca na auto cesti A6 zaustavljen 38-godišnji vozač osobnog vozila, zagrebačkih registracijskih oznaka s koncentracijom alkohola od 1,60 g/kg te s važećom zabranom upravljanja vozilom „B“ kategorije. U ranim jutarnjim satima istog dana na području Dramlja zatečen je 35-godišnji vozač osobnog vozila, riječkih registracijskih oznaka kojem je izmjerena koncentracija alkohola od 1,59 g/kg. Navečer, oko 21.30 sati na području Ravne Gore policija je uočila osobno vozilo, delničkih registracijskih oznaka koje je krivudalo kolnikom. Vozač ovog vozila oglušio se na znakove policije za zaustavljanje, a nakon što je zaustavljen utvrđeno je kako je riječ o 54-godišnjaku s koncentracijom alkohola od 2,12 g/kg. Tijekom postupanja policije vrijeđao je policijske službenike radi čega je osim za prometne prekršaje, prekršajno prijavljen i temeljem odredbi Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Noćas je u Ulici Riva u Rijeci policija zatekla i u službene prostorije privela 30-godišnjaka koji je osobnim vozilom, riječkih registracijskih oznaka upravljao pod utjecajem alkohola od 1,71 g/kg, krećući se u zabranjenom smjeru spomenute ulice.

Ovaj vozač, kao i svi ostali počinitelji prometnih prekršaja sankcionirani su sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

]]>
https://www.rijekadanas.com/1-osoba-teze-4-lakse-ozlijedene-u-prometnim-nesrecama-ovog-vikenda/feed/ 0
Heber: Hvala treneru na savjetu, poslušao sam ga i zabio drugi gol! https://www.rijekadanas.com/heber-hvala-treneru-na-savjetu-poslusao-sam-ga-i-zabio-drugi-gol/ https://www.rijekadanas.com/heber-hvala-treneru-na-savjetu-poslusao-sam-ga-i-zabio-drugi-gol/#respond Sun, 09 Dec 2018 22:00:30 +0000 https://www.rijekadanas.com/?p=124546

U subotu se ponovo orila pjesmom tribinama, ali i svlačionicom HNK Rijeka. Uvjerljiva igra i pobjeda protiv Lokomotive, uz sjajnu igru Hebera koji se istaknuo dvama pogocima, od kojih je drugo pravo remek djelo.

– Bio je to sjajan dan za mene i ekipu. Važna utakmica jer pobjeda nam je nosila drugo mjesto. Hvala navijačima i suigračima jer dali smo sve, a kad daš sve od sebe pobjeda je neminovna, rekao je Heber koji je u dvije utakmice protiv Lokomotive postigao tri gola.

Drugi pogodak na utakmici bio je za pamćenje.

– Trener mi je na poluvremenu dao savjet da pucam, poslušao sam ga i zabio, hvala treneru!, zaključio je Heber.

]]>
https://www.rijekadanas.com/heber-hvala-treneru-na-savjetu-poslusao-sam-ga-i-zabio-drugi-gol/feed/ 0
Festival čokolade oduševio više od 10 tisuća posjetitelja https://www.rijekadanas.com/festival-cokolade-odusevio-vise-od-10-tisuca-posjetitelja/ https://www.rijekadanas.com/festival-cokolade-odusevio-vise-od-10-tisuca-posjetitelja/#respond Sun, 09 Dec 2018 18:14:21 +0000 https://www.rijekadanas.com/?p=124540 Čokolada je protekla tri dana zavladala Opatijom. Festival čokolade predstavio je tisuće vrhunskih delicija na dosad najvećoj Čokoladnoj čaroliji koja se prvi puta održavala u centru Gervais i okupila trideset izlagača iz Hrvatske, Italije, Slovenije i BiH, ali i uveo ovu svima omiljenu namirnicu u menije opatijskih restorana i hotela te tretmane wellness centara. Hedonističke „gušte“ upotpunili su brojni edukativni programi, radionice za velike i male te odlični koncerti brojnih izvođača koji su se odvijali u Gervaisu te na popularnim adventskim lokacijama – kod Umjetničkog paviljona Juraj Šporer, na gradskoj tržnici, Ljetnoj pozornici, ali       i opatijskim kavanama.

Među više od 10 tisuća posjetitelja koji su uživali u ponudi najslađeg opatijskog vikenda bio je i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

– Doista je sjajna ponuda. Čokoladaje neizostavna za blagdane, a ovdje je prezentirana na vrhunski način. Festival čokolade u svom 13. izdanju pokazuje da Opatija po događanjima spada u red najznačajnijih destinacija u Hrvatskoj. Ova manifestacija jako se dobro uklopila u Advent u Opatiji i tako upotpunila turističku ponudu, a kvalitetna organizacija vidi se i u rezultatima, odnosno povećanom broju noćenja i dolazaka, rekao je Staničić.

Direktorica Turističke zajednice Opatije Suzi Petričić istaknula je kako ove godine bilježe povećan interesturističkih agencija za Festival čokolade, pa su ove godine prvi putaorganizirani dolasci gostiju iz Austrije i Italije, uz druge zemlje iz regije čijisu državljani redovito prisutni na „najslađem opatijskom vikendu“.

– Festival čokolade, u sklopuadventskih događanja, uz RetrOpatiju, primjer je najprepoznatljivijih turističkih manifestacija kao konkretnih povoda za dolazak gostiju u Opatiju,što rezultira povećanjem turističkih rezultata, ali i jače vanpansionskepotrošnje. Opatija je u studenom bila jedna od „top destinacija“ u Hrvatskoj,uz Zagreb i Dubrovnik, a ostvaren je rast noćenja od 7 posto. Zbog atraktivnih događanja, vjerujemo da će se taj trend nastaviti i u prosincu, zaključila je Petričić.

Program Adventa u Opatijinastavlja se tijekom idućeg tjedna, a već poznatim lokacijama priključit će se i Slatina gdje će od 14. prosinca do 2. siječnja trajati Adventski sajam sautohtonim proizvodima lokalnih proizvođača, i Poklon na Učki gdje se od 14. do16. prosinca odvija Božićna bajka uz druženje mališana s Djedom Mrazom.

Advent na Mrkate svakodnevno će trajati od 9 do 22 sata, kada će biti otvorene prigodne kućice s gastronomskom ponudom i suvenirima, a ljubitelji klizanja moći će uz Ledenu čaroliju na Ljetnoj pozornici „brusiti led“ svakodnevno od 11 do 21 sat. 

Centralna adventska pozornica,Umjetnički paviljon Juraj Šporer i okolni park, veselu animaciju i programe zamališane, kao i glazbene nastupe i DJ večeri s bogatom gastronomskom ponudom zaone nešto starije imat će svakoga dana. U Šporer se uselio Poštanski ured DjedaMraza gdje djeca do 14. prosinca svakoga dana od 16 do 19 sati mogu poslatipismo najdražem djedici i sudjelovati u zanimljivim radionicama. Ispred Šporerau ponedjeljak od 19 sati nastupit će DJ Super Sayan, u utorak Jabe Acoustic, usrijedu DJ Pajo, a u četvrtak izvrsni „bluzeri“ okupljeni u Jed Becker’sGroup. 

]]>
https://www.rijekadanas.com/festival-cokolade-odusevio-vise-od-10-tisuca-posjetitelja/feed/ 0
Igor Bišćan: Drago mi je da smo se na prekrasan način oprostili od navijača https://www.rijekadanas.com/igor-biscan-drago-mi-je-da-smo-se-na-prekrasan-nacin-oprostili-od-navijaca/ https://www.rijekadanas.com/igor-biscan-drago-mi-je-da-smo-se-na-prekrasan-nacin-oprostili-od-navijaca/#respond Sat, 08 Dec 2018 17:57:24 +0000 https://www.rijekadanas.com/?p=124536

Ako je bilo ikakve sumnje, utakmica protiv Lokomotive pokazala je jednu stvar – Igor Bišćan preporodio je momčad Rijeke. Rastrčana i goropadna Rijeka bila je prevelik zalogaj za Lokomotivu koja je u konačnici mogla biti sretna da je na Rujevici primila samo tri pogotka.

– Ne bi mogao tražiti od svojih igrača više od ovog što su pokazali. Mogla je biti i uvjerljivija pobjeda i onda bismo zaboravili protiv koje smo ekipe igrali. Moramo znati da smo igrali protiv ozbiljne ekipe i time je ova pobjeda vrjednija. rekao je Igor Bišćan nakon pobjede protiv Lokomotive, posljednje utakmice na Rujevici u 2018. godini.

– Drago mi je da smo se na ovako prekrasan način oprostili od svojih navijača za ovu godinu. Dečki ulažu maksimalan trud i zaslužuju podršku, zaključio je Igor Bišćan

]]>
https://www.rijekadanas.com/igor-biscan-drago-mi-je-da-smo-se-na-prekrasan-nacin-oprostili-od-navijaca/feed/ 0
Furiozna Rijeka deklasirala Lokomotivu i preuzela 2.mjesto! https://www.rijekadanas.com/furiozna-rijeka-deklasirala-lokomotivu-i-preuzela-2-mjesto/ https://www.rijekadanas.com/furiozna-rijeka-deklasirala-lokomotivu-i-preuzela-2-mjesto/#respond Sat, 08 Dec 2018 16:24:28 +0000 https://www.rijekadanas.com/?p=124532

Nogometaši Rijeke pobijedili su Lokomotivu 3:0 u utakmici 17. kola Hrvatski telekom Prve lige skočivši na drugo mjesto na ljestvici. Rijeka je upisala desetu uzastopnu pobjedu protiv Lokomotive u prvenstvu na domaćem terenu. Za bijele ovo je jedno bila sedma uzastopna pobjeda, peta u prvenstvu uz dvije u Kupu.

Igrala se 77. minuta utakmice. Heber je u suradnji s Grahovcem izgirao obranu Lokomotive i ušao u kazneni prostor. Brazilski napadač je naštimao nišanske sprave i sjajno pogodio suprotan kut za vrhunsku završnicu – 3:0.

Rijeka se tako na najbolji način oprostila od domaće publike u posljednjem susretu na Rujevici u 2018. godini. Uz malo mirnoće u završnici bijeli su mogli i uvjerljivije slaviti.

Nakon nekoliko minuta utakmice, Rijeka je polako preuzela kontrolu. Udarac Hebera u devetoj minuti s 25 metara najavio je riječki pritisak koji je okrunjen u 13. minuti.

Kvržić je sjajno ubacio iz slobodnog udarca, Heber je bio najviši i poentirao – 1:0.

Lokomotiva je na drugoj strani pokušala preko Krstanovića (12′) i Drožđeka (17′), ali bez uspjeha.

Rijeka je odličnu situaciju imala u 21. minuti. Čolak je sjajno gurnuo za Kvržića koji je pokupio loptu i ušao sam u kazneni prostor. Iako se otvarala pozicija za udarac, Kvržić je pokušao proigrati Hebera, ali lopta je otišla iza leđa brazilskog napadača.

Samo dvije minute kasnije, nakon odličnog ubačaja Lončara iz kornera, Gorgon je pucao s 11 metara, ali pokušaj je blokiran.

Lokomotiva se pokušala vratiti, nekoliko akcija mirisalo je opasnost po riječki gol, ali nije bilo ideje u završnici. Drožđek je propustio iskoristiti brojčanu prednost u jednoj obećavajućoj akciji, u 32. minuti Krstanović je pokušao spustiti loptu, ali bez uspjeha.

Lokomotiva je bila konkretnija na otvaranju drugog dijela, iako je Rijeka imala najveću priliku u tom periodu. U 50. minuti Kvržić je ubacio, Čolak prenio loptu, a Heber je ostao sam čiji udarac glavom brani Grbić.

U jeku pokušaja Lokomotive, Rijeka je stigla do drugog gola. Čolak je potegnuo sa 16 metara, Grbić obranio, a Kvržić natrčao s desne strane i iz kuta poentirao – 2:0.

U 66. minuti Gorgon je povukao kontru i odigrao za Čolaka čiji je udarac obranio Grbić. Lopta se odbila prema golu, ali Kolinger je izbio loptu spasivši gol.

Lokomotiva je pokušala preko Krstanovića (70′) čiji je udarac otišao preko grede, tri minute kasnije Raspopović je lijepo ubacio, Čolak dobro pucao glavom, ali Grbić je odlično reagirao.

]]>
https://www.rijekadanas.com/furiozna-rijeka-deklasirala-lokomotivu-i-preuzela-2-mjesto/feed/ 0
40. Ri Rock – 40 godina u 4 dana: Dodijeljeni Ri Rock kipići https://www.rijekadanas.com/%ef%bb%bf40-ri-rock-40-godina-u-4-dana-dodijeljeni-ri-rock-kipici/ https://www.rijekadanas.com/%ef%bb%bf40-ri-rock-40-godina-u-4-dana-dodijeljeni-ri-rock-kipici/#respond Sat, 08 Dec 2018 11:54:27 +0000 https://www.rijekadanas.com/?p=124525 U rasprodanom Palachu jučer je održanprvi od četiri dana 40. Ri Rocka, na kojem su nastupila značajnaimena riječke scene: Denis & Denis, Termiti, Bajo svira Fit i Keops, apod voditeljskom palicom Šajetekoji je također i zasvirao uz svoj bend Yars.

Osim nastupa za pamćenje, jučerašnja je večer bila posebna i po dodjeli Ri Rock kipića u čak devet kategorija. U nastavku donosimo listu kategorija za nagradu Ri Rock kipić te popis nominiranih i pobjednika.


9. Kategorija – Bend koji najbolje predstavlja Rijeku

 • Let3
 • Jonathan
 • Urban&4

Pobjednik: Let3

8. Kategorija – Legenda Ri Rock scene – Nagrada glazbeniku za životno djelo

 • Zoff iz benda Grupa GRČ
 • Mrle iz benda Let 3
 • Valter Kocijančić iz benda Parafi

Pobjednik: Zoff iz benda Grupa GRČ

7. Kategorija – Najbolji spot demo benda i redatelj

 • Sunshine Madness – Raindrop shadows
 • MBurns – In The Eyes Of The Damned
 • The Siids – Giving Myself To You
 • Stephany Stefan – Binary Philosophy
 • Flip Flop Fatality – Brother in chains

Pobjednik: Sunshine Madness – Raindrop shadows

6. Kategorija – Najbolji art-cover albuma i dizajner

 • Žulj – Resetiraj Civilizaciju
 • Uma Thurman – I am the High Fucking Priestess
 • Speedclaw – Beast in the Mis
 • MBurns – More to life than This
 • Sunshine Madness – Between the skies

Pobjednik: Sunshine Madness – Between the skies

5. Kategorija – Najbolji T-shirt art i dizajner

 • Monox
 • Uma Thurman
 • Zenoth
 • Flip Flop Fatality
 • Po’ Metra Crijeva

Pobjednik: Zenoth, All Things Rotten

4. Kategorija – Singl 2018

 • Speedclaw – Beast in the mist
 • The Black Room – Eye For An Eye
 • Stephany Stefan – Binary Philosophy
 • Silk Milk – AmperKat
 • Grapevine Babies – Your Love is Gone

Pobjednik: Grapevine Babies – Your Love is Gone

3. Kategorija – RIJEČKA GiRica – Najperspektivniji mladi riječki demo bend (u posljednje 2 godine)

 • Fanaa
 • Omnivore
 • The Siids
 • Burning Bush
 • Žulj

Pobjednik: The Siids

2. Kategorija – Demo album (posljednje 3 godine)

 • Speeclaw – The beast in the mist (EP)
 • Krešo i Kisele Kiše – U potrazi za bijelim zecom
 • The Black Room – In This Town Lies a City
 • Sunshine Madness – Between the skies
 • Grapevine Babies – Funkle Ben’s Sex Potion (EP)

Pobjednik: The Black Room – In This Town Lies a City

 1. Kategorija – Demo bend desetljeća
 2. Krešo i Kisele Kiše
 3. Speedclaw
 4. The Black Room
 5. Po’ Metra Crijeva
 6. Grapevine Babies

Pobjednik: Krešo i Kisele Kiše


Tri glavna pobjednika osvojili su i bogate nagrade – 30 sati snimanja i mastering u Studiu Palach, mjesec dana besplatne probe u Music Boxu i poklon bon za kupnju glazbene opreme u Art of Music trgovinama koje zajednički daruju Udruga Ri Rock i Art of Music.

Proslava važne obljetnice Ri Rock festivala nastavlja se već danas, 8.12. u OKC Palach gdje će se pružiti prilika prijavljenim mladim bendovima da nastupe uz podršku bendova One Piece Puzzle, Mandrili i Iz@ Medošević i Borgie. Nastupit će demo bendovi Nelaay, Zenoth, Fanaa, Media Effect, Mamut i Chronic Disease.

Karata za današnji dan još uvijek ima, a mogu se kupiti večeras na ulazu u Palach ili online putem sustava Entrio. Cijena ulaznice je 45 kuna.

(Link: https://www.entrio.hr/event/40-ri-rock-festival-5695 – ulaznice za 7.,8. i 15.12.)

]]>
https://www.rijekadanas.com/%ef%bb%bf40-ri-rock-40-godina-u-4-dana-dodijeljeni-ri-rock-kipici/feed/ 0
Raznovrsna ponuda na Gradini čini Advent još čarobnijim! https://www.rijekadanas.com/raznovrsna-ponuda-na-gradini-cini-advent-jos-carobnijim/ https://www.rijekadanas.com/raznovrsna-ponuda-na-gradini-cini-advent-jos-carobnijim/#respond Fri, 07 Dec 2018 22:01:33 +0000 https://www.rijekadanas.com/?p=124521

Božićna bajka na vrhu grada koja uključuje jedinstvene dekoracije – najveću krunu u Europi te impozantnu božićnu kuglicu, ali i sama činjenica da su Gradina i park opasani s čak 16 kilometara lampica izvrstan su povod da posjetitelji u blagdansko vrijeme nikako ne zaobiđu Trsat.

No ono što karakterizira Advent na Gradini je i veoma interesantna gastronomska ponuda te prigodan prodajni program zbog čega svatko na Gradini može pronaći kutak za sebe pa čak i kupiti poklone za najmilije ili uživati u okusima blagdana.

Spilja je na Trsatskoj gradini ove godine postala kuća Djeda Mraza, augostila je i prigodan dječji prodajni program pa Gradina često u večernjimsatima bude preplavljena svjetlećim balonima. U spilji je svoj kutak pronašao iObrt za proizvodnju i trgovinu „New village“ – drvo sa stilom, koji se bavi izradom umjetnina, nakita i suvenira iz masiva drva. Njihovi uradci su rezultat dugogodišnjeg iskustva, marljivog odabira materijala i predanosti detaljima, akombinacija materijala, tehnike i obrade rezultira dizajnom koji na umjetniku svojstven način uravnotežuje moderno i tradicionalno. Materijal izrade je pretežito hrvatsko drvo u kombinaciji s metalom, a u ponudi su, osim nakita,božićni ukrasi te dekorativni i uporabni predmeti.

U Nudgentovom parku na Gradini se osim bajkovitog klizališta smjestilo čak 12 adventskih kućica s prigodnim prodajnim programom, a posjetitelji najviše uživaju u blagdanskim slasticama koje svojim izgledom, ali i okusom mame sve prolaznike.

Jedna od najdražih postaja Adventa na Gradini za sve ljubitelje slastica je kućica „Di Mare“ na kojoj se nude palačinke s omiljenim punjenjima te vafli koje je moguće kušati u raznim kombinacijama – s Nutellom, bijelom čokoladom, šumskim voćem; a za najveće slatkoljupce tu su i dodaci kao što su Smarties bomboni, M&Ms, čokoladne mrvice, kokos, lješnjaci…

Oni malo odvažniji zaustavljaju se na štandu obiteljske istarske destilerije Aura koja nudi široku lepezu nesvakidašnjih kombinacija i okusa rakija, ali nude i jedno nadasve zanimljivo piće – prvi istarski craft gin! Radi se o Karbun ginu, inspiriranim snagom posljednjih karbunara s Ćićarije. U sklopu Hrvatske gin konvencije, Gin Karbun ove se godine okitio zlatnom medaljom,  a osim što je izuzetno lagan i aromatičan, poslužuje se uz komadić ugljena.

Naposljetku, Advent na Gradini nudi i mogućnost uživanja u svježem voću i orašastim plodovima na jednoj od adventskih kućica gdje se mogu kupiti domaći hrvatski limun i naranča, ali i kvalitetni orasi koji su ovih blagdana nezaobilazan sastojak za domaće kolače.

Sve što još trebate učiniti je krenuti put Trsata i uživati u svim blagdanskim radostima, mirisima i okusima koji nudi Advent na Gradini!

Fotografije: Ivor Mažar

]]>
https://www.rijekadanas.com/raznovrsna-ponuda-na-gradini-cini-advent-jos-carobnijim/feed/ 0
Igor Bišćan uoči Lokomotive: Prilika da pred svojim navijačima nastavimo niz https://www.rijekadanas.com/igor-biscan-uoci-lokomotive-prilika-da-pred-svojim-navijacima-nastavimo-niz/ https://www.rijekadanas.com/igor-biscan-uoci-lokomotive-prilika-da-pred-svojim-navijacima-nastavimo-niz/#respond Fri, 07 Dec 2018 13:11:26 +0000 https://www.rijekadanas.com/?p=124513

Nogometaši Rijeke dočekuju Lokomotivu (Stadion HNK Rijeka, 15 sati) u utakmici 17. kola Hrvatski telekom Prve lige. Rijeka i Lokomotiva odigrat će tako drugu utakmicu unutar četiri dana nakon što su riječki nogometaši u utorak slavili u četvrtfinalu Kupa Hrvatske.

Rijeka u prvenstvenu ima impresivan niz od devet pobjeda protiv Lokomotive, cilj je novim slavljem zaključiti 2018. godinu na Rujevici.

– Bit će jako zahtjevna utakmica što smo se mogli uvjeriti već ovog tjedna. Lokomotiva je ispred nas na tablici, igrala je jako dobro dosad i postizala dobre rezultate. Morat ćemo biti bolji nego u utorak ako želimo upisati tri boda. Prilika je da pred svojim navijačima nastavimo pozitivan niz i da polusezonu na najbolji način privedemo kraju, ustvrdio je Igor Bišćan, trener Rijeke.

Momčilo Raspopović odigrao je 90 minuta u utorak u pobjedi Rijeke u Kupu.

– Dolazi nam poznat protivnik, imali smo priliku igrati u Kupu i vidjeti dobre i loše strane. nadam se istom ishodu na Rujevici kao i u Kupu u Zagrebu, ustvrdio je Raspopović.

]]>
https://www.rijekadanas.com/igor-biscan-uoci-lokomotive-prilika-da-pred-svojim-navijacima-nastavimo-niz/feed/ 0
U prometnoj nesreći kod Buzeta poginuo suvozač citroena saxo riječkih registracija https://www.rijekadanas.com/u-prometnoj-nesreci-kod-buzeta-poginuo-suvozac-citroena-saxo-rijeckih-registracija/ https://www.rijekadanas.com/u-prometnoj-nesreci-kod-buzeta-poginuo-suvozac-citroena-saxo-rijeckih-registracija/#respond Fri, 07 Dec 2018 10:45:26 +0000 https://www.rijekadanas.com/?p=124510

Jučer oko 22,30 sati na području Buzeta dogodila se prometna nesreća u kojoj je jedna osoba smrtno stradala, a druga teško ozlijeđena. Nesreća se dogodila kada je 25-godišnjak upravljao automobilom Citroen Saxo, riječke registarske oznake, iz smjera Ponte Portona u smjeru Buzetu. Zbog neprilagođene brzine kretanja, vozač je u lijevom nepreglednom zavoju izgubio nadzor nad automobilom te udario u smjerokazni stupić, prometni znak, a potom u stijenu. U prometnoj nesreći smrtno je stradao 56-godišnji putnik iz automobila, a vozač je prevezen u riječku bolnicu gdje je zbog teških ozljeda zadržan na liječenju. Tijelo preminulog je po nalogu nadležnog državnog odvjetnika prevezeno na Odjel patologije OB Pula radi obavljanja obdukcije. Protiv vozača automobila podnosi se kaznena prijava zbog kaznenog djela izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu.

]]>
https://www.rijekadanas.com/u-prometnoj-nesreci-kod-buzeta-poginuo-suvozac-citroena-saxo-rijeckih-registracija/feed/ 0
Komadina i HDZ se dogovorili oko proračuna, Kneževiću ozdravila punica! https://www.rijekadanas.com/komadina-i-hdz-se-dogovorili-oko-proracuna-knezevicu-ozdravila-punica/ https://www.rijekadanas.com/komadina-i-hdz-se-dogovorili-oko-proracuna-knezevicu-ozdravila-punica/#respond Fri, 07 Dec 2018 10:24:16 +0000 https://www.rijekadanas.com/?p=124506

Župan Zlatko Komadina može biti miran nakon održanih konzultacija s predstavnicima devet političkih grupacija u Skupštini oko izglasavanja proračuna za 2019. godinu. Iako su nakon pale teške riječi nakon što je proračun u prvom pokušaju pa je HDZ-ov vijećnik Dinko Beaković Komadinu nazvao vođom županijskog kartela, u drugom pokušaju ne bi trebalo biti problema. HDZ i Komadina su se ‘gentlemanski’ dogovorili da ključni glas za prolazak proračuna bude Ivica Knežević koji ga je na prošloj sjednici i srušio odlaskom sa sjednice objasnivši da mu se razbolila punica.

Za Ivicu Kneževića se smatra kako je HDZ-ov igrač budući da mu HDZ u Delnicama, gdje je načelnik, drži većinu u skupštini. Na taj način HDZ-ovci formalno neće morati podignuti ruku za proračun ali će on ipak proći čime će se izbjeći izbori za županijsku skupštinu koje izgleda nitko ne želi. Na sastanku delegacije HDZ-a sa Komadinom dogovoreno je kako će PGŽ župan sa svojim stranačkim kolegama razmotriti inicijativu da im se za uzvrat prepusti nekoliko mjesta u školskim odborima.

Knežević je u skupštinu izabran s nezavisne liste Hrvoja Burića čiji je glas bio presudan za usvajanje prošlogodišnjeg proračuna. Nakon najnovijeg preslagivanja političkih snaga u županiji, Burić je postao nepotreban, župan ga više ne doživljava pa je najavio odlazak u oporbu.

]]>
https://www.rijekadanas.com/komadina-i-hdz-se-dogovorili-oko-proracuna-knezevicu-ozdravila-punica/feed/ 0
41-godišnjak osumnjičen za razbojništvo nad 81-godišnjakom https://www.rijekadanas.com/41-godisnjak-osumnjicen-za-razbojnistvo-nad-81-godisnjakom/ https://www.rijekadanas.com/41-godisnjak-osumnjicen-za-razbojnistvo-nad-81-godisnjakom/#respond Fri, 07 Dec 2018 10:05:51 +0000 https://www.rijekadanas.com/?p=124504 Policijski službenici III. policijske postaje Rijeka proveli su kriminalističko istraživanje nad 41-godišnjom hrvatskom državljankom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela razbojništva.

Sumnjiči se da je kazneno djelo počinila 4. prosinca na području Rijeke i to na štetu 81-godišnjeg hrvatskog državljanina. Spomenuti 81-godišnjak je pri tom lakše ozlijeđen, a otuđen mu je i novac u iznosu od oko četiri tisuće kuna. Policijski službenici su pronašli dio otuđenog novca koji će biti vraćen oštećenom.

Zbog sumnje u počinjenje spomenutog kaznenog djela, 41-godišnjakinja je uz kaznenu prijavu mjerodavnom državnom odvjetništvu predana pritvorskom nadzorniku.

]]>
https://www.rijekadanas.com/41-godisnjak-osumnjicen-za-razbojnistvo-nad-81-godisnjakom/feed/ 0
Sveti Nikola razveselio male Riječane https://www.rijekadanas.com/sveti-nikola-razveselio-male-rijecane/ https://www.rijekadanas.com/sveti-nikola-razveselio-male-rijecane/#respond Fri, 07 Dec 2018 06:22:59 +0000 https://www.rijekadanas.com/?p=124500

Doček svetog Nikole na klizalištu „Morska pahuljica“, privukao je brojne posjetitelje koji su s veseljem došli dočekati omiljenog sveca, zaštitnika djece pomoraca i potrebitih. Organiziran je prigodni program i podjela poklona u čijoj su nabavci sudjelovali Grad Rijeka, Ina i Pik Rijeka. Program su otvorile Prve riječke mažoretkinje te kao i svake godine pomogle sv. Nikoli u podjeli poklona, a poklone i kolačiće pomogao je dijeliti i „Pumpić“, simpatična Inina maskota.
Doček sv. Nikole samo je jedan od programa koji će se organizirati na klizalištu u periodu do 13. siječnja 2019.
U tijeku su prijave za 14. Školu klizanja u organizaciji Doma mladih Rijeka koja će se održavati tijekom zimskih praznika, od 27. prosinca 2018. do 11. siječnja 2019. radnim danima u terminima od 8 do 16 sati. Škola klizanja za riječke osnovnoškolce je besplatna. Plaća se jedino najam klizaljki za one polaznike koji nemaju svoje klizaljke i to u iznosu 10 kuna dnevno. Prednost pri upisu imat će ona djeca koja nikada nisu sudjelovala u Školi klizanja, a prošle godine su bila upisana na listu čekanja i mogu pohađati minimalno 1 tjedan Škole klizanja. Predbilježbe se vrše isključivo putem on-line prijavnice koju se može preuzeti na mrežnim stranicama Doma mladih Rijeka gdje su istaknuti svi termini Škole klizanja sa satnicom

]]>
https://www.rijekadanas.com/sveti-nikola-razveselio-male-rijecane/feed/ 0