Rijeka Danas https://www.rijekadanas.com/ Riječki internet dnevnik Fri, 19 Aug 2022 14:52:42 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.9.3 https://www.rijekadanas.com/wp-content/uploads/2019/09/cropped-Rijeka_Danas_Logo_rdlogo_fb_profile-1-32x32.png Rijeka Danas https://www.rijekadanas.com/ 32 32 Bivši američki general: Ukrajina bi do kraja godine mogla vratiti okupirana područja https://www.rijekadanas.com/bivsi-americki-general-ukrajina-bi-do-kraja-godine-mogla-vratiti-okupirana-podrucja/ https://www.rijekadanas.com/bivsi-americki-general-ukrajina-bi-do-kraja-godine-mogla-vratiti-okupirana-podrucja/#respond Fri, 19 Aug 2022 14:49:34 +0000 https://www.rijekadanas.com/?p=213210 Njemački Wehrmacht je 1943. godine na jugu Ukrajine mjesecima vodio teške borbe protiv Crvene armije. Sve dok njemačka vojska u studenome nije doživjela katastrofalni poraz kod Staljingrada. “Njemački Wehrmacht morao je razmjestiti stotine tisuća vojnika samo za zaštitu željezničkih linija u Ukrajini i Bjelorusiji”, podsjeća bivši američki general Ben Hodges u intervjuu za DW. I naglašava da u ratu na kraju uvijek odlučujuću ulogu igra logistika.

Hodges, bivši vrhovni zapovjednik američkih oružanih snaga u Europi, povlači paralele između tih povijesnih događaja i aktualnog ruskog rata protiv Ukrajine, pogotovo njezinih napada na rusku logistiku, kao što je onaj nedavni na zračnu luku Saki na poluotoku Krimu ili napadi ukrajinskog topništva na više od 50 ruskih skladišta streljiva i ruske postrojbe na okupiranim područjima. “Rusi nemaju dovoljno ljudi ili sposobnosti” za zaštitu svoje logistike, kaže Hodges. “Dakle, to pokazuje da su ranjivi.”

Veličina Ukrajine predstavlja i danas problem što se tiče logistike. Tu je Rusija ekstremno ranjiva, smatra Hodges. I zato zahtijeva zajedno s drugim bivšim vojnim dužnosnicima, političarima i analitičarima američke administracije i njihovim saveznicima slanje još inteligentnijih oružanih sustava u Ukrajinu, kao što su rakete ATACMS (Army Tactical Missile System) s dometom od 300 kilometara. Takve rakete mogu se ispaljivati američkim topničkim sustavom višecijevnih raketnih bacača HIMARS, kojima su Ukrajinci u zadnje vrijeme zabilježili većinu vojnih uspjeha protiv ruske vojske.

Krajem srpnja zastupnici i Demokratske i Republikanske stranke u Washingtonu signalizirali su podršku tom zahtjevu. No sredinom kolovoza ukrajinski ministar obrane Oleksij Resnikov je rekao da SAD još nije isporučio ATACMS rakete.

Do sada je prema slanju tih oružanih sustava prije svih bio suzdržan Jake Sullivan, savjetnik za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući – iz straha od eskalacije. No bivši general Hodges uzvraća da Rusija nema nikakvu drugu mogućnost eskalacije osim atomske bombe.

A to on smatra “krajnje nevjerojatnim”. Već i zbog toga, kako kaže, što u Ukrajini nema ciljeva “koji bi tijek borbe mogli promijeniti u korist Rusije”. Hodges je također uvjeren da bi čak i upotreba taktičke atomske rakete male razorne snage u Ukrajini mogla dovesti do otvorenog uključivanja SAD-a i Velike Britanije u rat. Dakle, smatra bivši američki general, ruski rat u Ukrajini bit će odlučen konvencionalnim oružjem. I zato Ukrajina treba još više modernog oružja i obuku vojnika.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij već mjesecima najavljuje protuofenzivu na jugu Ukrajine. No za to do sada nije bilo dovoljno vojne opreme, kaže Nico Lange, njemački stručnjak za sigurnost. Lange je bio savjetnik bivše njemačke ministrice obrane Annegret Kramp-Karrenbauer i šest godina je vodio predstavništvo zaklade Konrad Adenauer u Kijevu.

On kaže da Ukrajina još uvijek nema “dovoljno oklopnih vozila i tenkova da bi stvarno velikim protunapadom mogla vratiti pod svoju kontrolu dijelove tog ogromnog područja u južnoukrajinskoj stepi”.

Trenutačno ukrajinska vojska stvara “preduvjete” za jedan takav protunapad, rekao je Lange u intervjuu za DW. On je kritizirao njemačku suzdržanost pri isporuci teškog naoružanja. “Izgubilo se na vremenu i naravno da kod isporuke, recimo, oklopnih vozila treba vremena za logistiku i obuku. Sada kada bi Ukrajina imala šansu, nije došlo dovoljno pomoći. To je žalosno.”

Jesu li raketni napadi na željezničku logistiku i zapovjedne i komunikacijske strukture ruske vojske na okupiranim područjima priprema za veliku protuofenzivu na jugu Ukrajine? No to ne može uslijediti bez nužne opreme, kritizira Lange. “U Njemačkoj se proteklih mjeseci često čulo da Ukrajinci ne mogu brzo naučiti rukovati zapadnim oružanim sustavima kao što su njemački Marder, Fuchs ili Gepard. No kod američkog HIMARS-a su dokazali da to ide vrlo brzo. Sada bi trebali oklopna vozila kao što je Marder.”

Isporuku većeg broja njemačkih oklopnih vozila zahtijeva i umirovljeni general Hodges. On kaže da Njemačka mora jasno pokazati da “pomaže Ukrajini kako bi pobijedila Rusiju”. U suprotnom, dodaje Hodges, nitko više neće respektirati Njemačku: “Rusija neće respektirati Njemačku. Druge europske zemlje neće respektirati Njemačku.”

Bivši američki general smatra da je sada pravi trenutak za masivnu isporuku oružja i opreme. On procjenjuje da bi Ukrajina do kraja godine mogla vratiti pod svoju kontrolu područja koja je Rusija okupirala nakon 24. veljače te potom možda u idućih “godinu-dvije” pregovorima vratiti i Krim i Donbas. Kako je pojasnio, premda prema van izgleda kao da je rat u pat-poziciji, Ukrajina koristi vrijeme za “pojačanje vojske sve dok ne bude spremna i uvježbana, sve dok ne bude imala dovoljno snage za proboj”.

Ruska vojska nema ni resurse, ni ljudstva, ni energije za još jednu veliku ofenzivu, ocjenjuje Hodges. I naglašava da svaki uspješni pogodak skladišta streljiva ili zapovjedničkog položaja dovodi do toga da ruska vojska mora sve dalje povlačiti svoju logistiku, što Rusiji “još više otežava stvari jer kamioni sa streljivom sada moraju dulje voziti”. Kad ukrajinska vojska bude dovoljno jaka i ruska infrastruktura dovoljno slaba – onda će, kaže Hodges, Ukrajina “započeti veliki protunapad”.

]]>
https://www.rijekadanas.com/bivsi-americki-general-ukrajina-bi-do-kraja-godine-mogla-vratiti-okupirana-podrucja/feed/ 0
Sve se vidjelo: Razuzdani par uhvaćen na djelu u lunaparku, djevojke su ih gledale u nevjerici https://www.rijekadanas.com/sve-se-vidjelo-razuzdani-par-uhvacen-na-djelu-u-lunaparku-djevojke-su-ih-gledale-u-nevjerici/ https://www.rijekadanas.com/sve-se-vidjelo-razuzdani-par-uhvacen-na-djelu-u-lunaparku-djevojke-su-ih-gledale-u-nevjerici/#respond Fri, 19 Aug 2022 14:23:28 +0000 https://www.rijekadanas.com/?p=213207 U zabavnom parku Cedar Point u Ohiju u nedjelju, 14. kolovoza, uhićene su dvije osobe zbog seksa na vožnji toboganom.

U parku je bilo puno posjetitelja, ali ovo se događalo pred očima četiri tinejdžerice. Prema riječima djevojaka, par je znao da ih se promatra i nije ih bilo briga, čak su se i smijali.

– Jasno sam vidio muškarčevo spolovilo i osjetio kako se kolica tresla, bilo je traumatično – rekla je policiji jedan od svjedokinja.

Par je isprva negirao da su bili intimni tijekom vožnje uz brojne isprike i objašnjenja. Žena je policajcima rekla da se saginjala kako bi uzela kutiju cigareta, a muškarac joj je pomagao.

Policijska uprava par je prijavila za remećenje javnog reda i mira. Odvedeni su u zatvor okruga Erie. Prema policijskom izvješću, radi se o prekršajima prvog stupnja.

]]>
https://www.rijekadanas.com/sve-se-vidjelo-razuzdani-par-uhvacen-na-djelu-u-lunaparku-djevojke-su-ih-gledale-u-nevjerici/feed/ 0
Vito Sobol iz Rijeke osvojio brončanu medalju na međunarodnoj završnici 26. sezone Plazma Sportskih igara mladih u atletici https://www.rijekadanas.com/vito-sobol-iz-rijeke-osvojio-broncanu-medalju-na-medunarodnoj-zavrsnici-26-sezone-plazma-sportskih-igara-mladih-u-atletici/ https://www.rijekadanas.com/vito-sobol-iz-rijeke-osvojio-broncanu-medalju-na-medunarodnoj-zavrsnici-26-sezone-plazma-sportskih-igara-mladih-u-atletici/#respond Fri, 19 Aug 2022 14:15:55 +0000 https://www.rijekadanas.com/?p=213204 U Splitu se od 16. do 20. kolovoza održava međunarodna završnica 26. sezone Plazma Sportskih igara mladih u kojoj sudjeluju mladi sportaši iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. U sklopu Telemach Dana sporta održano je natjecanje za najbolje atletičare i atletičarke u utrci na 60 metara. Mladi sportaši se, uz pokazivanje sportskog talenta, odlično zabavljaju, druže, promoviraju fair play, toleranciju i stvaraju nova prijateljstva.

U napetoj kategoriji najboljih mladih atletičara Vito Sobol (Rijeka) osvojio je sjajnu brončanu medalju u kategoriji dječaka 2013. godište i mlađi. Ispred njega bili su samo Gabrijel Madić (Prelog, Hrvatska) kao srebrni i Nemanja Stajković (Beograd, Srbija) koji je osvojio titulu međunarodnog pobjednika.

Globalni problem nedovoljne fizičke aktivnosti djece dodatno je uzeo mahauslijed pandemije pa je danas više nego ikada prije djecu i mlade potrebno poticati na bavljenje sportom. Osim dobrobiti za njihovo fizičko zdravlje, kretanje i aktivan način života pridonose boljem mentalnom zdravlju i izgradnji društvenih vještina pa smo u Telemachu ponosni što smo drugu godinu za redom dio ove najveće amaterske sportske manifestacije u Europi poručili su nam iz Telemacha Hrvatska.
Plazma Sportske igre mladih najveća su amaterska sportska manifestacija u Europi i u 26 godina postojanja okupile su više od 2.5 milijuna djece i mladih, a kroz druženje i sport promiču zdrave stilove života i opće prihvaćene društvene vrijednosti poput multikulturalizama, tolerancije i uvažavanja različitosti.
Uz propagiranje sporta i sportskog načina života, ove godine pokrenuta je i velika edukativna kampanja ”Zero Waste- Budi dio igre- Čuvajmo naš planet” kojom se sudionike uči o važnosti recikliranja i očuvanja okoliša.
Već treću godinu za redom u suradnji s UEFA Foundation for Children, Plazma Sportske igre mladih organiziraju nogometne turnire za djevojke i na taj način pomažu u promociji ženskog nogometa.
Plazma Sportske igre mladih ove su godine organizirale više od 250 turnira u 10 Sportskih disciplina (Coca- Cola Cup u nogometu, Tommy turnir u malom nogometu, Kinder turnir u uličnoj košarci, HEP turnir u rukometu, odbojka, Hrvatska pošta Cup u tenisu, stolni tenis, turnir u odbojci na pijesku, šah, graničar i atletika) i 26 jednodnevnih sportsko-edukativnih događanja u sklopu Telemach Dana sporta. Igre su trenutno aktivne u 3 zemlje: Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini u čijim sustavima godišnje sudjeluje više od 200.000 djece i mladih.

]]>
https://www.rijekadanas.com/vito-sobol-iz-rijeke-osvojio-broncanu-medalju-na-medunarodnoj-zavrsnici-26-sezone-plazma-sportskih-igara-mladih-u-atletici/feed/ 0
Zbog riječke hladnjače Dubrovnik postavlja stupiće na ulaz u gradsku jezgru https://www.rijekadanas.com/zbog-rijecke-hladnjace-dubrovnik-postavlja-stupice-na-ulaz-u-gradsku-jezgru/ https://www.rijekadanas.com/zbog-rijecke-hladnjace-dubrovnik-postavlja-stupice-na-ulaz-u-gradsku-jezgru/#respond Fri, 19 Aug 2022 13:12:47 +0000 https://www.rijekadanas.com/?p=213201 Iako su pravila jasna po pitanju ulaska vozila u dubrovačku gradsku jezgru, dostavna vozila svakodnevno ih krše. Zato je gradska vlast odlučila tome stati na kraj ugradnjom stupića.

Priopćili su da su jutros komunalni redari opet kaznili dostavno vozilo zbog nepropisnog ulaska u dio stare gradske jezgre. Kazna iznosi 12.000 kuna.

“Odsjek za komunalno redarstvo je, slijedom događaja prilikom kojeg je dostavno vozilo na Pločama ušlo u povijesnu jezgru bez odgovarajućeg odobrenja, prekršitelje vratilo natrag iz u Ulice sv. Dominika te im je naplaćena kazna od 12.000 kuna.

Naime, tzv. ‘hladnjača’, registarskih oznaka i broja RI4466N prometovalo je pješačkom zonom – Ulicom svetog Dominika u Dubrovniku, bez odobrenja Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu Grada Dubrovnika. Time je počinjen prekršaj iz čl. 171. stavak 1. Odluke o komunalnom redu, a predviđena kazna za pravnu osobu iznosi 10.000 kuna i odgovornu osobu pravne osobe 2.000 kuna.

Zbog opetovanog kršenja Odluke, Grad Dubrovnik na ulazak u gradsku jezgru s Ploča implementirat će sustav kontrole prolaza putem podiznih pneumatskih stupića, čime će se fizičkom barijerom spriječiti prekršitelje u nedozvoljenim aktivnostima koje izazivaju komunalni nered u zoni povijesne jezgre”, priopćili su iz Grada Dubrovnika.

]]>
https://www.rijekadanas.com/zbog-rijecke-hladnjace-dubrovnik-postavlja-stupice-na-ulaz-u-gradsku-jezgru/feed/ 0
Mislav Bago počinio samoubojstvo? https://www.rijekadanas.com/mislav-bago-pocinio-samoubojstvo/ https://www.rijekadanas.com/mislav-bago-pocinio-samoubojstvo/#respond Fri, 19 Aug 2022 12:25:38 +0000 https://www.rijekadanas.com/?p=213197 Vijest o smrti novinara i voditelja Mislava Bage šokirala je novinarsku scenu u Hrvatskoj.

Teleskop je objavio kako ima neslužbene informacije da je Bago počinio samoubojstvo. Bago je pronađen u Martićevoj ulici, gdje je imao stan na četvrtom katu, što upućuje na to kako je došlo do tragične smrti. Iz dobro obaviještenih izvora Teleskop doznaje da policija Baginu smrt tretira kao samoubojstvo i da neće poduzimati uobičajene radnje kao u slučajevima kada se sumnja da je riječ o nekom kaznenom djelu.

Prema dosadašnjim informacijama zdravstveni sustav nije bio uključen u ovaj slučaj, što znači da je pokojni Bago bio mrtav kada je jutros pronađen.

U opisu njegova službenog Facebook profila već dugo stoji: ‘A što sad, kad te nema tu, nisi bitan, kad si tu, opet nisi bitan i luzer si i što onda’. Neobična misao koju je objavio na društvenim mrežama danas ima posve novo značenje.

Njegovi najbliži prijatelji i kolege nisu bili spremni za razgovor.

]]>
https://www.rijekadanas.com/mislav-bago-pocinio-samoubojstvo/feed/ 0
Objavljena nova snimka finske premijerke na partyju, plesala s misterioznim muškarcem https://www.rijekadanas.com/objavljena-nova-snimka-finske-premijerke-na-partyju-plesala-s-misterioznim-muskarcem/ https://www.rijekadanas.com/objavljena-nova-snimka-finske-premijerke-na-partyju-plesala-s-misterioznim-muskarcem/#respond Fri, 19 Aug 2022 11:59:02 +0000 https://www.rijekadanas.com/?p=213194 Internetom kruži još jedan video finske premijerke Sanne Marin kako partija s društvom. Na najnovijoj snimci, koja je snimljena u klubu, Sanna vrlo prisno pleše s misterioznim muškarcem.

“Danas se u Finskoj pojavio novi video ‘party skandala’ premijerke Sanne Marin. Marin, koja je u braku i koja je u toj ljubavnoj vezi 18 godina, viđena je u brojnim upitnim situacijama”, piše u opisu snimke.

Na snimci Sanna pleše s muškarcem na pjesmu I Gotta Feeling Black Eyed Peasa, a tviteraši komentiraju kako taj tip u jednom trenutku ljubi vrat finske premijerke.

Također, tviteraši pretpostavljaju da je na snimci finski pjevač Olavi Uusivirta, s kojim je Sanna već ranije pozirala, no te informacije nisu potvrđene.

Podsjećamo, premijerka se našla u središtu skandala nakon što se pojavila snimka kako pleše na jednom tulumu.

]]>
https://www.rijekadanas.com/objavljena-nova-snimka-finske-premijerke-na-partyju-plesala-s-misterioznim-muskarcem/feed/ 0
Policija opet intenzivno traži nestalu Marijanu Seifert https://www.rijekadanas.com/policija-opet-intenzivno-trazi-nestalu-marijanu-seifert/ https://www.rijekadanas.com/policija-opet-intenzivno-trazi-nestalu-marijanu-seifert/#respond Fri, 19 Aug 2022 11:44:07 +0000 https://www.rijekadanas.com/?p=213192 Marijana Seifert (38), pobjednica regionalnog Big Brothera 2011. godine, nestala je prije četiri mjeseca, a njezin je nestanak sa zagrebačke adrese na Savici prijavio njezin suprug Karlo nakon čega su pronađeni njezini dokumenti na području rijeke Save.

Zbog vodostaja rijeke Save izazvanog zbog silne suše, policija je odlučila intenzivirati potragu za Marijanom, a uključio se ponovno i HGSS, piše 24sata.hr.

Naime, cilj akcije je ponovno pretražiti područje Mosta mladosti i nizvodno.

“Nažalost, više ne mislim da je živa. Osjećam da je nema. Samo želimo konačno doznati pravu istinu i da se možemo od nje dostojno oprostiti”, rekla je Marijanina sestra Maja Kovačević početkom mjeseca za Slobodnu Dalmaciju.

“Naša potraga za istinom traje svakodnevno, a što više otkrivamo više smo u šoku. Jednostavno puno je toga čudno oko te večeri kad je nestala. Njen suprug Karlo nekoliko je puta promijenio iskaz na policiji. Ne želim ovime kazati da joj je nešto napravio, ali neka samo kaže što se događalo u stanu, jer sam uvjerena da je došlo do svađe među njima. Meni je sve to jako čudno i dok ne saznam istinu s njime ne mogu imati kontakt, teško mi je jer znam da neću moći viđati nećaka, ali ostajem pri svome”, dodala je.

Na Mostu mladosti nema kamera, a Marijanu su navodno snimile kamere u noći nestanka kako izlazi iz zgrade. Roditelji su je posljednji put vidjeli za Uskrs.

U trenutku nestanka bila je odjevena u kratku majicu boje senfa, crnu sportsku jaknu, tajice crne boje s bijelo-crvenom crtom i svijetle tenisice.

]]>
https://www.rijekadanas.com/policija-opet-intenzivno-trazi-nestalu-marijanu-seifert/feed/ 0
Riječki HGSS spašavao izgubljenog u šumi na Krku, kupač ozlijedio nožni zglob u Njivicama https://www.rijekadanas.com/rijecki-hgss-spasavao-izgubljenog-u-sumi-na-krku-kupac-ozlijedio-nozni-zglob-u-njivicama/ https://www.rijekadanas.com/rijecki-hgss-spasavao-izgubljenog-u-sumi-na-krku-kupac-ozlijedio-nozni-zglob-u-njivicama/#respond Fri, 19 Aug 2022 11:38:11 +0000 https://www.rijekadanas.com/?p=213189 Riječki HGSS-ovci imali su dvije akcije na području Lindarića i Njivica.

Akcija Lindarić – 13.08.2022.
Poziv u pomoć riječki HGSS-ovci zaprimaju preko Županijskog centra 112 oko 17:10. Saznaju da se radi o muškoj osobi koja je izgubila orijentaciju na šumskom području u blizini Lindrdića na otoku Krku.
Istovremeno dok se radilo na točnom lociranju osobe putem mobilnog uređaja, upućen je na teren i dvočlani tim HGSS stanice Rijeka.
Nakon točnog lociranja osoba je telefonskim putem usmjerena prema najbližoj cesti.
Tim dolazi do unesrećenog kada je isti već bio u naselju Linardići te nakon kratkog pregleda zaključuju kraj akcije u 18:45.

Akcija Njivice – 17.08.2022.
Poziv u pomoć riječki HGSS-ovci zaprimaju preko Županijskog centra 112 oko 17:30. Saznaju da se radi o stranom državljaninu, kupaču koji je ozlijedio nožni zglob na obali sjeverno od kampa Njivice.
Odmah po primitku poziva na teren iz baze Vežica izlazi 8 članova HGSS stanice Rijeka s 3 terenska vozila.
Dolaskom do unesrećenog izvršena je imobilizacija te transport nosiljkom UT2000 do privatne brodice kojom je izvršen transport do centra Njivica, gdje je unesrećeni predan vozilima Hitne medicinske službe.
Time je ova akcija završila oko 19:30

]]>
https://www.rijekadanas.com/rijecki-hgss-spasavao-izgubljenog-u-sumi-na-krku-kupac-ozlijedio-nozni-zglob-u-njivicama/feed/ 0
Mnogi su ostali zbunjeni zbog žutog Livaje. Ima li pravo nastupa u uzvratu? https://www.rijekadanas.com/mnogi-su-ostali-zbunjeni-zbog-zutog-livaje-ima-li-pravo-nastupa-u-uzvratu/ https://www.rijekadanas.com/mnogi-su-ostali-zbunjeni-zbog-zutog-livaje-ima-li-pravo-nastupa-u-uzvratu/#respond Fri, 19 Aug 2022 11:24:48 +0000 https://www.rijekadanas.com/?p=213185 Marko Livaja, najbolji igrač, strijelac i asistent Hajduka, u 13. minuti prve utakmice play-offa Konferencijske lige kod Villarreala dobio je žuti karton. To mu je druga javna opomena u KL-u ove sezone te su zbog toga mnogi bili uvjereni da je tako automatski suspendiran za uzvratnu utakmicu idućeg četvrtka na Poljudu.

Ipak, navijači Hajduka mogu odahnuti. Njihov klub će zaostatak nakon poraza 4:2 pokušati nadoknaditi s Livajom u momčadi. Suspendiran bi bio tek da mu je žuti karton u Španjolskoj bio treći. Toliko ih je naime u raznim utakmicama potrebno dobiti nogometašu da bi automatski bio suspendiran prvu iduću utakmicu.

]]>
https://www.rijekadanas.com/mnogi-su-ostali-zbunjeni-zbog-zutog-livaje-ima-li-pravo-nastupa-u-uzvratu/feed/ 0
Fausto Budicin uoči Istre: U Puli igramo Tadiću u čast! https://www.rijekadanas.com/fausto-budicin-uoci-istre-u-puli-igramo-tadicu-u-cast/ https://www.rijekadanas.com/fausto-budicin-uoci-istre-u-puli-igramo-tadicu-u-cast/#respond Fri, 19 Aug 2022 11:15:11 +0000 https://www.rijekadanas.com/?p=213181 Nogometaši Rijeke u nedjelju gostuju kod Istre 1961 (Stadion Aldo Drosina, 18.55) u utakmici šestog kola SuperSport HNL-a.

– Vjerujem da ćemo odigrati pravu, mušku utakmicu i ostvariti pozitivan rezultat. Istra već jedno dulje vrijeme ima isto trenera, igraju španjolskim stilom, vole imati posjed i kontrolu igre. Doveli su nekoliko zanimljivih igrača i mislim da će to biti dobra utakmica protiv kvalitetnog protivnika, rekao je Fausto Budicin, trener Rijeke, u najavi utakmice u Puli.

– Moj stav je da se fokusiram na ono što nas čeka na terenu. Ja sam ovdje da pomognem klubu, razgovarali smo o utakmici protiv Istre, situacija nije očekivana, ne odgovara ciljevima i nadanjima kluba, bitno je skupiti snagu i koncentraciju za Istru, rekao je Budicin.

Rezultati na otvaranju sezone doveli su do situacije da je ogled Istre 1961 i Rijeke ogled začelja iako je razmak između trećeplasirane i posljednjeplasirane momčadi samo dva boda.

– Osjećaj straha nam nije poznat. Sudbina je u našim rukama, ako budemo radili na utakmici koliko radimo na treningu to će se vidjeti na rezultatu. Bilo bi najlakše da su lošiji rezultati posljedica samo jednog segmenta. Gotovo uvijek se radi o miksu više stvari iz domene taktike, tehnike, psihologije i kondicije. Sve to utječe na slabije rezultate, ustvrdio je Fausto Budicin.

Za momčad neće biti onog šoka kakvog donosi smjena trenera jer je Budicin bio na svakom treningu uz Dragana Tadića.

– Do sada se radilo slično kao i ovaj tjedan, jedina razlika je, nažalost, što u stručnom stožeru više nema Dragana Tadića. Želio bih mu se zahvaliti jer je radio predano cijelo vrijeme dok je bio šef struke i znam koliko mu znači ovaj klub i koliko mu je značio dobar rezultat na utakmicama. Nažalost, došlo je do ove iznenadne smjene. Pozitivan šok? Ne znam, vidjet ćemo u nedjelju kako će reagirati momčad. Nadam se da ćemo odigrati pravu mušku utakmicu, kvalitetnu, s pozitivnim rezultatom, koji će ići i Tadiću u čast.

Utakmicu je najavio i vratar Nediljko Labrović.

– Ovaj tjedan smo dobro trenirali, igrači su maksimalno angažirani. Čeka nas teška utakmica, gledajući na način na koji smo reagirali i trenirali mogu reći da idemo po pozitivan rezultat, rekao je Nediljko Labrović.

]]>
https://www.rijekadanas.com/fausto-budicin-uoci-istre-u-puli-igramo-tadicu-u-cast/feed/ 0
Potresno svjedočanstvo: ‘Tri puta me silovao i ostavio da krvarim, osjećala sam se kao da mi je to najduži dan u životu!’ https://www.rijekadanas.com/potresno-svjedocanstvo-tri-puta-me-silovao-i-ostavio-da-krvarim-osjecala-sam-se-kao-da-mi-je-to-najduzi-dan-u-zivotu/ https://www.rijekadanas.com/potresno-svjedocanstvo-tri-puta-me-silovao-i-ostavio-da-krvarim-osjecala-sam-se-kao-da-mi-je-to-najduzi-dan-u-zivotu/#respond Fri, 19 Aug 2022 10:04:57 +0000 https://www.rijekadanas.com/?p=213179 Nastavljeno je suđenje Benjaminu Mendyju za silovanje i zlostavljanje osam žena. Ovoga puta o svojem je mučnom iskustvu pred sudom svjedočila 20-godišnjakinja koja tvrdi kako ju je zvijezda Manchester Cityja tri puta silovala i ostavila u svojoj vili da krvari.

I Mendy i njegov suopuženik Louis Saha Matturie, koji je također optužen za silovanja i sekusalno zlostavljanje, negiraju sve točke optužbe. Nova svjedokinja je rekla kako joj se nogometaš, nakon što ju je tri puta silovao i ostavio da krvari, pohvalio kako je spavao sa 10.000 žena.

“Rekao mi je da nikome ne kažem i da mogu dolaziti k njemu svaku večer, kao da je seks s njim privilegija”, otkrila je 20-godišnjakinja.

Tužiteljica je rekla kako je djevojka u Mendyjevu kuću otišla u listopadu 2020. godine nakon što ga je upoznala u jednom baru. Nakon toga, Mendy ju je navodno tri puta silovao, a pretrpjela je i seksualni napad koji je trajao 15 minuta iako mu je govorila da ne želi ništa s njim.

Procurili gnjusni detalji višestrukog silovanja od strane zvijezde Cityja: ‘Pretvorio je sve u seksualnu igru!‘
“Osjećala sam se kao da mi je to najduži dan u životu. Tijelo mi je bilo napeto, bila je to samo ta bol”, svjedočila je djevojka koja je dodala i kako joj je nogometaš uzeo mobitel i zaključao ju u jednu od svojih ‘soba za paniku‘ i zamolio ju da se skine.

“Samo želim svoj telefon, ne znam što misliš da se događa. Ne želim se seksati s tobom”, rekla je 20-godišnjakinja Mendyju, na što je on samo odvatio:

“Vrata su ionako zatvorena…”

Svakim danom izlaze novi detalji gnjusnih seksualnih napada i silovanja, a Mendyju prijeti kazna od pet do 20 godina zatvora, no nije isključena ni doživotna zatvorska kazna.

]]>
https://www.rijekadanas.com/potresno-svjedocanstvo-tri-puta-me-silovao-i-ostavio-da-krvarim-osjecala-sam-se-kao-da-mi-je-to-najduzi-dan-u-zivotu/feed/ 0
Teško ozlijeđen prilikom osposobljavanja za vozača! https://www.rijekadanas.com/tesko-ozlijeden-prilikom-osposobljavanja-za-vozaca/ https://www.rijekadanas.com/tesko-ozlijeden-prilikom-osposobljavanja-za-vozaca/#respond Fri, 19 Aug 2022 09:28:46 +0000 https://www.rijekadanas.com/?p=213177 Jučer, 18. kolovoza oko 18.50 sati na području Malinske na otoku Krku teško je ozlijeđen 24-godišnjak, stradao uslijed pada s motocikla.

Spomenuti 24-godišnjak stradao je prilikom osposobljavanja za vozača, upravljajući motociklom na prostoru gdje je uvježbavao vožnju. Uslijed neprilagođene brzine uvjetima i stanju kolnika izletio je izvan navedenog prostora i udario u betonski ogradni zid.

Zbog zadobivenih ozljeda prevezen je u KBC Rijeka, gdje je konstatirano da je teško ozlijeđen.

Utvrđivanje svih okolnosti i relevantnih činjenica ovog događaja se nastavlja

]]>
https://www.rijekadanas.com/tesko-ozlijeden-prilikom-osposobljavanja-za-vozaca/feed/ 0
Čačić: Liga prvaka donosi novac, ali je na neki način i patnja. Ako me razumijete… https://www.rijekadanas.com/cacic-liga-prvaka-donosi-novac-ali-je-na-neki-nacin-i-patnja-ako-me-razumijete/ https://www.rijekadanas.com/cacic-liga-prvaka-donosi-novac-ali-je-na-neki-nacin-i-patnja-ako-me-razumijete/#respond Fri, 19 Aug 2022 08:21:39 +0000 https://www.rijekadanas.com/?p=213175 Dinamo u subotu od 21:05 u derbiju 6. kola SuperSport HNL-a dočekuje Osijek. “Čeka nas još jedna nova utakmica, još jedan derbi”, rekao je Dinamov trener Ante Čačić u uvodu konferencije za novinare.

Osijek ima samo jednu pobjedu u prvih pet kola, a Dinamo je skupio 13 bodova. “Osijek je loše zakoračio u prvenstvo, sada žele izaći iz krize, satkani su od kvalitetnih igrača i s dobrim trenerom, pa će taj izlazak iz krize jednom doći. Teško mi je pričati o njima, šokirani su ispadanjem iz Europe, to im je donijelo nemir u momčad. Nama je ovo važna utakmica, želimo zadržati dobro ozračje pred sljedeću utakmicu”, dodao je Čačić.

“Zdravstvena situacija je dobra, Boško Šutalo je lakše ozlijeđen, vidjet ćemo i današnji trening pa znati na koga mogu računati. Bulat i Theophile treniraju s momčadi i blizu su povratka, a Josipa Šutala očekujemo kroz neka dva tjedna na terenu.”

Dinamo u srijedu dočekuje Bodo/Glimt u uzvratu play-offa Lige prvaka. Norveški prvak je u prvom susretu slavio 2:1.

“Što je bolje igrati, Ligu prvaka ili Europa ligu? Natjecateljski je Europa liga prihvatljivija, ali san svakog trenera i igrača je Liga prvaka. Ona nam donosi i veliki financijski benefit, ali Liga prvaka je na neki način i patnja. Ako me razumijete…”

Čačića je dočekalo i pitanje o statusu Marka Tolića, Danijela Štefulja i Antonija Marina, trojca koji je dosad dobio najmanje prilika. “Razgovaram s njima, oni rade jako dobro, ali ne mogu svi u tako kratkom vremenu dobiti ozbiljnu priliku. Dinamo ima puno utakmica u sezoni, oni će isto tijekom godine dobiti svoju minutažu.”

Za kraj je najavio dovođenje lijevog beka. Ta pozicija je najproblematičnija Dinamu i hrvatski prvak je na nju potrošio osam milijuna eura, a pokriva je veznjak Robert Ljubičić.

“Slažem se da ako Dinamo želi biti konkurentan u Europi, treba voditi računa o nekim pozicijama. To sam rekao i pred svim igračima. Mi u kadru nemamo lijevog beka, imamo pojedince poput Bočkaja ili Štefulja koji se puno bolje snalaze u 3-5-2 nego u sustavu sa četiri u liniji. Pa ni Ljubičić nije lijevi bek, ali nam puno pomaže u izgradnji igre, trudi se jako. Zadovoljan sam njegovom prezentacijom. Vidjet ćemo i hoće li Bočkaj popraviti igru u obrani”, rekao je Čačić i najavio da će neki igrači otići na posudbe.

]]>
https://www.rijekadanas.com/cacic-liga-prvaka-donosi-novac-ali-je-na-neki-nacin-i-patnja-ako-me-razumijete/feed/ 0
Žena opisala kako su djelatnici Jadrolinije olakšali put njenom djetetu s autizmom https://www.rijekadanas.com/zena-opisala-kako-su-djelatnici-jadrolinije-olaksali-put-njenom-djetetu-s-autizmom/ https://www.rijekadanas.com/zena-opisala-kako-su-djelatnici-jadrolinije-olaksali-put-njenom-djetetu-s-autizmom/#respond Fri, 19 Aug 2022 08:04:00 +0000 https://www.rijekadanas.com/?p=213173 U facebook grupi Ženski recenziraj objavljena je pozitivna recenzija usluge Jadrolinije. Violeta Vicić Bratanić putovala je na ljetovanje sa svojom obitelji te je potražila pomoć zaposlenika Jadrolinije kako bi olakšali putovanje njezinom djetetu s autizmom i epilepsijom.

“U moru negativnih recenzija na usluge u našoj zemlji, ja imam jednu pozitivnu i to za Jadroliniju. Srce sezone, krkljanac i vjerujem da mnogi od vas znaju kako to izgleda u trajektnoj luci Split, vikend ili radni dan isto je, iako smo mi vikend ipak preskočili. Naša relacija bila je Split-Hvar, a to je oko dva sata plovidbe. Kako imam dijete s težim autizmom, epilepsijom i još par drugih dijagnoza, uvijek je igra ne sreću kako će sve to izgledati”, započela je Violeta svoju objavu u grupi.

Zbog jake vrućine Violeta je željela da putovanje trajektom njezinom djetetu bude što lakše.

“Vrućina i sunce, gužva, galama. Da bi to sve ublažili uvijek je opcija bila držati upaljen automobil i klimu jer on voli biti u automobilu. Ovaj put je muž pisao email Jadroliniji s molbom da nas samo po mogućnosti stave u prizemlje trajekta tako da ne čekamo dugo na iskrcaj, ono bar nešto. Brzo smo dobili odgovor da dođemo sat vremena ranije, na XX vez, i da se javimo djelatnicima koji će dobiti upute”, prepričava Violeta.

“Tako je i bilo, oni su nas stavili odmah na početak reda za čekanje (ako je bilo parkirano užasno puno auta) i kada je krenuo ukrcaj pustili su par auta i onda nas tako da stanemo odmah do lifta koji vodi u restoran i na palube. Tako smo zahvaljujući jako ljubaznim djelatnicima Jadrolinije izbjegli gužvu, imali direktan put do restorana i mogli smo u miru naći mjesto za sjediti da gužvu nismo ni primijetili iako je u pitanju veliki trajekt”, dodaje.

Kaže da su, iako su tražili samo da ne parkiraju na kat, dobili cijeli paket pomoći od zaposlenika Jadrolinije.

“Na putu nazad je muž nazvao luku u Starigradu i također samo pitao da nas stave dolje, međutim i tamo kad smo došli dečko na rampi nas je pustio i uputio gdje ćemo stati i čekati ukrcaj. Pri ukrcaju su nas parkirali dolje u prizemlje (iako prvi auti idu na kat) odmah do invalidskog WC-a (ovaj nije imao lift) i opet smo u miru mogli ući prije gužve i smjestiti se na mirnije i udobnije mjesto”, kaže Violeta.

Pretpostavlja da je ovo sasvim normalna procedura Jadrolinije kada su u pitanju osobe s invaliditetom ili nekim kroničnim bolestima, ali svejedno je pozitivno iznenađena ljubaznošću i pomoći koju su pružili djelatnici Jadrolinije.

“Mom djetetu, a i nama s njim, omogućili su mirnu i ‘stressfree’ plovidbu. Eto HP ne možemo pohvaliti, ali Jadroliniju možemo”, zaključila je Violeta, čija je objava u dva dana u toj grupi skupila više od 5500 lajkova i stotinu komentara.

]]>
https://www.rijekadanas.com/zena-opisala-kako-su-djelatnici-jadrolinije-olaksali-put-njenom-djetetu-s-autizmom/feed/ 0
Emotivnim nastupom Marko Škugor potjerao kišu s Trsatske gradine i donio dašak Dalmacije https://www.rijekadanas.com/emotivnim-nastupom-marko-skugor-potjerao-kisu-s-trsatske-gradine-i-donio-dasak-dalmacije/ https://www.rijekadanas.com/emotivnim-nastupom-marko-skugor-potjerao-kisu-s-trsatske-gradine-i-donio-dasak-dalmacije/#respond Fri, 19 Aug 2022 07:23:40 +0000 https://www.rijekadanas.com/?p=213170 Iako je do samog nastupa bilo neizvjesno hoće li Rijeka opravdati titulu „Grada koji teče“, Marko Škugor je jučer točno u 21:30 sati stao na pozornicu i zapjevao na Trsatskoj gradini.

Višestruko nagrađivani vokal iza sebe ima bogato scensko iskustvo, a njegova karijera započela je u klapama, a nakon nastupa na Euroviziji, 2013. godine, kreće njegova samostalna karijera.

Na Trsatskoj gradini, hrvatski José Carreras, kako ga često zovu, izveo je mnoge svoje pjesme, a neke od njih su „Uvik ću te svojom zvati“, „Kap vode“, „Kontra neba ne smiš ić“, „Čuvam misto“, „Ti budi ti“, i mnoge druge. Osim svojih vlastitih pjesama, Škugor je izveo i poneku obradu, a neke od njih su „Perfect Symphony“, „Con te partiro“, „Kad mi dođeš ti“…

Škugoru, Kralju prvih plesova, jučer nije bio prvi nastup na najljepšoj pozornici na Kvarneru, a publika koja je ispunila cijelu Trsatsku gradinu, ovoga puta mogla je čuti i pjesme s pjevačevog novog albuma.
Trsatska je publika vidno uživala u nastupu, popratila svaku Škugorovu pjesmu velikim pljeskom te, zajedno s Markom, zapjevala poznate stihove.

Još jedan koncert, 17. izdanja manifestacije Ljeta na Gradini, ulješao je trsatsku večer. Ljeto na Gradini polako se bliži svome kraju, a sljedeći tjedan na Gradini će nastupiti sastav CUBISMO (srijeda, 24.kolovoza) dok će Ljeto zatvoriti u nedjelju (28.kolovoza) Frano Živković s koncertom „Totalno drukčiji od drugih“.

]]>
https://www.rijekadanas.com/emotivnim-nastupom-marko-skugor-potjerao-kisu-s-trsatske-gradine-i-donio-dasak-dalmacije/feed/ 0