Home Vijesti Festival znanosti posvećen temi evolucije

Festival znanosti posvećen temi evolucije

639
0

U organizaciji Udruge Zlatni rez, Filozofskog fakulteta i Sveučilišta u Rijeci, a pod pokroviteljstvom Grada Rijeke, od 20. do 24. travnja u Rijeci će se održati sedmi po redu Festivalu znanosti. Ovogodišnje izdanje festivala, pokrenutog s ciljem popularizacije znanosti prvenstveno među mladima, posvećeno je temi evolucije. Bogat program Festivala znanosti u Rijeci, koji se sastoji od čak 70a-k različitih događanja, predstavile su članice Organizacijskog odbora Rajka Jurdana-Šepić, Lea Lazzarich i Milvana Arko-Pijevac, pročelnica Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo Branka Renko-Silov te Tamara Jelušić, predstavnica sponzora, Hypo-Alpe-Adria banke.

Festival znanosti održava se po sedmi puta u hrvatskim sveučilišnim gradovima – Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Splitu i Zadru pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Za glavnu temu odabrana je evolucija u čast 200. godišnjice rođenja Charlesa Darwina (1809. – 1882.), s time da će festival prigodno obilježiti i godinu posvećenu astronomiji.

Ipak, veći dio riječkog programa, koji se sastoji od radionica u osnovnim i srednjim školama, popularnih predavanja za osnovnoškolce i gimnazijalce, izložbi, javnih popularnih predavanja, znanstvenog kafića, predstave o znanosti te tribina bit će posvećen upravo evoluciji. O tome će govoriti i glavni gost ovogodišnjeg festivala, profesor genetike Steve Jones s University College London. Jones je autor mnogih knjiga u kojima na popularan i razumljiv način govori o genetici, a na festivalu će potpisivati svoje knjige zainteresiranim posjetiteljima. Naime, na hrvatski jezik prevedena je knjiga “Y: Porijeklo muškarca”, koja će se moći i kupiti na štandu postavljenom u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Posebno zanimljiv bit će znanstveni kafić, gdje će se na temu evolucije suprotstaviti mišljenja znanstvenika i teologa.

Pored Jonesa, na Festivalu gostuju i dva poznata hrvatska znanstvenika, Tomislav Domazet Lošo koji će predstaviti svoju genetsku metodu koja omogućava izradu cjelovitog atlasa evolucije živog svijeta na Zemlji, kao i uspješni mladi hrvatski znanstvenik Bojan Žagrović.

Osim u HKD-u, Festival se održava na mnogo mjesta u gradu – Astronomskom centru Rijeka, Prirodoslovnom muzeju Rijeka, Akademiji primijenjenih umjetnosti, Gradskoj vijećnici, Sveučilišnoj knjižnici, Gatu Karoline Riječke i brodu Vila Velebita. Na brodu Pomorske škole Bakar održat će se niz zanimljivih radionica, među kojima i prezentacija metodike istraživanja podmorja primjenom robotike.

Pročelnica Renko-Silov istaknula je kako je Grad Rijeka od početka podržava održavanje Festivala znanosti, budući da najprimjereniji način promovira znanost. Grad Rijeka prepoznao je trud organizatora dodijelivši godišnju nagradu Udrugi Zlatni rez.
“Poseban doprinos festivala je što potiče aktivno učenje te na popularan način promiče prirodne znanosti,” kazala je pročelnica, od događanja posebno istaknuvši programe koji će se na Korzu odvijati pod nazivom “Znanost na ulici”, zatim predavanja za profesore matematike i fizike, kao i dodjelu nagrada najboljim na natjecanjima Društva matematičara i fizičara.

Predstavnica generalnog sponzora Tamara Jelušić naglasila je kako Hypo-Alpe-Adria banka smatra važnim ulagati u znanje, što je preduvjet za razvoj društva i gospodarstva.

Od danas pa sve do 22. travnja na Korzu će biti postavljen i Info-štand Festivala znanosti, na kojem će građani moći saznati sve o Festivalu, a detaljnije informacije, sažeci festivalskih sadržaja i životopisi izvođača programa mogu se pogledati i na internetskim stranicama Festivala znanosti. (rijeka.hr)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here