Home Mozaik FILMOM oko svijeta

FILMOM oko svijeta

703
1

Prvog dana, ponedjeljak, premalo za visoku kvalitetu programa, ali stoga drugog dana Festa već jako dobro ispunjeno Art kino, s više od sto posjetitelja, ugostilo je i ove godine UHVATI FILM festival udruge Spirit. Veliki broj kratkih filmova pokazuje se opet kao pogodak. Takav koncept ostavlja mjesta i vremena publici za promišljanje tema koje su zaista jake i moćno obrađene, a, ni trena ne upada u zamku dosade kakve znamo svjedočiti na filmovima i festivalima koji pokušavaju dočarati “teže teme”. Predstava je ovo koja zaista ne ostavlja mjesta ravnodušnosti.
Koncept samog festivala je angažiranje i aktiviranje osoba sa invaliditetom, jer je i začet od takvih osoba. Izaziva li vam to potrebu da pobjegnete od ovog programa? Od tuđih problema? Debelo ćete pogriješiti, jer ova je selekcija lišena svake patetike, odlično posložena u vremenu trajanja kroz različiti tempo filmova koji se izmjenjuju i emocija koje žele i uspijevaju pobuditi kod publike.
Izbor koji smo vidjeli u ovih dva dana najbolje je od 750 zaprimljenih filmova iz cijelog svijeta, radova (bar nama) nepoznatih autora, ali zaista iznenađujuće kvalitetnih.
Glumci koji, kako smo rekli, su osobe sa invaliditetom, ne odišu “limitiranošću” koju ćete možda očekivati, naprotiv, odišu životom, akcijom, pričaju o svojim snovima, plešu, pjevaju, smiju se, bave se sportom, a, u ponekom filmu direktno zezaju i prozivaju “normalne”(Cesar’s voice), ismijavaju licemjerne sponzore koji kupuju bodove na njihov račun (Valentine’s day-Ukraina), propitkuju odnos ljudi koji začarani svojim svijetom ne vide dalje svoga nosa (Birthday-Grčka) ili slično.
Prvog dana fascinantno je bilo vidjeti djevojčicu s cerebralnom paralizom kako svaki dan odlazi u školu tako što ju voze – u karioli (Life with Arezou-Iran)! Nekoliko kilometara, po snijegu, žegi, kiši…A ni trunke patetike u tome. Kaže otac da želi da ona upiše fax da se snađe, kaže imaju oni dovoljno koza da joj to omoguće. Film je Iranski, ambijent u kojem snimano jednostavno fantastično lijep. Zatim filipinski film (Wheel of life) pun prejakih poruka i izuzetnom scenom plesa osobe u kolicima s balerinom.
Vrijedi spomenuti i nizozemski Idiot, izuzetno duhovitu priču o presimpatičnoj djevojčici s mentalnim problemima koja izazove kaos na modnoj reviji, pri čemu jedini Idioti ispadnu svi oni iz svijeta mode, licemjerni i hinjene veličine, a ne ona.
Šteta bi bilo ne pomenuti i odličan Kill off – film o spontanom uličnom plesu djevojke s poteškoćama s naizgled opasnim tamnoputim izbjeglicom. Zatim jednominutni indijski Moment – vjerojatno “najkraći ali najbolji” film koji ste ikad vidjeli. Ali grijeh bi bio ne spomenuti i ostale, sve redom jake i dobre filmove kojima je publika glasno pljeskala.
Ipak, kao što je i prirodno, najglasniji pljesak bio je upućen “domaćoj ekipi” protagonistima filmića STAR WHEELS, četvero izuzetno simpatičnih srednjoškolaca/lki u kolicima koji su nadmašili sebe svojom prvom ulogom u filmu koji je ostvaren kroz kratku radionicu udruge Spirit u ekonomskoj školi.
Duhovita priča o vanzemaljcima koji žele napustiti planet jer im je negostoljubiv, otkriva nam što muči naše mlade sugrađane i proziva sporu administraciju koja i nas svih muči.
I upravo to je snaga ovog Festivala, da to što muči nas svih prikažu osobe od kojih najmanje očekujemo da nas “uče pameti”. A, ipak je tako. UHVATI FILM nam donosi svježu filmsku krv, motivirajuće priče, zanimljiv i šarolik opus različitih žanrova, dovoljno kratku formu da nikom ne dosadi i zanimljive rasprave s publikom između filmova koje služe da se ipak bolje osjeti duh filma, nego da su samo pušteni bez pauze jedan za drugim. Osjeća se dug rad na pomnom biranju što će se pustiti, ništa nije prepušteno slučaju i nije nimalo čudno što je ovaj Festival već posjetio 40 gradova. Nisu to razvikane predstave već male projekcije za sladokusce, pa ne treba čuditi ako još niste čuli za ovaj program. Ipak, ako vas je ovaj opis zainteresirao od sada možete redovitije zaviriti na stranice udruge Spirit iz Rijeke www.spirit-ri.hr jer očekuju se gostovanja u Lošinju, Rabu i Zagrebu, a organizatori su otvoreni i za druge dogovore. Ostaje samo da provjerite ove navode skoro bez rizika, jer ulaz je obično dobrovoljna donacija, pa nam javite jesmo li pretjerali u opisu.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here