Home Mozaik (FOTO/VIDEO) ‘Brini se danas da bi bolje živio sutra’ o ovisnosti od...

(FOTO/VIDEO) ‘Brini se danas da bi bolje živio sutra’ o ovisnosti od interneta i mentalnom zdravlju

402
0

Na Botelu Marina danas je održana prva serija predavanja u sklopu projekta ‘Brini se danas da bi bolje živio sutra’. Kako je istaknuo voditelj projekta Danko Švorinić, provedba ovog projekta udruge Rijeka Danas, ima za cilj osvijestiti važnost promocije zdravlja i prevencije bolesti u RH kao i povećati znanje o zdravom načinu življenja kroz pravilnu prehranu i sprječavanje ovisnosti. Projekt je financiran bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda, a provodi se u suradnji s posredničkim tijelima Ministarstvom zdravstva i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje.

Ines Rukavina-Lazarević s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ održala je predavanje na temu ‘Magični svijet ovisnosti i interneta’.
Gotovo 80% europskog stanovništva koristi internet svakodnevno. Nemoguće zamisliti dan a pogotovo tjedan ili mjesec bez tehnologije i pristupa internetu. Pitanja na koja ćemo istraživati na radionicama je koliko su mladi na internetu i kada sva tehnički i tehnološki napredak radi za nas a kada protiv. Mladi su informatički pismeni a neka istraživanja pokazuju da vrijeme provedeno na internetu postaje ovisnost s nekoliko svojih pojavnih oblika. Procjenjuje se da je u Hrvatskoj između 50 i 100 tisuća ovisnika o internetu, a istraživanje Europske unije za zemlje članice ukazuje da bi oko 4,4 posto populacije pripadalo kategoriji ovisnika o internetu.

U Hrvatskoj je više od 95% djece i mladih ima pristup internetu i to uglavnom putem mobilnih uređaja, kao posljedica prisutnosti na društvenim mrežama svako treće dijete izloženo je neprimjerenom sadržaju i zlostavljanju putem interneta. Ovisnost je stanje kada bez nečega ne možemo funkcionirati. Kod mladih se sve više pojavljuje ovisnost o internetu/društvenim mrežama. Količina vremena na društvenim mrežama i virtualni život postaje puno bitniji nego stvarni te se tu skriva rizik i potencijalna ovisnost. 24 sata bez društvenih mreža i interneta izazov je danas za svakog pojedinca a pogotovo za mlade. Scrollanje Instagramom, Facebookom, Twitterom postalo je must u svakodnevnom životu i „nevidljiva hrana“ koja vodi u nefizičku pretilost mladih u 21. stoljeću.

Ivana Host, psihologinja iz udruge Hepatos održala je predavanje na temu ‘Jesi li ti zdrav(a)’.
Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), zdravlje je jedno “psihičko, fizičko i socijalno blagostanje, a ne samo puka odsutnost bolesti ili slabosti.” Budući da je u ovoj definiciji naglašeno psihičko, fizičko i socijalno blagostanje važno je definirati značenje tog blagostanja. Sudionici predavanja kroz grupni rad i zajedničku komunikaciju tražili odgovor na sljedeća pitanja: (1) što je (a) psihičko, (b) fizičko i (c) socijalno blagostanje te (2) kako se to blagostanje može postići (pitanje prevencije). Svaka grupa ukratko je predstavljala svoje ideje ostalima.

Budući da je fizičko zdravlje puno lakše definirati i uočiti od mentalnog zdravlja koje je u našem društvu i dalje stigmatizirano, fokus drugog dijela predavanja je na mentalnom zdravlju. Prema definiciji SZO (2004) mentalno zdravlje je “stanje dobrobiti u kojem pojedinac ostvaruje svoje potencijale, može se nositi s normalnim životnim stresovima, može raditi produktivno i plodno te je sposoban(na) pridonositi svojoj zajednici“. Svaka sedma osoba u svijetu je u razdoblju adolescencije, dok istovremeno istraživanja pokazuju da svaka peta mlada osoba ima problema s mentalnim zdravljem.

Adolescencija je razdoblje fizičkih, emocionalnih i socijalnih promjena što čini adolescente osjetljivima na probleme u mentalnom zdravlju. Simptomi više od pola mentalnih poremećaja vidljivi su već oko 14 godine života, a čak 75% poremećaja dijagnosticira se do 25. godine života. Unatoč svemu navedenome, većina simptoma u toj dobi ostane neprepoznata i ne liječena. Podaci pokazuju da se za velik broj psihičkih poremećaja, s obzirom na prosječnu dob kad se javljaju, prva intervencija javlja s odgodom od više godina – kad je stanje već ozbiljnije, a tretman rezultira i slabijim ishodima. Upravo zato, važno je kod mladih osvjestiti važnost pravovremenog traženja pomoći, ali i prvi korak – prepoznavanje narušenog mentalnog zdravlja te kako prevenirati. U ovom djelu predavanja sudionici su podijeljeni u grupe te su odgovorali na pitanje što oni rade sa ciljem prevencije mentalnog zdravlja (tehnike i metode). Svaka grupa ukratko je prezentirala svoje ideje.

Na predavanjima projekta ‘Brini se danas da bi bolje živio sutra’ osim zainteresiranog građanstva sudjelovali su i srednjoškolci iz Hoteljersko-turističke škole iz Opatije.

Previous articlePogledajte kakva golčina je zabijena u petoj hrvatskoj ligi! (VIDEO)
Next articleVIDEO: Rus lupao glavom u haubu da izbjegne mobilizaciju?!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here