Home Mozaik FOTO: Raspjevani Risnjak 2022.

FOTO: Raspjevani Risnjak 2022.

53
0

Treću godinu zaredom KUU Sklad iz Bakra je okupila uhodani tim bakarskih udruga: Gradska straža Bakar, DVD Bakar i Bakarska gospoda i TZ Grada Bakra vodeći raspjevanu grupu pjevača, planinara, rekreativaca, djece i umirovljenika u NP Risnjak, biser prirodne ljepote u srcu naše Primorsko-goranske županije. Ove godine u srijedu, 22. lipnja, na Dan antifašističke borbe, pohodili smo Izvor Kupe koji se nalazi u sklopu NP Risnjak. Područje je proglašeno zaštićenim 12. prosinca 1963. godine od 10 ha. Izvor rijeke Kupe, jedna je od mnogih još uvijek neriješenih zagonetki krša, jedno od najjačih, najrasprostranjenijih i najdubljih hrvatskih vrela. Na nadmorskoj visini od 321 m, vodena je masa oblikovala tirkizno jezero koje će vas očarati svojim izgledom. Gornji tok rijeke Kupe je zbog bogatstva flore i faune prozvan Čudesnom dolinom leptira.

Pohodu na Izvor Kupe odazvali su se ove godine, uz KUU Sklad iz Bakra, i KUD Lovor iz Lovrana, MPZ Gloria Dei iz Rijeke, Judo klub Rijeka, te udruge Bakarska gospoda, Gradska straža Bakar i La Bamba iz Bakra. Pjevači su, zajedno s drugim sudionicima pohoda, krenuli stazom iz Donjih Kupara prema izvoru Kupe. Bakarski fotograf Miljenko Šegulja je snimio zajedničko pjevanje pjesme „Naranča“ uz odabrane kadrove snimljene uz rijeku Kupu i u Čudesnoj dolini leptira. Cilj snimanja video zapisa našega zborskog pohoda je uputiti apel za Risnjak koji predstavlja najveće prirodno bogatstvo našeg zavičaja. Cilj cijeloga projekta jest svojim odlaskom u prirodu i darom pjesme pozvati širu javnost da posjeti NP Risnjak i doživi istu ljepotu i blagodat boravka u prirodi koja je još uvijek očuvana u svojoj izvornoj ljepoti.

Ovogodišnji pohod je vezan i uz Dan glazbe, 21.06.2022.:združeni zborovi poručuju da kulturne potrebe sežu šire od samog pjevanja – valja uživati u glazbi, pisanoj riječi, vizualnoj umjetnosti. Ipak, kulturan čovjek mora cijeniti prirodu koja nas okružuje, koja je nepresušna inspiracija za umjetnička remek djela, a koju unatoč svemu zanemarujemo i uništavamo.

Vremenske prilike su nam i ove godine bile naklonjene i uz nekoliko kapi kiše i oblaka koji su na trenutak skrili sunce, uživali smo lijepe i ispunjene trenutke uz rijeku Kupu i zelenilo prirode oko nas.
Partner na projektu nam je Nacionalni park Risnjak koji nam je bio od pomoći u provedbi svih aktivnosti i odobrio posjet parku , te TZ Grada Bakra, Grad Bakar i Ured županije PGŽ.
Tekst: Karmen Zubčić Mandekić
Foto: Miljenko Šegulja

Previous articleNajavljeno zaprašivanje protiv komaraca na Kozali
Next articleNikolina Pišek i Vidojev otac u ratu oko imovine: ‘To je jedna bolesna žena’

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here