Home Sport FOTOGALERIJA: Mate Arapov poveo na Cresu

FOTOGALERIJA: Mate Arapov poveo na Cresu

740
0

Hrvatska posada na jedrilici Marina Kaštela predvođena Matom Arapovim povela je nakon prvog dana ORC International Svjetskog prvenstva! Danas starta navigacija dužine od oko 90 do 120 nautičkih milja. Vrući dugi prvi dan natjecanja na ORC International Svjetskom prvenstvu u Cresu. Velika flota od 117 posada s oko 1000 natjecatelja isplovila je jutros oko devet i 30, s mora su se vratili oko 18 sati, sa samo jednim odjedrenim plovom i to samo za jednu skupinu.


foto: Andrej Turina

Noću je jaka bura prašila creskim akvatorijem, no jedriličari su uhvatili samo njene zadnje tragove. Prva skupina u kojoj se natječu jedrilice duže od 12 metara uspjela je tijekom jutra odjedriti jedan plov po buri snage oko deset čvorova. Vjetar je bio dosta nestabilan, u prvoj stranici prilično je drastično promijenio smjer, suci su morali mijenjati kurs, tako da je valjalo dobro otvoriti oči jer su se vrlo lako gubile pozicije. Hrvatske posade dobro su se snašle u svjetskoj konkurenciji, štoviše posada Marine Kaštela s Matom Arapovim za kormilom pobijedila je prvi plov! Osmo mjesto pripalo je ekipi Zlatana Zoričića na Barba Branku, a deveto Karlu Kuretu i njegovoj posadi na All 4 one jedrilici.

Pobijedili smo, ali ovo je tek početak. Odjedrili smo dobro cijelo jedrenje, posada je bila odlična. Na startu je bila gužva na liniji, ali mi smo izabrali poziciju desno od grupe i to je bio pravi izbor. Startali smo dobro i odjedrili kako treba. Mislim da imamo realne šanse za vrh, ali na navigaciji će se sve prelomiti – smatra Mate Arapov.

Druga je talijanska posada na Anniene 1a Classe, a treća posada Airisa, također iz Italije.

Druga skupina, s jedrilicama uglavnom kraćim od 12 metara, zbog te velike promjene u smjeru vjetra nije startala po buri. Nakon završenog prvog plova regatno polje se preselilo, u iščekivanju uobičajenog creskog zapadnjaka – jugozapadnjaka, koji se i pojavio tijekom poslijepodneva, međutim pet čvorova po kojima je startala skupina A nije izdržalo do kraja plova, pa su suci oglasili prekid pri obilasku prve oznake. Čekalo se još neko vrijeme, no nažalost vjetra nije bilo.

Danas u deset ujutro 117 posada startat će navigaciju dužine 90 do 120 nautičkih milja. Tri su moguće rute u akvatoriju kvarnerskih otoka, suci će ujutro donijeti odluku. Prognoza je dosta loša, očekuje se bonaca. Ograničeno vrijeme unutar kojeg posade moraju doći do cilja natrag u Cresu je 36 sati jedrenja, dakle do srijede navečer. Navigacija po slabom vjetru i jakom suncu je uvijek jako ispcrpljujuća, i teško je prognozirati pobjednike, iznenađenja su prilično redovita. Navigacija se ne može odbaciti. (jedrenje.com)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here