Home Mozaik Francuski horor: Hrvatski gorštaci kolju turiste na Risnjaku (VIDEO)

Francuski horor: Hrvatski gorštaci kolju turiste na Risnjaku (VIDEO)

1982
1

Film francuskog redatelja Abela Ferryja sniman je u Francuskoj 2009., ali radnja filma događa se u Hrvatskoj i planini Risnjak (u filmu: ”Risndžek”). Film počinje dolaskom grupice planinara u prelijepu Hrvatsku, područje izvan civilizacije, u kojem nema ni signala za mobitel. ‘Vertige’ počinje kao tipičan horor. Grupica prijatelja odlazi u planine, a ono što je trebalo biti obično planinarenje pretvara se u borbu za goli život nakon što ih bjesomučno počinju naganjati manijakalni gorštaci. Hrvati su u filmu luđacima koji Risnjakom naganjaju mlade francuske planinare, postavljaju stupice i zamke i koriste srednjovjekovno oružje.

Likovi iz filma pred odlazak na planinarenje opskrbili su se i marihuanom. ‘Gdje si to kupio’, pita mlada gumica partnera u filmu koji je upravo zapalio joint. ‘U Zagrebu, dok sam vas čekao’, odgovara joj on.

Početno oduševljenje francuskih turista predivnim hrvatskim prizorima naglo splasne kada shvate da na Risnjaku živi divlji hrvatski gorštak, deformirana nakaza iz klasičnih horor filmova, koja svoj plijen lovi zamkama za medvjede, koristi i staro hrvatsko oružje samostrel, a lovinu vješa na metalne kuke koje se nalaze na zidu njegove kamene kuće. Nakaza ne priča nego samo ispušta neartikulirane zvukove. Film inače u stvarnosti nije snimljen na Risnjaku nego u francuskim Alpama.

1 COMMENT

  1. pih, trailer je potpuno bezveze. nigdje rvackog gorštaka, samo francuska mlađarija.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here