Home Biznis Gadafi: Nafta narodu!

Gadafi: Nafta narodu!

1117
0

Libijski čelnik Moamer Gadafi u subotu je pozvao svoje sunarodnjake da podupru njegov prijedlog o raspuštanju vlade i predavanju naftnoga bogatstva izravno u ruke pet milijuna stanovnika te zemlje.
Plan predaje prihoda od nafte izravno Libijcima naišao je na protivljenje visokih dužnosnika koji bi izgubili posao u čistki vlade kojom Gadafi kani stati na kraj, kako sam kaže, ukorijenjenoj i raširenoj korupciji.

Dužnosnici, među kojima i premijer Al-Bagdadi Ali al-Mahmudi i guverner središnje banke Farhat Omar Bin Gadara rekli su Gadafiju u studenome da bi takav potez dugoročno naudio gospodarstvu Libije, članice OPEC-a.

“Ne bojte se preuzeti taj novac i odgovornost za stvaranje pravih struktura vlasti koje će unaprijediti interese građana”, rekao je Gadafi zastupnicima u libijskome temeljnom narodnom kongresu (LBPC).

Zastupnici LBPC-a osnova su libijskog džamahirijskog sustava. Oni su vodeće izvršno i zakonodavno tijelo, diljem zemlje predstavljaju narod na okružnoj i seoskoj razini i izglasavaju zakone i vladinu politiku.

U praksi Gadafi ipak odlučuje o najvažnijim stvarima, osobito o nafti.

LBPC se sastaje za koji dan. Gadafi je prvi put od zastupnika zatražio da podupru njegovu zamisao u vezi s prihodom of nafte i reformom vlade.

Većina Libijaca reći će da nije profitirala ni od porasta prihoda od nafte ni od jačanja stranih ulaganja otkako je Libija 2003. odustala od programa proizvodnje zabranjenog oružja i time izašla iz dugogodišnje izolacije.

Prihod koji bi se predao Libijcima Gadafi procjenjuje na 32 milijarde dolara na godinu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here