Home Vijesti Galeb neće biti dovršen u ugovorenom roku, hoće li Grad Rijeka morati...

Galeb neće biti dovršen u ugovorenom roku, hoće li Grad Rijeka morati vraćati bespovratna sredstva?

306
1

Iako su početkom ove godine iz gradske uprave tvrdili da će brod Galeb prve posjetitelje primiti krajem godine, od svega sasvim sigurno neće biti ništa. Sada je jasno da projekt neće biti dovršen do 31.12.2023. godine što je posljednji rok do kojeg projekt ‘Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine’, sukladno ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava, mora biti izveden u cijelosti.

Zanimalo nas je stoga što će biti s bespovratnim sredstvima s obzirom da Grad Rijeka projekt nije dovršio u predviđenom roku:

– Projekt “Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine” čiji je nositelj Grad Rijeka, a projektni partneri Sveučilište u Rijeci i Turistička zajednica Grada Rijeke, u suradnji s Muzejom Grada Rijeke, predstavlja integrirani razvojni projekt Grada temeljen na revitalizaciji i zaštiti reprezentativnih spomenika industrijske baštine na području grada Rijeke i unaprjeđenju upravljanja industrijskom baštinom. Integriranom projektu „Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“ je putem javnog poziva Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije odobreno 9.143.487,45 € (68.891.606,18 kn) bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj, što iznosi 85 % sufinanciranja iz EU potpore, dok ukupna vrijednost projekta iznosi 10.795.599,20 € (81.339.442,05 kn). Projekt “Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine” predstavlja integrirani razvojni projekt temeljen na revitalizaciji i zaštiti dvaju reprezentativnih spomenika industrijske baštine na području grada Rijeke– motornog broda Galeb i Palače Šećerane u sklopu bivšeg industrijskog bloka Rikard Benčić i unaprjeđenju upravljanja industrijskom baštinom te zajedno s partnerskim organizacijama ima za cilj stvaranje integralne kulturno-turističke destinacije koja uključuje nove kulturne i turističke sadržaje razvijene u sklopu reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine u zajednički i jedinstveni kulturno-turistički proizvod što doprinosi turističkoj prepoznatljivosti i posjećenosti i održivom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini.
Obnova Palače šećerane je dovršena i postala je Muzej grada Rijeke u čijem će sastavu, po dovršetku obnove, biti i muzej na brodu Galeb, objašnjavaju su iz gradske uprave.

Koliko je do sada potrošeno za cijeli projekt i koji je udio EU sufinanciranja. Koliko se još očekuje potrošiti?

– Ukupno je, do danas, utrošeno na projektu „Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“ iznos od 16.613.452,92 eura. Iz EU fondova do sad povučeno je 8.528.748,65 € (64.259.856,72 kuna) bespovratnih sredstava. Očekuje se do kraja utrošiti još 4.000.000,00 eura.

Do kojeg roka projekt, sukladno ugovoru o dodjeli sredstava, mora biti izveden u cijelosti?

– Sukladno Dodatku III Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava  iz EU fondova završava  31. prosinca 2023.

Postoji li obaveza Grada Rijeke za povratom isplaćenih sredstava u slučaju probijenih rokova te vraćaju li se sredstva u stopostotnom iznosu ili razmjerno nedovršenosti projekta za koji su sredstva dodijeljena?

–  Istekom roka trajanja projekta, Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije kao posredničko tijelo razine 2 te Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije kao posredničko tijelo razine 1, informirali su Korisnike projekta da svi proboji u odvijanju aktivnosti nakon datuma 31.12.2023. rezultiraju plaćanjem istih iz vlastitih sredstava te da ne postoji naknadna mogućnost refundacije istih.

Filipović: Na dinamiku radova utjecala pandemija te obustava protoka robe i ljudi

Za komentar nastale situacije i probijanja ugovornih rokova, pitali smo riječkog gradonačelnika Marka Filipovića koji nam je odgovorio:

– Dovršetak obnove broda Galeb očekuje se u proljeće 2024. godine. Naime, na dinamiku radova značajno su utjecali prvo pandemija i zatvorene granice te obustava protoka robe i ljudi, a onda i svima znani problem nedostatka radne snage koji pak za sobom vuče i povremeno otežanu nabavu roba i usluga potrebnih za rad na obnovi broda. Ove objektivne okolnosti usporile su razne projekte diljem Hrvatske, ali i bitno šire od naših granica i svi se, na razne načine, prilagođavamo novonastalim okolnostima i prokušavamo naći rješenja.

No, unatoč svim otegotnim okolnostima radovi na obnovi broda su u završnoj fazi i siguran sam da će Galeb, kada postane brod muzej, biti atrakcija i da će privući brojnu publiku. A da je tako, potvrđuje se stalno jer za Galeb kontinuirano postoji interes i novinara, i građana, a u posljednje vrijeme i filmskih produkcija, zaključio je riječki gradonačelnik.

Previous articleUEFA-a pokrenula disciplinski postupak protiv HNS-a i zbog ponašanja navijača u Armeniji
Next articleGibonnijev koncert na Krku odgođen za sljedeću godinu!

1 COMMENT

  1. Usprkos državi banani ovaj brodić koji je bio i minonosac treba urediti kao kulturnu baštinu talijanske brodogradnje i eksploatacije čoveka koji nije otvarao privatne fakultete koje završavaju platežno jaki idioti,ponajčešće deca HDZovaca uglavnom online.Sve libertašni magistri od ku..a,razni resleri i p…e m….ine!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here