Home Najnovije Grad Rijeka Astoriji platio edukaciju Astorijinih djelatnika?

Grad Rijeka Astoriji platio edukaciju Astorijinih djelatnika?

1283
1

U priči oko pretjeranih troškova redakcije portala Moja Rijeka, među ugovorenim stavkama provlače se i stavke ‘edukacije suradnika za rad na portalu’. Naime, u sklopu ugovora s Burzom d.o.o. iz 2009. ugovorene su i ‘izrada plana edukacije’ i ‘edukacija djelatnika Grada Rijeke i vanjskih suradnika’. S Astorijom d.o.o. je 2010. ugovorena ‘edukacija vanjskih suradnika za rad na portalu’ i to u iznosu od 27.300 kn. 2011. je s istom firmom, Astorijom d.o.o., ugovorena ‘edukacija vanjskih suradnika na portalu (osnove web-novinarstva) max 30 školskih sati – cijena s PDV-om na bazi 5 polaznika 4875 kn i ‘edukacija vanjskih suradnika na portalu (aplikacija vizualnih audio i video materijala) max 30 školskih sati 4875 kn’. S obzirom da nam je u intervjuu 13.7.2012. pročelnik Smokvina na pitanje o broju djelatnika na gradskim portalima Moja Rijeka i Rijeka.hr odgovorio: “Za praćenje događanja, pripremu i objavu informacija, vijesti i ostalih sadržaja te uređivanje na gradskim portalima surađivala je do sada ukupno31 osoba. Od tog broja, 4 osobe su zaposlenici Grada, ostali su volontirali ili su na portalima radili iz tvrtke Astorija” ispada da je Grad Rijeka novcima poreznih obveznika platio Astoriji edukaciju djelatnika Astorije!

Postavlja se pitanje zašto Grad nije angažirao educirane novinare i urednike kojima ne bi morao plaćati edukaciju, nego je iz godine u godinu trošio proračunske novce za edukaciju djelatnika privatne firme?

Inače, u već spomenutom intervjuu 13.7.2012. pročelnik Smokvina nam je na naše pitanje zašto se urednički i novinarski posao dodijelio vanjskoj firmi, Astoriji d.o.o., odgovorio: “Uzimajući  u obzir da je umanjivanje proračunskih rashoda utjecalo i na mogućnosti povećanja broja ukupno zaposlenih u Gradskoj upravi te posebno na mogućnosti daljnjeg stručnog osposobljavanja postojećih djelatnika Zavoda za, npr., razvoj novih aplikacija koje su uvjetovane objavom portala, stjecanje novih znanja potrebnih za pripremu javnih sadržaja za nove medije i jasnim zahtjevom za kontinuirano povećanje ukupnoj broja dostupnih online usluga te za  upravljanje društvenim mrežama, sklapanje g ugovora s vanjskim tvrtkama  je procijenjeno znatno povoljnijim, za prvo razdoblje” Novca, dakle, nije bilo za stručno osposobljavanje zaposlenika Grada Rijeke, ali je zato bilo za edukaciju ‘vanjskih suradnika’? Da su gradonačelnik Obersnel, kao potpisnik tih ugovora, i Vanja Smokvina, kao pročelnik Zavoda za informatiku, plaćali silne edukacije vanjskih suradnika svojim, a ne našim novcima, vjerojatno bi obratili pažnju na to da ulažu u svoje, a ne u tuđe djelatnike. (Sanja Perinić)

 

Previous articleSmokvinin ispravak (2): ‘Troškovi redakcije nisu porasli samo zbog povećanog broja tužibaba! ‘
Next articleDemantirao samog sebe: Ipak neće davati ostavku zbog manjih plaća

1 COMMENT

  1. degutantno, umjesto da se uloži novac i educiraju vlastiti djelatnici koji su onda višestruko korisniji, oni kažu da je bolje educirat nekog s kim nemaš nikakve veze i zapravo je novac bačen iste sekunde kad je i plaćen.

    Samo u Hrvatskoj, reć da je bijelo crno i još se smijati građanima u facu. I ne samo da je bijelo crno, nego je netko oprao 300 tisuca eura našeg novca, dok se uporno građanima prodaje priča kako novaca nema, oni ne znaju zapravo gdje s parama.

    BRAVO RIJEKA!!!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here