Vijesti

Građani uredili grobnicu Osvalda Ramousa

Građani uredili grobnicu Osvalda Ramousa

Na groblju Trsat je u nedjelju u spontanoj volonterskoj akciji građana zabrinutih za stanje riječke kulturno-povijesne baštine uređena grobnica riječkog književnika Osvalda Ramousa koja je bila u doista derutnom stanju. Na katastrofalno stanje grobnice na Trsatu prva je upozorila Viviana Perić, inače učiteljica u talijanskim osnovnim školama, stavivši sliku na Facebook grupi Fluminensia – Riječka enciklopedija. Umjesto institucija kojima bi posao trebala biti zaštita riječke povijesne baštine, reagirali su naši sugrađani Alan Kulundžić Juranić, Livio Defranza i Nina te obavili glavninu posla. Ostaju još neke sitnice no grobnica je sada u daleko boljem stanju, dostojnom zaslužnom Riječaninu kao i njegovoj obitelji.

Osvaldo Ramous (1905. – 1981.) prvo je poratno ime riječke književnosti na talijanskom jeziku i jedna od vodećih osobnosti u kulturi talijanske nacionalne zajednice u Hrvatskoj tijekom 20. stoljeća. Nekadašnji urednik i suradnik časopisa Termini, radio je kao novinar, kritičar te kazališni redatelj. Također će ostati upamćen kao suosnivač i ravnatelj Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. Najvrednije književne stranice ostavio je ispisane lirskim stihovima, nerijetko posvećenim nezaustavljivosti vremena i prolaznosti života. Kritika je u njima prepoznala odlike suzdržanog modernizma. Prve stihove objavio je u mjesečniku Delta (1923.), a devet pjesničkih zbirki s njegovim potpisom posmrtno se u Rijeci slilo u dvojezični kritički izbor pod nazivom Viaggio quotidiano / Svagdanje putovanje (1982.). Ramous je ujedno autor dvaju romana te niza drama, radiodrama i pripovijesti.

Midas

View Comments (2)

2 Comments

 1. Kobler

  September 12, 2011 at 01:05

  Volio bih skrenuti pažnju i učesnike ove pohvalne akcije i sve druge kojima se ona sviđa, da osim Osvaldu Ramousu dugujemo odavanje dužnog poštovanja i Milivoju alias Abdulrahmanu Maliću, najvećem orijentalisti ovih krajeva između dva rata, kao uostalom i drugima pokopanima u tom grobu.
  Kao ljubitelj očuvanja povijesnih sjećanja našeg grada još jednom zahvaljujem na ovoj plemenitoj gesti.

 2. Riječanin

  September 14, 2011 at 01:11

  Milivoju alias Abdulrahmanu Maliću može malo više o tome …
  Zapljusnuti smo pohvalama , čestitkama , prijedlozima Hvala vam svima na potpori ,zasigurno znati ćemo dostojanstveno i druge akcije provesti u dijelo ,jer nam je cilj očuvanje riječke kulturno-povijesne baštine ,koja je zapuštena i sustavno zatirana u onoj ideološkoj mjeri koja odgovara potrebama i interesima lokalne vlasti grada .Tim i takvim povijest počinje od godine 1945 .pa nadalje a sve ostalo manje je važno . Zahvaljujemo!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

Jurio Drenovom pa se izvrnuo na krov

spMarch 23, 2019

Predstavljanje obnovljene povijesne vodospreme Podvežica

spMarch 21, 2019

Obersnel zadovoljan komunalnim redarima, grad nabavlja kamere za kažnjavanje nepropisnog parkiranja

spMarch 20, 2019

S otuđenim vozilom prouzročio prometnu nesreću

spMarch 20, 2019

FOTO: Znanstveni skup ‘300 godina proglašenja Rijeke slobodnom lukom’

spMarch 19, 2019

U parku u Rijeci curicu i dječaka napao nožem, objavljeni detalji

spMarch 19, 2019

28-godišnjak vozio Bmw Zg oznaka i napuhao 2,17 promila!

spMarch 19, 2019

Snježna mećava na Učki

spMarch 18, 2019

Svečanom akademijom obilježeno 300 godina od proglašenja Rijeke slobodnom kraljevskom lukom

spMarch 18, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.