Home Najnovije Primorsko-goranskoj županiji odobrena prometna studija vrijedna 8,5 milijuna kuna

Primorsko-goranskoj županiji odobrena prometna studija vrijedna 8,5 milijuna kuna

1416
0

Svi infrastrukturni projekti razvoja cestovnog, željezničkog, lučkog i zračnog prometa u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji bit će objedinjeni na jednom mjestu, što ranije nije bio slučaj, i time će biti stvorena prometna strategija za idućih nekoliko desetljeća. Ovaj cilj trebao bi biti ostvaren izradom prostorno-prometne studije Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije o čijem je sufinanciranju jučer potpisan sporazum na riječkom željezničkom kolodvoru. Tim događajem obilježen je i Dan Hrvatskih željeznica i 135 godina riječke pruge, a ugovor su potpisali ministar mora, prometa i infrastrukture, Božidar Kalmeta, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, ravnatelj Lučke uprave Bojan Hlača, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Mijat Kurtušić, predsjednik Uprave »Autoceste Rijeka – Zagreb« Zlatko Korpar, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Stjepko Boban i predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta Jurica Prskalo. Sve navedene institucije dat će po jednog predstavnika u nadzorni tim koji će surađivati s tvrtkom koja će na javnom natječaju dobiti posao izrade studije u roku od 10 mjeseci, a očekivani rok bio bi do kraja naredne godine ovisno o tome kada će natječaj biti raspisan i zaključen.

Ministar prometa Božidar Kalmeta naglasio je da je riječki prometni pravac jedan od najvažnijih u Hrvatskoj i dodao da će ovaj sporazum i studija donijeti velike poticaje razvoju hrvatskog gospodarstva.
    – Sva rješenja koja će studija donijeti bit će ucrtana u prostorne planove i više se neće događati da se ceste grade neovisno o željeznici i obrnuto. Na jednom mjestu dobit ćemo sve odgovore na brojna pitanja razvoja prometne infrastrukture za narednih deset i više godina, kazao je Kalmeta dodavši da je gradnja nizinske pruge jedan od najvažnijih prometnih projekata u Hrvatskoj u ovom trenutku. Najavio je da će tijekom iduće godine početi gradnja pruge na nekoliko lokacija i to na dionicama od Zagreba do mađarske granice te na dionici od Zagreba do Kapele, koje se sada projektiraju. Prostorno-prometna studija mora definirati i ulaz željeznice u Rijeku, rekao je Kalmeta uz zaključak da zasad nije preciziran rok gradnje ravničarske pruge. 
   
Zadovoljstvo sporazumom naglasili su i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, koji je naglasio kako će studija biti motor razvoja cijele Hrvatske, kao i da će otkloniti mogućnost pogrešaka u projektiranju i prostornim planovima. Župan je izrazio uvjerenje da će studija biti gotova u roku od 10 mjeseci, ali i bojazan da pripremljeni projekti ne ostanu zaboravljeni kad dođe na red realizacija. Gradonačelnik Obersnel je ocijenio da je važnost studije za Rijeku i cijelu regiju velika, jer će se dobiti rješenja za niz problema u pripremi i gradnji cesta, luke, aerodroma i željeznice, koja je u Rijeku stigla prije 135 godina, što je znak da je krajnje vrijeme da se počne graditi nova pruga. (Novi list) foto: željeznice.net

Previous articleRina napustila BB kuću
Next articleRijeka u nedjelju bez Ivančića na klupi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here