Home Vijesti Gradonačelnik zadovoljan poslovanjem komunalnih društava oporba udarila po Energu

Gradonačelnik zadovoljan poslovanjem komunalnih društava oporba udarila po Energu

4729
0
foto: rijeka.hr
foto: rijeka.hr
foto: rijeka.hr

Gradsko vijeće prihvatilo je danas izvješće o poslovanju komunalnih društava za 2014. godinu. Pojašnjavajući Izvješća o poslovanju gradonačelnik Vojko Obersnel je ponovio kako je samo TD Energo poslovalo s gubitkom, iz već poznatih razloga. Ukupna imovina svih društava znatno je povećana, dok je u razne komunalne zahvate investirano preko 150 milijuna kuna. „S obzirom na utjecaj koji gradska komunalna i trgovačka društva imaju na komunalni standard građana, možemo biti zadovoljni rezultatima poslovanja u 2014.g. Izuzetak je dakako TD Energo, ali tu bez drugačijih zakonskih rješenja koja se odnose na distribuciju toplinske energije, ne možemo očekivati poboljšanja“ kazao je gradonačelnik Obersnel te dodao kako su usprkos otežanim uvjetima poslovanja, cijene komunalnih usluga, osim cijene Energa, u Rijeci na razini prosjeka u RH, a u nekim segmentima i niže.
Gradonačelnik Obersnel je zaključio kako će se odlukama Skupština društava, ostvarena dobit rasporediti za pokriće gubitka prethodnih razdoblja ili za zadržanu dobit. Revizorske tvrtke koje su obavile reviziju temeljnih financijskih izvješća za 2014.g. dale su na sva izvješća pozitivno mišljenje vezano za istinito i objektivno prikazivanje u svim materijalno značajnim odrednicama financijskog položaja društva.
Brojne kritike na rad komunalnih društava, posebno Energa došla su iz gradske oporbe, a izvješće nije podržao ni vladajući HNS. Ipak, prošlo je glasovima ‘nezavisnih’ prebjega iz Laburista.
Vijećnik Liste za Rijeku Danko Švorinić istaknuo je činjenicu pada prihoda u svim komunalnim društvima ocijenivši to dobrim putokazom u kojem smjeru ide grad u smislu pada kupovne moći i odljeva stanovništva. Švorinić je ocijenio besmislenim ocjenjivanjem njihove uspješnosti temeljem činjenice jesu li godinu završili u plusu ili minusu.
– Osnovna svrha komunalnih društava je osiguravanje kvalitetne usluge uz prihvatljive cijene, a pitanje je da li ih u tom smislu uspješnima ocjenjuju naši sugrađani u gradu kojeg sve analize ocjenjuju najskupljim za život, ustvrdio je uz ocjenu da je najnezadovoljniji radom Energa koji godinama guli i obmanjuje građane koji plaćaju račune kao da žive na Antartici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here