Kolumne

Gradska uprava zaboravila 70-tu obljetnicu ujedinjenja Rijeke i Sušaka

Gradska uprava zaboravila 70-tu obljetnicu ujedinjenja Rijeke i Sušaka

Piše: Predrag Miletić

Na današnji dan 12.veljače 1948.godine, održana je prva sjednica Gradsko narodnog odbora Rijeke, što se smatra momentom od kada, dotadašnji gradovi Rijeka i Sušak, postaju jedinstvena gradska cjelina i od kada funkcioniraju kao jedinstveni grad.
Iako je Rijeka oslobođena 03.05.1945. godine ujedinjenje dvaju gradova nije izvršeno odmah. Granični zid na Rječini i Mrtvom kanalu koji je trajao 21 godinu , uklonjen je već prvih dana mira kao svojevrsna poruka da tu više neće biti granice, ali i iz razloga normalnog pristupa Mrtvom kanalu tada još uvijek operativnom dijelu riječke luke koji nije bio uništen.
Tadašnja Rijeka od 03.05.1945.godine postaje zona B sve do potpisivavanja Ugovora o miru između FNR Jugoslavije i Republike Italije koji je stupio na snagu 15.rujna 1947. Sušak od 1945.g je sastavni dio FNR Jugoslavije i NR Hrvatske i u vremenu od 1945. do 1947. između tadašnje Rijeke i Sušaka postajala je kontrolna točka prelaska između FNRJ i zone B koju je kontolirala milicija (neka vrsta meke granice).
No, unatoč tome što tadašnja Rijeka još uvijek nije bila državno pravno regulirana 22.listopada 1946.g. otvara se za promet kolno-pješački most kao svojevrsni trg spajanja Rijeke i Sušaka.
Nakon stupanja na snagu pariškog Mirovnog sporazuma između Italije i Jugoslavije tadašnja Rijeka postaje formalno dio NR Hrvatske odnsno FNR Jugoslavije
Uslijedile su odluke Narodno oslobodilačkih odbora Rijeke i Sušaka o želji građana za ujedinjenjem, što je ubrzo i potvrđeno u Saboru NR Hrvatske, te su dana 01.veljače 1948.g. održani izbori za Gradski narodni odbor Rijeke ,a 12.02.1948.g je održana i Prva sjednica ( u prostoru palače Municipija) te Grad Rijeka napokon počinje funkcionirati kao jednistvena gradska cjelina. Osim ujedinjenja Rijeke i Sušaka od tog datuma u sastavu Rijeke ulaze i Zamet, Pehlin, Škurinje, Gornja Drenova, Orehovica i Kostrena.
Do 1962.godine unutar Grada postojale su gradske općine Zamet, Stari Grad i Sušak da bi kasnije bila formirana Općina Rijeka.
12.02.1948. godine je datum kada su podjele na Rječini i Mrtvom kanalu formalno za trajno ukinute.
Ovakav značajan datum za naš grad ostaje zaboravljen i nezapažen od strane ove gradske uprave koja još jednom pokazuje zaborav, neznanje i nezainteresiranost za važne povijesne datume i obljetnice našeg grada. Sumnjamo da da postoji grad u Europi koji sebi može dopustiti ovakav propust.

Midas

View Comments (1)

1 Comment

  1. JARO

    February 13, 2018 at 16:37

    Sušak je dio Grada Fiume – Flumen , itd. koji se odmetnuo radi poreza, budući je stvoren kao dio oštarija gdje su se plačale manje takse i gdje su došljaci mogli čekati novi dan. Zač ? Jer u Gradu nisu mogli dolaziti noću aš bi mogli storit neku monadu, kako i inače istočnjaci delaju.. pa i dan danas. tako da 1948. se samo “vratio” u okrilje Matice Grada Fiume… Ostalo je izkonstruirana nebuloza !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kolumne

More in Kolumne

Vi to ozbiljno? Zašto nacionalna država u Rijeci/Fiume nije bila jedina opcija nakon pada Austrougarskog imperija?

spFebruary 18, 2019

Za vrijeđanje mrtvog predsjednika 15 dana zatvora, za vrijeđanje živih Riječana niti prijava!

February 13, 2019

Mario Nakić: Trst je naš!

spFebruary 12, 2019

Denis Kuljiš: Hrvatska i Rijeka ponovno s Mađarima?

spJanuary 20, 2019

Riječki kafe: Od Loleka i Boleka, do Ekonomskog tigra Nove Europe

spJanuary 16, 2019

Denis Kuljiš: U 2.krug predsjedničkih izbora idu Kolinda i Kolakušić!

spJanuary 15, 2019

Denis Kuljiš: Upravljaju li Hrvatskom amateri?

spJanuary 5, 2019

Koliko je djecu uopće briga za vašu seksualnu orijentaciju?

spNovember 26, 2018

Kuljiš: Festival uhljeba i zloslutna grmljavina s Pantovčaka

spNovember 1, 2018

Copyright © 2017 Rijeka danas.