Home Vijesti Gradska vlast zaustavila projekt višejezičnih ploča: Što će nam više ta multikulturalnost,...

Gradska vlast zaustavila projekt višejezičnih ploča: Što će nam više ta multikulturalnost, pa završio je EPK!

1147
0

Prema pisanju riječkog dnevnog lista na talijanskom jeziku La Voce del Popolo, Projekt trojezičnih ploča, pokrenut u sklopu riječkog programa EPK 2020, definitivno će biti suspendiran do daljnega.

To je ono što je gradska vlast dala na znanje novinarima na upit o pojašnjenju odluke o stopiranju tog projekta.

“Postavljanje trojezičnih ploča planirano je u proljeće 2020. s ciljem promocije Rijeke kao Europske prijestolnice kulture na početku turističke sezone, ali tijekom prošle godine, zbog pandemije Covid-19, projekt trojezičnih ploča je više puta obustavljan. Nakon što je riječki program EPK službeno završio, razlozi za njegovu realizaciju više ne postoje pa je odlučeno da se ne provodi. Podsjećamo, projekt je predviđao postavljanje ploča na glavne pristupne točke grada s trojezičnim natpisom; na hrvatskom, talijanskom i engleskom jeziku i da bi talijanska verzija bila Fiume ”, stoji u priopćenju za javnost iz Grada.

Podsjetimo, u samom početku prijedlog Liste za Rijeku i Zajednice Talijana bio je postavljanje dvojezičnih natpisa na zapadnom ulazu Rijeke. U to je vrijeme, naime, predsjednica Zajednice Talijana Melita Sciucca istaknula kako Circolo nema za cilj integralnu dvojezičnost kakva je prisutna u Istri i ne traži da sve trgovine budu dvojezične. Manjina bi, objasnila je, bila zadovoljna da se provede ono što je dogovoreno, odnosno da se dio tradicionalnih toponima također označi povijesnim talijanskim imenima tih ulica i trgova.

Fiumanska komponenta bez mjesta u Gradskom vijeću

Sada se, međutim, ni to neće dogoditi. Kontaktirana u vezi te odluke, Melita Sciucca dala je do znanja da se, za sada, nakon što nije primila nikakvu službenu komunikaciju od Grada, ne može izraziti po tom pitanju, ali da će odmah obavijestiti članove Izvršnog odbora Zajednice Talijana o spomenutoj odluci. I to predsjednika Skupštine, Morena Vrancicha, kao i predsjednike Vijeća talijanske nacionalne manjine Grada Rijeke i Primorsko-planinske regije, odnosno Irene Mestrovich i Flavia Cossetta, kako bi zajedno odlučili što poduzeti. Uvođenje (barem polovične dvojezičnosti) u Rijeci, na bilo koji način i obliku, jedna je od manifestacija poštivanja multikulturalizma, „autohtonosti“ i suživota, afirmacije i priznavanja jezičnog elementa kao razmatranja povijesnih toponima, povijesti i kulture, umjetnosti, arhitekture i književnosti.

Odustajanje gradske od uprave od uvažavanja fiumanske komponente treba tumačiti i u svijetlu rezultata lokalnih izbora nakon kojih su zagovaratelji fiumanskog identiteta ostali bez mjesta u Gradskom vijeću. Podsjetimo, dio vodstva Zajednice Talijana je podržao Davora Štimca koji je talijanskoj manjini prepustio simbolična i neulazna mjesta na listi za Gradsko vijeće. Zbog rasipanja glasova tradicionalno male zajednice, Lista za Rijeku, stranka koja tradicionalno vezana uz riječki i fiumanski identitet ostala je ispod izbornog praga i svoja dva vijećnička mandata za svega 18 glasova. U prošlom mandatu s takvim rezultatom uspjeli su izboriti projekte višejezičnih ploča, povratak riječke trobojnice i Trg Riccarda Zanelle.

Livio Defranza i Laura Marchig (Lista za Rijeku)

– Očito je da nije bila pametna odluka dijela riječke vodstva talijanske zajednice o rasipanju manjinskih glasova jer je Fiumana i podupiratelja riječkog identiteta u Rijeci premalo da bi se dijelili na više izbornih lista. Ipak, dio pogreške možemo ispraviti na dopunskim izborima za županijsku skupštinu koji su raspisani 3. listopada i gdje se bira jedan predstavnik talijanske manjine. Pozivam sunarodnjake na dogovor kojim bi spriječili rasipanje glasova i stali iza najizglednijeg kandidata. Jedino tako možemo spriječiti ovakve poteze kojima nam se briše identitet, poručio je ovim povodom Livio Defranza član predsjedništva Liste za Rijeku.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here