Home Vijesti Gradsko vijeće: SDP 18, opozicija 17 vijećnika

Gradsko vijeće: SDP 18, opozicija 17 vijećnika

696
0

35. Gradsko vijece 3SDP-ova koalicija je u riječkom Gradskom vijeću sačuvala većinu od jednog jedinog glasa i imat će u njemu 18 vijećnika nasuprot 17 oporbenih. Za SDP koaliciju je to ukupno 3 vijećnika manje u odnosu na sastav iz prošlog saziva u kojem su ih imali ukupno 21. Iako su bili daleko od natplovične većine dobivši 44,65% glasova ili 4 posto manje nego 4 godine ranije, SDP-ovce je spasio velik broj izgubljenih glasova koje su dobile male stranke koje nisu prešle prag. Radi se o ukupno desetak posto što je d’hondtovom metodom pripisano SDP-ovoj koaliciji i na taj način joj dodijeljeno dva ekstra mandata. Ključni 18. glas osvojen je s razlikom od svega 199 glasova. Na rezultate je uvelike utjecao i katastrofalno niski odaziv na izbore, uvjerljivo najniži u cijeloj Hrvatskoj, koji je iznosio tek 32,13 posto i bio 4 posto niži od ionako niskog odaziva 2009. godine.

Najveći dobitnici izbora u Rijeci su bez sumnje Laburisti koji prvi puta ulaze u Gradsko vijeće s rezultatom od 13,70 posto i 5 vijećnika.

Nezadovoljni ne mogu biti ni u HDZ-ovoj koaliciji koja je dobila 16,83 posto i dva vijećnika manje nego u dosadašnjem sazivu.

Koalicija PGS-AM je završila s rezultatom od 10,42 posto što znači da će PGS imati jednog vijećnika manje nego u dosadašnjem sazivu ili ukupno 3, a Akcija mladih će dobiti svog prvog gradskog vijećnika.

Lista za Rijeku je s rezultatom 5,84 posto samostalno osvojila gotovo identičan postotak glasova kao i prije 4 godine kada je na izborima nastupila u koaliciji s Akcijom mladih i u Gradskom vijeću će ju kao i do sada zastupati dva vijećnika.

Riječko Gradsko vijeće ima i po jednog zagarantiranog vijećnika iz reda srpske i talijanske manjine. Ovoga puta ih neće biti potrebno ‘skidati’ sa stranačkih lista jer su u Gradsko vijeće direktno ušla dva predstavnika srpske manjine s liste SDP-ove koalicije i Laburista te jedan predstavnik talijanske manjine s liste Liste za Rijeku.(rd)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here