Home Biznis Grubo otrežnjenje ulagača na svjetskim burzama

Grubo otrežnjenje ulagača na svjetskim burzama

319
0

Upozorenja brojnih kompanija o pogoršanju uvjeta poslovanja i snažan pad prometa u trgovačkim lancima ojačali su strahovanja od duboke recesije američkog gospodarstva. Dow Jones potonuo je 443 boda ili 4,85%, na 8.695 bodova, dok je S&P 500 izgubio 5,03%, zaronivši na 904 boda. Nasdaq je pao 4,34%, na 1.608 bodova. U posljednja dva dana Dow Jones i S&P potonuli su oko 10%, što je njihov najveći dvodnevni gubitak od velike burzovne krize u listopadu 1987. godine. U ova dva dana DJ Wilshire 5000, koji sadrži gotovo sve američke dionice, strmoglavio se gotovo 10%, što znači da je vrijednost dionica pala oko 1.200 milijardi dolara.

Ulagače su šokirali podaci o prodaji u trgovinama. U listopadu je, naime, samo najveći svjetski trgovački lanac Wal-Mart zabilježio rast prodaje od 2,4%, dok je prodaja svih ostalih, među ostalim Targeta, Costco Wholesalea, Talbotsa, Saksa i AnnTaylor Storesa drastično pala. Međunarodna udruga trgovačkih centara (ICSC) izvijestila je da je u listopadu zabilježen najveći pad prodaje u posljednja tri desetljeća i da je okruženje ‘jednostavno grozno’, pa je smanjila procjene rasta prodaje u studenom i listopadu s 1,7 na 1%. Zbog toga je S&P indeks trgovačkog sektora jučer potonuo 5,4%.

“Ova silazna spirala zahvaća cjelokupno gospodarstvo i potrošače koji se, zbog otežanih uvjeta kreditiranja i straha od gubitka zaposlenja, suzdržavaju od potrošnje. To su problemi koji se ne mogu brzo riješiti. Tako nešto, tako brz i značajan pad i tržišta i gospodarstva u isto vrijeme još nikada nismo vidjeli”, kaže Bucky Hellwig, potpredsjednik u fondu Morgan Asset Management.

Ulagače je uznemirio i rast broja zahtjeva za pomoć nezaposlenima u listopadu za 122.000, na 3,84 milijuna, što je njihova najviša razina od veljače 1983. godine, kada je gospodarstvo bilo u recesiji. Uz to, brojne tvrtke, među kojima i tehnološki div Cisco Systems te medijski gigant Disney, upozorili su na pogoršanje poslovnih uvjeta ili ostvarili slabije od očekivanja poslovne rezultate u proteklom tromjesečju.

Zbog straha od pada potražnje, nastavljen je i pad terminske cijene nafte, koja je jučer pala daljnjih 4,5 dolara, zaronivši na 60,7 dolara po barelu, što je njezina najniža razina u godinu i pol dana. To je, pak, srušilo dionice naftnih kompanija, pa je, primjerice, cijena Chevrona potonula više od 6%.

I na europskim su burzama u četvrtak cijene dionica oštro pale. Londonski FTSE 100  potonuo je 5,7%, na 4.272 boda, dok se DAX na Frankfurtskoj burzi strmoglavio 6,8%, na 4.813 bodova. (Jutarnji.hr)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here