Home Sport Hajduku prvenstvo, Rijeci Kup: Jesu li Ježić i Sanader 2004. bratski podijelili...

Hajduku prvenstvo, Rijeci Kup: Jesu li Ježić i Sanader 2004. bratski podijelili plijen?

1311
3

Dolazak Roberta Ježića na kormilo nogometnog kluba Rijeke pududara se otprilike sa dolaskom Ive Sanadera na mjesto premijera Hrvatske. Godinama prije Ježić je radio u međunarodnoj kompaniji Phillip Brothers gdje je trgovao petrokemijskim proizvodima, a upravo 2004. godine taj dugogodišnji član HDZ-a postao je na sumnjivi način vlasnik petrokemijske industrije Dioki.


Robert Ježić

Od dolaska na vlast Ive Sanadera, Robert Ježić postao je siva eminencija stranke u Rijeci, a jedini je od lokalnih HDZ-ovaca imao izravni kontakt sa Sanaderom. Njihovo prijateljstvo datira navodno još od sredine devedesetih, a spominje se u kontekstu druge velike internacionalne afere s krakovima u Hrvatskoj – slučaja Hypo banke.

Ježića se danas navodno tereti kao četvrtooptuženog u slučaju HEP i Dioki. Naime, USKOK u jednoj od istraga tereti bivšeg predsjednika Uprave HEP-a Ivana Mravka da se udružio s direktorom HEP Opskrbe Ivanom Mrljakom te nekoliko osoba iz dva dionička društva, pri čemu je HEP oštećen za 6,3 milijuna kuna, a je riječ o tvrtkama iz Dioki grupe, koja je u većinskom vlasništvu riječkog poduzetnika Roberta Ježića.

Prvi trofej Rijeke u 26 godina i posljednji Hajdukov naslov prvaka

Zašto sve ovo govorimo? Interesantno ili ne, Rijeka je svoj prvi trofej otkako je neovisne Hrvatske osvojila upravo u sezoni 2004./2005, godini pune afirmacije, kako Ive Sanadera tako i Roberta Ježića. U finalu hrvatskog Kupa tada su igrali, pogađate, Rijeka i Hajduk, a Riječani su u obje utakmice ostvarili pobjedu i tako osvojili svoj prvi trofej nakon 26 godina.

Zanimljivo, upravo te sezone Hajduk je posljednji put bio prvak Hrvatske, a Rijeka je u posljednjem kolu pomogla Bijelima remizirajući s Interom na Kantridi. Ne treba pogađati tko je tada vodio Hajduk do naslova prvaka, naravno bio je to Igor Štimac, aktualni pretendent na mjesto predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza. Da, pomogao je i Ćiro, trener Varteksa, koji se po porazu u posljednjem kolu na Poljudu elegantno premjestio na klupu Bijelih.

Jesu li možda Rijeka i Hajduk, odnosno Ježić i Sanader, koji je godinama spominjan kao siva poljudska eminencija, podijelili plijen te sezone nikada neće biti poznato. Odlaskom Štimca sljedeće sezone Hajduk je ubilježio veliki pad, a Rijeka je nastavila s uspjesima, pod smjernim Ježićevim vodstvom osvojivši drugo mjesto u prvenstvu i još jednom hrvatski Kup. (index.hr)

3 COMMENTS

  1. Rijeka je zaslužila kup nakon toliko godina, a pogotovo nakon krađe u sezoni 98/99, zašto u ovoj priči nije napisano kako Dinamo osvaja prvenstva. Sigurno da je Ježić Rijeku malo “poguro” i neka je, no imali su i dobre igrače..Trebali suosvojit i prvenstvo kad je bio Jež u nk Rijeci., a sad neka se jave dežurni moralisti… Nakraju krajeva sad će Ježa teretit za sve drvljem i kamenjem.., a progovorit će i Sanader i Jež o onim utvarama šta sjede na saborskim foteljama, daleko od toga da se Ježića sumljiči `bez vraga`…

  2. 98/99 pokrali su je vlastiti igrači koji su slljedeću sezonu igrali u Dinamu skupa sa trenerom,a jedan od tih igrača nalazi se danas u pritvoru u slučaju “offside”. Prestanite stalno lagati sami sebe i uvijek kriviti neke druge. Onda im je i Hajduk pustio da ih dobiju u Splitu , ali sitne duše mislili su smo na svoju guzicu.

  3. I to je donekle istina da je Rijeka razbila Osijek kako je i trebala te godine nebi bilo problema , no tu su bili umješani i drugi politika i ostali oko kluba… a šta više pričat o tome uvijek se priča ponavlja… Rijeci bi se po meni puno toga trebalo nadoknadit a pritom mislim i cijelom gradu opcenito za sustavno zanemarivanje, loš odnos vladajuće vrhuške prema gradu, građananima… U Hrvatskoj se nažalost ne može osvojit prvenstvo, trofej ako niste s nekim povezani u Hns-u i vlasti sramotno ali istinito … pa stoga nama treba još jedan Ježić naravno onaj koji neće brzo u zatvor 🙂 A najjadnije je da se Rijeka sad napada za jedan trofej nakon 26 godina kad prije toga u Hrvatskoj nije osvojila ništa … Neka Indexovci pišu o Dinamu a Rijeku neka puste na miru jer su ionako lažljiv portal, špekulanti …

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here