Home Kolumne Hartera, dan I: Glazbeno svetište čiste energije (FOTO)

Hartera, dan I: Glazbeno svetište čiste energije (FOTO)

977
0

Nakon energičnog punk-rock četvrtka, očaravajući kompleks riječke Hartere svoje je posjetitelje svesrdno počastio kvalitetnim glazbeno-scenskim koktelom za pamćenje. Unatoč očitom pomanjkanju posjetitelja kojemu su možda kumovali promjena termina održavanja festivala ili stanje takujina potencijalne ciljane publike, svi oni koji su imali sreće u petak prisustvovati Harteri nisu imali mnogo zamjerki, upravo suprotno.

Na glavnoj pozornici, Marganovu, iliti Tuborg Main Stageu,odvijao se program headlinera. Pred ne baš prepunom halom svoje je odrađivao zagrebački dvojac poznatiji pod imenom Elemental. I učinili su to veoma dobro, fanovi su bili prezadovoljni. Sve pet. Nakon nastupa Elementala red je došao na zvijezde večeri – newyorška house ikona Hercules & Love Affair te Kanađanin Fairmont, jedni od headlinera ovogodišnjeg festivala, dobrano su razvalili tad već ugodno popunjeno Marganovo. Reklo bi se da je premijera pred Riječanima i njihovim gostima u potpunosti uspjela! U isto vrijeme izvanredan glazbeni program odvijao se u popularnim “katakombama”, MTV stageu. Tamo su nastupili pobjednici natječaja “Oderi na Harteri”, sve prisutniji, poznatiji i prepoznatljiviji Senzorsi. Publika je uživala u raskošnom electro-pop-rock-indie zvuku, a ni bend nije zaostajao. Nogometnim rječnikom, dali su sve od sebe i to se svima isplatilo. Na tom istom stageu, usput rečeno, nekako najrokerskijem i po mnogim posjetiteljima najzanimljivijem, nastupio je i riječki Grč. Legendarni Zoff i njegovi vojnici izveli su priličan broj svojih kultnih pjesama i u skladu sa svojom glazbeno-scenskom filozofijom izveli perfomans koji je, naravno, uključivao pregaču, sjekiru, mesarski bat i teleću glavu (ili nešto slično, nisam baš siguran). Neki ih vole, neki ne, a mi kažemo bravo za ekipu koja slijedi samo svoje ideale. Električni orgazam, širom bivše Juge dobro poznati beogradski bend, naslijedio je Grč na pozornici i dobrano rasturio memljive zidove harterskih skladišta. Veterani osamdesetih, očito je po sviračkoj formi, nisu još ni blizu bilo kakvom glazbenom umirovljenju. I ne treba im! U njihovoj najboljoj maniri prezentirali su nam svoje nove stvari, a na sreću nije nedostajalo ni dobro poznatih hitova.

Vizualno-scenski dio harterske priče odvijao se u prostoru Red Bull Music Academy Floora u kojem je, zahvaljujući studentima riječke Akademije primijenjenih umjetnosti i pobjednicima natječaja “Budi najjači tip, nacrtaj Harteri strip” oživjela Vivi Rinocerus i drugi likovi iz priče Damira Martinovića Mrleta. Veselo, rasplesano, a u kasnim (ili ranim?) satima i pospano, bilo je i na terasi ispod impozatnog mosta riječke zaobilaznice kojom je dominirala konzola Radio Isus, antena za prelazak u drugu dimenziju svijesti. U jednoj od mnogobrojnih manjih hala Hartere odvijala se zanimljiva pjesničko-perfomansna aktivnost, dobro popraćeno Pesničenje. Super ideja! (Sandi Basić, foto: Željko Drakulić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here