Home Vijesti HDZ-ovi vijećnici za pokretanje upravnog spora protiv HDZ-ove ministrice kulture, SDP-ovci protiv!

HDZ-ovi vijećnici za pokretanje upravnog spora protiv HDZ-ove ministrice kulture, SDP-ovci protiv!

378
0

Gradsko vijeće Grada Rijeke pokrenulo je upravni spor protiv rješenja, kojim je ministrica kulture i medija odbila razriješiti intendanta HNK Ivana pl. Zajca Marina Blaževića. Također, na sjednici je donesena i odluka o preustroju gradske uprave.

Zaključkom Gradskog vijeća nalaže se upravnim tijelima Grada Rijeke pokretanje upravnog spora u cilju pobijanja rješenja ministrice kulture i medija Nine Obuljen-Koržinek. Naime, Gradsko vijeće Grada Rijeke je na protekloj sjednici, održanoj u rujnu, donijelo odluku o razrješenju Marina Blaževića s mjesta intendanta riječkog kazališta. S obzirom na to da prema Zakonu o kazalištima, imenovanje ili razrješenje intendanata nacionalnih kazališta mora potvrditi i nadležna ministrica, Grad Rijeka uputio je ministrici zahtjev za potvrđivanjem odluke Gradskog vijeća, a ministrica je taj zahtjev odbila.

Gradsko vijeće zaključak o pokretanju upravnog spora donijelo je na prijedlog vijećnika Tee Mičić-Badurina (PGS), Petre Mandić (Most) te Vedrana Vivode (Akcija mladih) sa 20 glasova za te 11 glasova protiv. Za pokretanje upravnog spora glasovali su vijećnici HDZ-a, Mosta, PGS-a, Možemo!, Akcije mladih, Unije Kvarnera te nezavisni vijećnici Iva Rinčić, Marin Račić i Maša Magzan, dok su protiv glasovali vijećnici SDP-a, IDS-a, HSU-a, SDSS-a te nezavisni vijećnik Davor Štimac.

„S obzirom na to da je Grad Rijeka osnivač navedene ustanove, s obzirom na to da istu većinski financira isključivo iz gradskog proračuna (82 posto) te s obzirom na to da u cijelosti odgovara za rad navedene ustanove, ne postoji osnova za takvo rješenje ni u činjeničnom, niti u pravnom smislu te predlagatelj smatra da je obveza Gradskog vijeća Grada Rijeke ući u spor u cilju pobijanja predmetnog rješenja“, ističu predlagatelji.

Obrazlažući prijedlog, vijećnica Mandić istaknula je kako u obrazloženju odluke Gradskog vijeća o razrješenju stoji kako da je odluka rezultat neprihvaćanja Izvještaja o radu ustanove HNK Ivana pl. Zajca za 2021. godinu na sjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke održanoj u svibnju, prijedloga Odluke o razrješenju intendanta Marina Blaževića jednoglasno izglasanog na sjednici Kazališnog vijeća održanoj 4. kolovoza 2022. godine te donošenja Odluke o razrješenju intendanta Marina Blaževića s mjesta intendanta HNK-a Ivana pl. Zajca i Odluke o imenovanju vršitelja dužnosti intendanta HNK-a Ivana pl. Zajca Bojana Šobera na sjednici Gradskog vijeća održanoj u rujnu.
„Da ne idemo u nikakve druge rasprave oko dodatnih sadržaja obrazloženja, po nama je dovoljno sama činjenica što Gradsko vijeće nije prihvatilo izvještaj o radu za 2021. godinu da se intendanta razriješi. Zakonom o kazalištima jasno je naznačeno da, ako osnivač ne prihvati programsko odnosno financijsko izvješće, intendant može biti razriješen dužnosti prije isteka mandata. Ovo su razlozi koji su nesporni i koji se kose s onim što je u rješenju ministarstva istaknuto, a to je da nije materijalno dokazano da su postojali razlozi za razrješenje. Činjenica jest da možemo raspravljati je li dokazano sukladno Zakonu o općem upravnom postupku ili Zakonu o ustanovama, ali ne nesporno da su nastupili razlozi prema Zakonu o kazalištima, gdje imamo potpunu slobodu i mogućnost razriješiti intendanta“, kazala je vijećnica Mandić, naglasivši da se pravni kaos, gdje imamo intendanta i v.d. intendanta, može se razriješiti samo u upravnom sporu.

Obrazlažući zašto će glasovati za podnošenje upravnog sporta vijećnici platforme Možemo! te nezavisni vijećnici Iva Rinčić, Maša Magzan i Marin Račić naglasili su kako je odluka ministrice da ide protiv odluke Gradskog vijeća nedemokratična.

Vijećnik Josip Ostrogović pojasnio je kako će klub HDZ-a podržati zaključak o pokretanju upravnog spora, istaknuvši kako i dalje stoje pri stavu kao i na protekloj sjednici Gradskog vijeća, a to je da se treba uvažavati odluka predstavničkog tijela, koje je s dvije trećine glasova donijelo odluku o razrješenju intendanta te da se radi o kazalištu, koje se, iako nacionalno, većinom financira iz gradskog proračuna. Naglasio je kako je ministrica očito pobila rješenje, jer je navode iz odluke Gradskog vijeća okvalificirala paušalnim i nedokazivima.
„Stoga, želimo ukazati da prilikom pokretanja upravne tužbe treba obrazlagati samo akutnosti koje su počinjeni suprotno statutu i zakonu. I dalje stojimo pri odluci o razrješenju, ali zbog neusvojenog izvješća o radu HNK na sjednici Gradskog vijeća, zbog rada izvan kazališta bez suglasnosti Kazališnog vijeća, koliko intendanta toliko i članova uprave te zbog uvida u ravnateljske ugovore te naknadnih odluka i aneksa koji pogoduju privilegiranim pojedincima“, kazao je vijećnik Ostrogović.

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović kazao je:
„I na prošloj sjednici vrlo jasno sam rekao da nažalost dano pravo ministrici koja je ona zakonski iskoristila te smo i vijećnici i ja dali smo prisegu da ćemo poštivati propise RH dok se oni ne promijene, što god mi o njima mislili“, poručio je gradonačelnik Filipović.

Vijećnik Duško Milanovanović naglasio je kako nitko ne spori činjenicu nezadovoljstvom Zakonom o kazalištima te naglasio kako klub SDP-a neće podržati prijedlog zaključka o pokretanju upravnog spora.
„Nećemo podržati iz razloga što je ministrica u svom rješenju potvrdila sve one naše izjave koje smo davali kroz raspravu na protekloj sjednici Gradskog vijeća i vrlo jasno elaborirala razloge za odbijanje razrješenja intendanta“, kazao je vijećnik Milovanović, dodavši kako nema kaosa, jer se vrlo dobro zna tko je intendant – dok novog intendanta ne potvrdi ministrica, intendant je onaj koji je u tom trenutku bio izabran.

Nezavisni vijećnik Davor Štimac naglasio je kako je zahtjev za pokretanjem upravnog spora legitiman, ali ujedno istaknuo kako je i odluka ministrice i u skladu sa zakonom. Dodao je kako je mišljenja da se intendanta, kao ni trenera, usred sezone ne treba mijenjati.

(tekst i foto: rijeka.hr)

Previous articleIscurio snimak bračnog para, evo što sve rade: Svi komentiraju razliku od metar i pol! (VIDEO)
Next articleLovro Majer je zabio golčinu karijere, a onda se javio VAR!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here