Home Vijesti HGSS uz pomoć teleoperatera spasio onesviještenog berača šparoga

HGSS uz pomoć teleoperatera spasio onesviještenog berača šparoga

1231
0

hgssTijekom poslijepodneva starija muška osoba koja boluje od dijabetesa krenula je u šetnju šumom u okolici Mavrinaca u općini Čavle, najvjerojatnije u branje šparoga. U posljednjih nekoliko dana imao je problema sa terapijom i reguliranjem šećera u krvi. Obzirom da se osoba nije vratila kući te se nije javljala na mobilni telefon zabrinuta rodbina i prijatelji krenuli su u potragu. Dolaskom noći odlučili su u pomoć pozvati HGSS.

Radilo se o hitnoj potrazi. Samo gubitak svijesti može biti životno ugrožavajući faktor, doda li se tome i težak metabolički poremećaj te boravak van urbaniziranog prostora situacija postaje jako komplicirana. Za takvu spasilačku akciju potreban je veći broj dobro uvježbanih spašavatelja te zahtjevna logistička potpora. Doktrina HGSS u pokretanju akcija spašavanja pokazala se visoko učinkovitom, no valja reći da je ovoga puta i sreća imala nešto utjecaja. Po prijemu poziva potražni timovi već su bili formirani te u potpunosti opremljeni, a mjesto nesreće nalazilo se na planiranom putu povratka u bazu.

Dolaskom na mjesto nesreće, formirane su ekipe te se krenulo u sustavno pretraživanje terena. Uz pomoć mobilnih teleoperatera učinjena je i približna lokacija mobitela što je donekle i suzilo područje potrage. Osoba je pronađena, medicinski zbrinuta te potom transportirana do prometnice gdje su brigu o njoj preuzeli djelatnici Zavoda za hitnu medicinu PGŽ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here