Home Vijesti Hoće li 3.maj u stečaj, a 2.400 radnika na ulicu?

Hoće li 3.maj u stečaj, a 2.400 radnika na ulicu?

1282
6

Na nogama sindikati, gradonačelnik Obersnel, župan Vujić, oporba i 2500 radnika 3. maja: Stečaj brodogradilišta ne dolazi u obzir! Ako Vlada do 15. studenoga jasno i glasno ne kaže što će biti s nama, odnijet ćemo sve strojeve! Ne damo da 12 tisuća ljudi završi na ulici!

Pobjeda na lokalnim izborima u Rijeci i hrvatski ulazak u Europsku Uniju 1. srpnja iduće godine bile su doslovno dvije jedine sigurne oklade za Vladu Zorana Milanovića.

Do prije nekoliko dana.

Priznanje prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića, koji je u ponedjeljak u Bruxellesu novinarima hladnokrvno dobacio da nije izvjesno kako će završiti privatizacija riječkog brodogradilišta 3. maj, prvo je izazvalo paniku u riječkom i primorsko-goranskom SDP-u, piše tjednik Globus.

U 3. maju radi 2400 radnika, a na njega je još vezano oko 600 kooperanata. Prevedeno, o riječkom brodogradilištu ovisi oko 12 tisuća građana.

Ako znamo da je na lokalne izbore 2009. godine izašlo oko 36 tisuća ljudi, onda je jasno zašto su riječki SDP-ovci uzrujani.

Kad su iz Globusa nazvali SDP-ova gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela, odmah je priznao da je neugodno iznenađen Čačićevom izjavama.

“Vidite, ja ću od Čačića odmah tražiti objašnjenje što se to zapravo događa s 3. majem”, govorio je uzrujano Obersnel.

Šokantna Čačićeva izjava potpuno je zbunila Obersnela jer je nedavno dobio potpuno drukčije objašnjenje od ministra financija Slavka Linića.

“Slavko mi je rekao kako sve u 3. maju ide po planu”, kaže prvi čovjek Rijeke i tamošnjeg SDP-a.

I prije nego što je dobio objašnjenje od prvog potpredsjednika Vlade, gradonačelnik Obersnel poručuje: “Iz Vlade su nas uvjeravali da će 3. maj biti privatiziran i, ako priča krene u drugom smjeru, bit će velikih problema. Stečaj ne dolazi u obzir.”

No, problemi su već počeli.

Nekoliko sati nakon razgovora s Obersnelom, Globusu se iz Splita javio glavni sindikalist 3. maja Juraj Šoljić.

Šoljić je otputovao u Dalmaciju na sastanak sindikata svih brodogradilišta.

Kad se javio na telefon, zvučao je kao da je očekivao poziv neke novinske redakcije.

“Upravo nam je završio sastanak. Ja ne mogu vjerovati da ova Vlada u 10 mjeseci nije uspjela apsolutno ništa napraviti za brodogradnju. Imala je dovoljno vremena da riješi i zaposli kapacitete, pa mi sada u knjizi narudžbi imamo deset brodova. No, to će sve doći u pitanje ako Vlada ozbiljno ne prione na posao”, govori Šoljić za Globus.

6 COMMENTS

  1. GOSPODO AKO SE TREČI MAJ UGASI SDP U RIJECI I ŽUPANIJI NEČE PRIJEČI IZBORNI PRAG.PREPORUKA IZBACITE ONOGA ČAČIČA IZ BILO KAKVIH POZICIJA U VLADI JER JE PREPOTENTAN , BEZOBRAZAN I NESPOSOBAN ONDA BI NEŠTO MOŽDA I BILO .

  2. GOSPODO IZ SDP-a AKO SE 3 MAJ UGASI NEČETE NA IZBORIMA VIŠE PRIJEČI IZBORNI PRAG NI U GRADU NI U ŽUPANIJI, BITI ČETE VJEČNA OPORBA, RAZVLASTITE ONOG NESPOSOBNOG ,PREPOTENTNOG I BEZOBRAZNOG čačiča MOŽDA ONDA BI OD SVEGA NEŠTO I BILO.

  3. Tko šljivi 3 .maj ? Ionako nikoga to nije briga… da i ode u stečaj..ne bi nitko zucnuo… riječka industrija je odavno propala zabijmo joj još zadnji nož u leđa da budemo sigurni da je mrtva ! Živjet ćemo od zraka. Hebo vas SDP i HDZ! Da vas hebo u taj glupi mozak!

  4. Klanjanje zločinačkoj petokraki, simbolu boli. patnje i stradanja hrvatskog naroda pa i samih antifašista je važnije od samog naroda -srami se Obi i kompanija ali istina će se govoriti sljesećih dvadeset, trideset i pedeset godina o ZLU KOJE JE RAZARALO HRVATSKI NAROD= CRVENA ZVJEZDA PETOKRAKA=KUKASTI KRIŽ.

  5. Nitko u ovoj državi u vlasti nije imao “vremena” ili volje da se posveti Brodogradnji. Naime vlast je brodogradnju kao i većinu industrije jednostavno prepustilo stihiji i nesposobnim direktorima koji su još dodatno ubrzali kraj. Ciijeli sistem vlasti se je podredio općim interesima vrhova vlasti i tajkuna koje su Oni stvorili. Lokalna samouprava nije glavni krivac, jer zakonski nema nikakve ovlasti nad 3.Majem, a državna vlast ima najveću odgovornost i to SVI jer su vlast shvatili kao PLJEN, a ne kao služenje građanima. Pa tko je, a da je pametan, mogao pomisliti, da će jedan građevinar i jedan računovođa riješiti pitanje 3.Maja. Oni znaju samo prodati zajedničku imovinu. Bar polovicu krivice snose tzv. rukovodioci 3.Maja koji su bili plaćeni da uspješno vode jedan tako veliki sustav. Cijela ova država je zrela za “generalnu”, a hitamo u EU, dok neupućeni misle da će EU riješavati naše probleme. >I kad Pusićka izjavljuje da smo spremni za EU, ona LAŽE.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here