Home Vijesti Hoće li SDP i PGS osuditi šovinističke izjave Franje Butorca?

Hoće li SDP i PGS osuditi šovinističke izjave Franje Butorca?

824
0

Na konferenciji za medije, riječki HDZ-ovci tražili su ispriku od SDP-ove koalicije zbog uvreda na račun njihove gradske vijećnice Ivone Milinović, a koje je uputio PGS-ov Franjo Butorac. Gospodin Butorac je u reagiranju u Novome listu nazvao Milinović „priležnom suradnicom“ te „mlađahnoj“ Ivoni Milinović poručio da s njim može razgovarati tek kada provede 40 godina u politici. Riječki HDZ-ovci ovo su ocijenili monstruoznim postupanjem te smatraju kako se radi o spolnoj i dobnoj diskriminaciji njihove vijećnice.

Predsjednik riječkog HDZ-a Lucian Vukelić smatra kako je Butorac, u nedostatku političkih argumenata, pokušao diskreditirati gđu. Milinović na temelju njezinog spola i na temelju njezinog „političkog staža“.
„U riječkom HDZ-u smo zgroženi ovakvim načinom komunikacije. Sučeljavanje političkih ideja da, ali klevetanje i uvrede, te pokušaj diskreditiranja na osnovi dobi i spola, e na to ne možemo pristati. Upravo zbog takvih kao što je gospodin Butorac, žene i mladi nerijetko zaziru od politike, jer ih takvi kao on kontinuirano omalovažavaju i pokušavaju diskreditirati na temelju dobi i spola.“
Vukelić je dodao kako mlade treba tretirati kao jednakoprave sudionike političke scene, jer oni to i jesu. Upravo zato riječki HDZ inzistira i kontinuirano radi na pomlađivanju kadrova, što se moglo vidjeti i na listi za Gradsko vijeće na lokalnim izborima.
„Mladima smo prepustili najodgovornije funkcije, pa je tako upravo gđa. Milinović bila voditeljica kampanje riječkog HDZ-a i na parlamentarnim izborima, i na lokalnim izborima, – u oba slučaja smo ostvarili izvrsne rezultate i mislim da je to dokaz da mladi ravnopravno mogu sudjelovati u političkom životu, a ponekad i mnogo bolje i konstruktivnije od pojedinih „iskusnijih kolega. Štoviše, na posljednjim izborima imali smo jedan od najmlađih stožera HDZ-a u Hrvatskoj i na to sam kao predsjednik gradskoga odbora iznimno ponosan.“
Dopredsjednik riječkog HDZ-a Josip Ostrogović podsjetio je kako su upravo SDP i PGS optuživali HDZ da provodi konzervartivnu revoluciju i da želi ukinuti prava žena, a sada se dogodila jedna sizofrena situacija u kojoj predstavnik njihove koalicije koristi neprimjereni riječnik kako bi diskreditirao ženu u politici i napadao pritom njezino dostojanstvo i kao zene, i kao mlade osobe.
„Ovakav način komunikacije nije primjeren niti jednom čovjeku, a kamoli osobi koja se bavi javnim poslom i pretendira na tako važnu funkciju. Svoditi politiku na osobne uvrede, na etiketiranje, na diskriminaciju je nešto što si niti jedan odgovoran političar ne može i ne smije dozvoliti.
Puna usta su Obersnelu i ekipi oko njega bila konzervativne revolucije i izmišljenih neprijatelja. Neprijatelj je bio svaki onaj tko se usudio razmišljati drugačije od njih, svaki onaj kojemu je dosta podjela na vaše i naše, kojima je dosta ustaša i partizana“.
Ostrogović je pozvao Primorsko-goranski savez, tj. županijskog predsjednika PGS-a g. Vasilića, i počasnog predsjednika PGS-a g. Ivaniša, ali također Obersnela i Komadinu koji su u koaliciji s PGS-om, da se ograde od izjava gospodina Butorca, i da ih osude. „Vjerujemo da omalovažavanje žena i mladih to nisu vrijednosti za koje se zalažu SDP i PGS.“
Potpredsjednik gradskog vijeća Kristjan Staničić dodao je kako se nada da se ovakva neodgovorna politička retorika neće koristiti u Gradskoj vijećnici, te kako će se vijećnici ponašati odgovorno i sučeljavati konstruktivnim idejama, a ne uvredama i klevetama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here