Home Vijesti Hotel s 5 zvjezdica i marina s 20 vezova na Kantridi?

Hotel s 5 zvjezdica i marina s 20 vezova na Kantridi?

1511
0

Početkom 2010. godine na mjestu Brodogradilišta Kantrida trebala bi započeti izgradnja dugo najavljivanog kompleksa hotela s pet zvjezdica i marine, ukupne vrijednosti oko 30 milijuna eura. Iako je početak izgradnje dosad u više navrata najavljivan pa odgađan, u tvrtki Tekol-Teri, poznatog riječkog poduzetnika Mate Markanovića, ističu kako su sada riješena sva pitanja oko izgleda i veličine budućeg hotelsko-nautičkog centra, koja su u prošlosti predstavljala zapreku za početak realizacije projekta. Investitor je, naime, na području sadašnjeg brodogradilišta uz hotel htio graditi marinu s pedesetak vezova za mega jahte, no takav projekt nije se uklapao u prostorne planove grada i županije. Stoga su u Tekol-Teriju odlučili smanjiti kapacitet buduće marine, koja će prema novom projektu imati dvadeset vezova, i to za jahte do 25 metara dužine. Time je izmijenjen i izgled budućeg lukobrana na koji je, uz kapacitet marine, bilo najviše primjedbi od strane gradskih urbanista. Prema prvobitnom projektu lukobran je trebao zatvarati dio plaže prema vili Nori, a i ulaz za brodove bio bi na istoj strani, no od toga se odustalo pa će se lukobran prema novom projektu pružati prema sportskoj lučici na Kantridi, s kojom će dijeliti i zajednički ulaz za brodove.
    –To je u stvari jedno kompromisno rješenje, budući da prema prostornom planu nije bila moguća izgradnja marine na onolikoj površini kakvu smo mi željeli pa smo je reducirali na dvadeset vezova, ali vrlo visokog standarda. To pitanje svakako smo morali riješiti jer nismo željeli ići u realizaciju hotela dok ne razriješimo dvojbe oko nautičkog dijela kompleksa, budući da oni čine jednu cjelinu. Projekt hotela nalazi se u fazi pripreme za lokacijsku dozvolu, a maritimni dio se priprema za procese rasprave u sklopu procedure izrade Izmjene i dopune Detaljnog plana uređenja. Očekujemo da proces ishodovanja sve potrebne dokumentacije bude dovršen do konca iduće godine, što znači da bi gradnja mogla započeti tijekom 2010. Za izradu projekta kompleksa hotela odabran je talijanski arhitekt Pino Zoppini, projektant riječkog bazena na Kantridi, kojeg smo angažirali zbog želje da se hotel i bazen međusobno nadopunjuju, kako vizualno tako i funkcionalno, kaže Milorad Milošević, direktor projekta Kantrida u Tekol-Teriju.
    Sam hotelski kompleks imat će sedam etaža, od kojih će one najniže biti namijenjene zajedničkim sadržajima vezanim uz nautiku, sport te druge javne i poslovne namjene, dok će na višim etažama biti stotinjak hotelskih soba najviše kategorije, od kojih će svaka imati pogled na more i ozelenjenu terasu. Zgrada hotela kaskadno će se uzdizati prema Istarskoj ulici, gdje će na vrhu biti smješten vidikovac s kavanom i terasama, a kolni prilaz hotelu bit će iz ulice Pod Koludricu.
    – Pritom hotel neće zaklanjati vizuru stanovnicima okolnih zgrada, kao ni sa same ulice. Kroz kompleks će prolaziti i šetnica, lungomare s kojeg će biti otvorena komunikacija u svim smjerovima, dakle prema hotelu, ulici, kao i prema nautičkom dijelu kompleksa, istaknuo je Milošević. Također, smatra kako će budući kompleks značajno pridonijeti proširenju ponude u turizmu.
    – Ova dva objedinjena programa, kopneni i morski, umnogome će pridonijeti stvaranju nove slike obalnog dijela Kantride započete izgradnjom kompleksa bazena, a svakako će puno značiti u strukturi ukupne turističke, posebice nautičke ponude i grada i regije, kaže Milošević. (novilist)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here