Home Mozaik HPV se prenosi i oralnom penetracijom: Evo što morate učiniti nakon odnosa...

HPV se prenosi i oralnom penetracijom: Evo što morate učiniti nakon odnosa kako biste smanjili rizik

224
0

HPV virus može biti vrlo opasan i izazvati ozbiljne bolesti. Humani papiloma virus (HPV) odnosi se na skupinu od preko 100 vrsta virusa iz skupine papiloma virusa koji mogu zaraziti ljude. Postoji više od 80 različitih vrsta (isti virus, ali malo promijenjena struktura). HPV se dijeli na tipove s izraženim onkogenim potencijalom i manje onkogene.

Za nastanak raka grlića maternice nužna je prisutnost HPV-a. Rak vrata maternice nastaje isključivo pod utjecajem HPV-a, no prisutnost HPV-a ne mora nužno uzrokovati pojavu raka.

Ne postoji rak bez HPV-a, ali postoji HPV bez onkološkog ishoda. Svatko tko je spolno aktivan (ili je bio spolno aktivan) može dobiti HPV. HPV se prenosi spolnim putem (spolnim odnosom, analnim ili oralnim seksom).

HPV dijagnostika?

Postoje dvije uobičajene metode za određivanje vrste HPV DNA, a to su hibridno hvatanje (hybrid capture ii) i PCR metoda. Obje su podjednako osjetljive i sasvim prikladne za otkrivanje infekcije i praćenje stanja nakon intervencije kod cervikalne intraepitelne neoplazije. Testiranje se provodi kod žena kod kojih rezultati PAPA testa pokažu atipične stanice uz prisutnost koilocitoze u razmazu, vidljive promjene na genitalijama i uvijek kada se koristi tekućinska citologija.

Iako se papilomi uzrokovani HPV virusom pojavljuju na genitalijama, vrlo često se mogu naći i na grlu, uzrokujući promuklost i promjenu boje glasa.

HPV može izazvati rak

Izrasline koje se pojavljuju na grlu obično su benigne, ali mogu uzrokovati rak. Najčešći simptomi su promuklost i bol tijekom gutanja. Ovi papilomi mogu utjecati na maternicu i uzrokovati bolest.

HPV se može prenijeti tijekom oralnog seksa

Virus se također prenosi oralnim seksom. Rak usta i grla su rijetki, ali HPV virus je prepoznat kao faktor rizika.

Pranje zubi smanjuje rizik

Istraživanja su pokazala da 56 posto ljudi s boljom oralnom higijenom ima manje šanse da im virus izazove veće probleme i bolesti u tijelu. Loša oralna higijena znači upalu zubnog mesa, loš zadah, ispadanje zuba.

Previous articlePrva fotografija s mjesta egzekucije u Panama Cityju: U tijeku provjera je li žrtva Zvicer (FOTO)
Next article‘Sjedila sam tamo 20 minuta’: Kad je pogledala u WC školjku ugledala je jezivo stvorenje!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here