Home Vijesti Hrvatska sama gradi LNG terminal?

Hrvatska sama gradi LNG terminal?

1759
1

Kako su strani investitori LNG terminal na Krku stavili na čekanje do 2013. s tim da tek tad odluče hoće li ga uopće i graditi, hrvatska strana krenula je u razvoj svog samostalnog LNG projekta. Riječ je o daleko manje i jeftinijem postrojenju koje bi mogli izgraditi i sami. Prema planu stručnjaka iz Plinacra, tvrtki u državnom vlasništvu, u Omišlju bi se izgradilo postrojenje za prihvat brodova s tekućim plinom. Tu bi se plin odmah uplinjavao i slao dalje plinovodima prema potrošačima. Stručno taj se projekt naziva LNG RV (Regasification Vessels).

Za razliku od klasičnog LNG terminala, kakvog želi izgraditi konzorcij Adria LNG, Plinacrov ne bi imao skladišta za plin.
Kad se usporede ta dva projekta prema potrebnim novcima i vremenu izgradnje razlike su ogromne. Veliki LNG terminal koštao bi oko jednu milijardu eura, dok bi manji projekt došao, procjena je iz Plinacra, samo oko 50 milijuna eura.

Stranci planiraju da bi svoj terminal pustili u rad 2017. – 2018. godine, i to sve pod prepostavkom da 2013. odluče nastaviti dalje, dok je za realizaciju LNG RV potrebno oko dvije godine.

Među domaćim stručnim krugovima Plinacrova ideja dočekana je s veliki odobravanjem. S njezinom realizacijom Hrvatska bi konačno dobila svoje prvo LNG postrojenje, o kojem se priča od sredine ’90ih, i novi dobavni plinski pravac.

Jedini nedostatak LNG RV-a, je za tri do pet posto viša cijena plina za kupca – državu u odnosu na onaj koji bi se dobivao preko klasičnog terminala. (tportal)

Previous articleIstraživanje: Samo 6% građana misli da se nelegalno financirao samo HDZ
Next articleUhvaćeni provalnici u vozila

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here