Home Mozaik Hrvatskog narodnog preporoda najbolji film 20. LFF-a;treća nagrade publike za Veće od...

Hrvatskog narodnog preporoda najbolji film 20. LFF-a;
treća nagrade publike za Veće od traume

204
0

Film „Hrvatskog narodnog preporoda“ proglašen je najboljim filmom 20. Liburnia Film Festivala prema izboru žirija. Potresni i katarzični „Veće od traume“, Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski osvojio nagradu publike.

U Opatiji je danas dodjelom nagrada i prikazivanjem filmova u produkciji Restarta zatvoreno okruglo, 20. izdanje Liburnia Film Festivala, jedinog festivala koji prikazuje isključivo recentne hrvatske dokumentarne filmove. Petodnevni festival prikazao je četrdesetak dokumentarnih naslova, te donio petnaestak premijera.

LFF-ova publika još jednom je pokazala da voli i prepoznaje filmove teške, ali važne tematike, te je svoje glasove i nagradu publike dodijelila filmu „Veće od traume“ Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski. Film je ocijenjen sa srednjom ocjenom 4,792.

Tri nagrade žirija za film „Hrvatskog narodnog preporoda“

Međunarodni LFF-ov žiri, koji čine snimateljica Andrea Kaštelan, redatelj Mladen Kovačević, ravnateljica riječkog Art-kina Slobodanka Mišković, dizajner zvuka Jakov Munižaba te dramaturginja i scenaristica Ivana Vuković, dodijelio je nagradu za najbolji film dokumentarcu „Hrvatskog narodnog preporoda“ Gorana Devića zbog korištenja isključivo filmskih sredstava kojima autor priča tešku, ali što je važnije, empatičnu priču o malom čovjeku, prožetu humorom svakodnevice stanovnika bloka hrvatskog narodnog preporoda, što je fino iskorištena ironija i za naslov filma.

Ekipa istog filma dobila je još dvije nagrade žirija – za najbolju režiju i montažu. Goran Dević treći je put na LFF-u osvojio nagradu za najboljeg redatelja, a Jan Klemshe drugi put za montažu. Žiri ih je nagradio zbog njihova umijeća – Devića jer spaja svakodnevicu svojih protagonista i vlastitu perspektivu čime publici daje moć inteligentnog sveprisutnog promatrača uvijek u centru intimnih zbivanja, a Klemshea zbog naizgled jednostavne transparentne gramatike, bez olakog shvaćanja ijednog reza.

Žiri je dodijelio još dvije stručne nagrade i nagradu za najbolji regionalni film.
Nagrada za najbolju fotografija otišla je u ruke Davora Sanvincentija i Ivana Slipčevića koji su surađivali na filmu „Mjesta koja ćemo disati“, a čija nas vizualna interpretacija odnosa koje film propitkuje vodi kroz svojevrsno putovanje isprepleteno prostornim i vremenskim fragmentima.

Luka Gamulin, najbolji je dizajnerzvuka 20. LFF-a (film „Tvornica filmova“), pokazao je kako najosnovniji elementi zvuka mogu biti i najmoćniji. Zvučnim sredstvima saznajemo, upoznajemo i osjećamo nostalgične priče protagonista koje nikada zapravo ne ugledamo, i to sve u velikom skladu sa slikama prostora kojima vizualno putujemo.
Nagradu za najbolji regionalni film dobio je film „In mediasres“ redateljice Ane Klepo. „Sekvenca zabave je surova i eksplicitna, ali njome redateljica gotovo kao da ni ne zauzima stav o tome je li prikazano dobro ili loše, već izlaže stvarnost onakvu kakva jest.“, stoji u obrazloženju žirija.

Liburnia Film Festival od ove godine dodjeljuje i osmu festivalskih nagradu – nagradu kritičara/ke „Dragan Rubeša“. Ove godine čast da o njoj odlučuje pripala mladoj filmskoj kritičarki Ivi Rosandić koja je nagradu dodijelila filmu„Lutajući oceanom“ Tome Zidića jer „Mod življenja ljudi koje susreće, atmosferu pejzaža koje posjećuje, Toma Zidić preobražava u poetiku filma“.

Najbolji film i nagradu publike festival nagrađuje novčanom nagradom. Svi nagrađeni dobit će i originalnu statuu čiji je autor umjetnik Saša Jantolek. U nagrađivanje dokumentarista uključili su se LFF-ovi partneri, ACER Hrvatska, Art-kino, AVC Zagreb, Institut dokumentarnog filma – IDF te Balkan DocumentaryCenter.

20. Liburnia Film Festival organizira Udruga LFF, suorganizator je Restart, a partner Festival Opatija. Podržavaju ga Grad Opatija, Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Zaklada “Kultura nova”, Primorsko-goranska županija, Turistička zajednica Grada Opatije, AVC grupa, ACER Hrvatska, Generalni konzulat Republike Srbije u Rijeci, Turistička zajednica mjesta Ičići, Turistička zajednica Kvarnera, SPID – savez scenarista i pisaca izvedbenih djela i drugi podržavatelji.

Previous articleOd ovog tjedna manje sparine, stižu naoblaka i kiša.
Next articleRuskinja u Poreču muža ubola nožem pred njihovim maloljetnim djetetom

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here