Home Vijesti I ugostitelji u New Yorku zbog mjera žele zabraniti ulaz političarima, nitko...

I ugostitelji u New Yorku zbog mjera žele zabraniti ulaz političarima, nitko ih ne naziva fašistima!

867
0
Piše: Sanja Perinić Švorinić

Otkad je prije 10-ak dana Tomislav Kovačević, vlasnik popularnog riječkog lokala Three Monkeys, na njihovom Facebook pageu, ojađen vladinim mjerama i lošim upravljanjem korona-krizom, objavio da “članovi, glasači i simpatizeri HDZ-a” nisu dobrodošli u njegov lokal, ne stišava se negodovanje prozvanih. Krenulo je s niže rangiranim lokalnim HDZ-ovcima, koji su vlasnika lokala i njegov čin građanskog aktivizma usporedili s velikosrpskom hegemonijom i holokaustom, da bi se nastavilo s optužbama aktualnog HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika, koji je vlasnika lokala optužio za rasizam, a nedugo nakon toga u priču su se uključili i neki ministri iz našeg kraja te i sam premijer Plenković. On je danas izjavio da je riječ o diskriminaciji i da je sljedeći korak fašizam.

Ono što je učinio vlasnik popularnog riječkog lokala, nije, naravno, ništa od onoga što mu zapjenjeni HDZ-ovci imputiraju. Riječ je o činu građanske hrabrosti i skretanju pažnje na trenutno gorući problem u našoj državi – brojni ugostiteljski objekti zatvoreni su već mjesecima, HDZ-ova vlada im je zabranila rad, (iako ne postoje relevantna znanstvena istraživanja koja potvrđuju da zatvaranje ugostiteljskih objekata sprječava širenje koronavirusa) bez da ih je obeštetila (kao što nije niti jednu drugu djelatnost kojoj je rad bio ili je još uvijek zabranjen) čime je njima, njihovim obiteljima i njihovim radnicima ugrozila egzistenciju. Ako nešto vuče na dikriminaciju, to su Vlada i Stožer koji zabranjuju rad pojedinim djelatnostima dok njihovi istaknuti članovi po raznim misama sudjeluju u kršenju istih onih mjera koje su Stožeri, čiji su članovi, donijeli.

Vlasnik Three Monkeysa prvi je ugostitelj u Hrvatskoj koji je na tragu akcija koje udruženi ugostitelji New Yorka rade već tri mjeseca. U prosincu 2020. vlasnici restorana u New Yorku poslali su poruku gradonačelniku Billu de Blasiju i guverneru Andrewu Cuomu: “Ako ne možemo prehraniti svoje obitelji, nećemo hraniti ni vaše.” To je postao slogan tisuća vlasnika lokala u New Yorku, koji su zaprijetili da će zabraniti političarima koji su odgovorni za mjere, koje su njih i njihove poslove dovele na rub propasti, da jedu u njihovim objektima, a kao odgovor na zabranu rada u zatvorenim prostorima.

‘U ovom se trenutku ne radi o politici – bilo da ste lijevi ili desni, konzervativni ili demokrat.”, izjavio je Michael Quinn, čija obitelj vodi slavni Feltman na Coney Islandu. Quinn je ustvrdio da je Cuomov potez da zabrani posluživanje hrane i pića u zatvorenom – koje je do 14. prosincu ionako bilo dozvoljeno na samo 25 posto kapaciteta – pljuvanje u lice znanosti, s obzirom na to da podatci pokazuju da je u državi New York manje od dva posto slučajeva zaraze COVID-om u ugostiteljskim objektima. Za usporedbu, 70 posto slučajeva povezano je s okupljanjima u domaćinstvu, koja postaju češća kad je zabranjeno okupljanje u ugostiteljskim objektima, rekao je Quinn.

Vlasnici restorana mjesecima su u agoniji zbog neprestanog mijenjanja mjera i restrikcija, te su nebrojeni objekti zauvijek zatvoreni, dok su drugi na rubu zatvaranja. Quinn je naglasio kako su restorani potrošili tisuće dolara na opremu kako bi osigurali sigurnost osoblja i kupaca, uključujući nove ventilacijske sustave, prepreke između stolova i grijalice za vanjske prostore. ‘Mislim da ti političari smišljaju pravila bez korištenja znanosti, bez logike’, rekao je Quinn za Daily Mail 23.12.2020.

Skupina od 70 njujorških barova i restorana pokrenula je nedavno tužbu protiv guvernera Andrewa Cuoma navodeći da država New York stalno mijenjajući propise tijekom pandemije koronavirusa krši njihova građanska prava. Mnogi restorani potrošili su tisuće dolara rekonfigurirajući vanjske i zatvorene prostore u skladu s aktualnim epidemiološkim propisima o zdravstvenoj sigurnosti, samo da bi se ti propisi promijenili bez puno upozorenja, a vlasnici lokala bili su prisiljeni potrošiti još više novca kako bi bili u skladu s pravilima koja se mijenjaju iz dana u dan. Restorani stoga traže financijsku kompenzaciju i kaznenu odgovornost “za trenutni i za trajni učinak mjera”.

Ova je tužba posljednja u nizu pravnih radnji koje je NYC-ova restoranska industrija poduzela protiv države New York tijekom pandemije. Skupna tužba u iznosu od 500 milijuna dolara podnesena u rujnu 2020. imala je za cilj podići zatvoreni kapacitet za objedovanje u gradu s tadašnjih 25 na 50 posto, a u prosincu je nekoliko restorana pokrenulo tužbu protiv Cuoma pokušavajući zaustaviti drugu zabranu poslovanja, koja još uvijek traje.

U istom smjeru, podnošenju tužbi protiv države i traženju obeštećenja, trebali bi krenuti i hrvatski ugostitelji. Jedino je šteta što im odštetu neće platiti razni Plenkovići i Butkovići iz vlastitog džepa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here