Home Vijesti Ika Šarić: Ili oslobađa ili izriče najviše kazne zatvora

Ika Šarić: Ili oslobađa ili izriče najviše kazne zatvora

4787
4

Izričući beskompromisne presude poznatim i nepoznatim optuženicima, po tko zna koji put sutkinja riječkoga Županijskog suda Ika Šarić našla se u žiži interesa medija i javnosti te postala veća ”zvijezda” od samih optuženika. Njezina odluka o devet godina zatvora dr. Ognjenu Šimiću već je dva dana glavna tema svih razgovora i zasjenila je optužnicu.

Osjetljiva na bahatost

Stil rada sutkinje Šarić postao je ne samo prepoznatljiv nego i predvidiv. Naime, kod svih presuda ona se striktno drži slova zakona i dokaza. Vrlo često tijekom suđenja zbog pokušaja rašćišćavanja dvojbi traži odgovore na pitanja što su propustili odraditi istražitelji ili oko kojih bi se trebalo pomučiti tužiteljstvo. S druge strane, kod izricanja kazne posebno je osjetljva na neljudskost i bahatost optuženika, odnosno okrutnost u njihovim nedjelima, i u takvim je slučajevima maksimalno oštra pri određivanju kazne.

U prilog tome svjedoče najviše kazne izrečene u slučajevima ubojstva Ljubomira Novaka, u kojem je počinitelju Damiru Perasu izrekla maksimalnih 20 godina, kao i naručiteljici Snježani Novak, kojoj je Vrhovni sud smanjio na 15 godina. Nedavno je Ivana Dvorskog za trostruko ubojstvo obitelji Vukoša osudila na maksimalnih 40 godina.

Uzdigao je slučaj Norac

Nemalo je puta “probijala” granice izrečenih presuda, kao i u slučaju Šimić, ili kada je, primjerice, Alena Batinića osudila na 12 godina zbog raspačavanja droge. Karijeru joj je ipak najviše obilježio i u prvi plan uzdigao slučaj Norac. Ona je, naime, prva u Hrvatskoj potpisala presudu jednom generalu heroju.

S druge strane, ne libi se osoboditi optužene, a najbolji je primjer slučaj Riječka banka i oslobađanje Ivana Štokića i ostalih direktora. Pokušava spojiti pravo s pravdom, a mnogi joj zamjeraju da previše emocionalno ulazi u slučajeve i da se poistovjećuje sa žrtvama iako joj priznaju nevjerojatnu predanost u radu. (Jutarnji.hr; foto: nacional)

4 COMMENTS

  1. svaka čast gospođi šarić, da više ljudi u hrvatskoj poput nje profesionalno i časno obavlja svoj posao bilo bi nam svima puno bolje

  2. “Stil rada sutkinje Šarić postao je ne samo prepoznatljiv nego i predvidiv. Naime, kod svih presuda ona se striktno drži slova zakona i dokaza.”

    A ja jadan mislio da tako postupaju svi suci. Znaic ako se sudac ne drzi striktno zakon ai dokaza, nije to manjkavost, nego samo njegov stil.

  3. Ika Šarić – ovo sve što je napisano – NIJE.
    Grdno se varate, zapravo varate druge ljude. Ja sam ostala šokirana kod nekih njenih poteza. Jedan od njih je ne držanje dokaza.
    Mislim stvarno ste niski…ovako lagati i varati ljude…svaka čast. To mogu samo riječki novinari.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here