Home Kolumne Ima li Rijeka rekreacijske zone?

Ima li Rijeka rekreacijske zone?

979
4

Kada se spomenu rekreacijske, šetališne, kupališne zone na području našeg grada, odmah se pomisli da takvo što jedva da ima ili ne postoji. No, dali je baš tako? Na sreću nije, jer naš grad ima velike potencijale za uređenje takvih sadržaja, koji se nalaze u granicama grada i gotovo na dohvat ruke svima građanima Rijeke.

Kantrida – daleke 1978.g. započela je gradnja obalne šetnice na Kostabeli koja se proteže od teniskog igrališta pa sve do Preluka. Cilj je bio izgraditi obalni put od 3.Maja točnije kupališta „Rivijera“ sve do Preluka u dužini od čak pet kilometara, te urediti plaže i ostalu infrastrukturu za rekreaciju građana. Nažalost, na realizaciji ovog plana stalo se 1983.g. na Kostabeli i do današnjeg dana nije se nastavilo sa daljnjom izgradnjom prema Biviu i Kantridi. Čak ni u smjernicama Grada ne postoje planovi realizacije ovog velikog kupališno rekreacijskog pojasa iako ga GUP predviđa. Ostala je samo spomen tabla na Kostabeli koja podsjeća da se u izgradnju krenulo 1978.g. Plaže na cijelom tom pojasu su u prilično jadnom stanju.
Pećine – i na ovome dijelu grada postojali su planovi i želje za izgradnjom šetnice i uređenjem postojećeg plažnog kompleksa, koji bi počinjao od ex kupališta Clotilda i završavao na plaži Grčevo. Na nedavnoj javnoj raspravi DPU Pećine bilo je postavljeno pitanje izgradnje šetnice, a odgovoreno je, gle čuda, da zbog strme obale ne postoji mogućnost izgradnje obalnog puta. Za podsjetiti je da u Lovranu na izrazito strmoj obali, izgrađena je šetnica duga više kilometra i to prije 100 godina.

Katarina, Pulac, Veli Vrh – ogroman prostor Sv.Katarine koji preko Pulca vodi ka Velom Vrhu, sa prekrasnom šumom i pogledom na Kvarner i Grobnik izmrežen mnogim stazama za šetnju. Ovaj prostor obiluje i zanimljivim povijesnim objektima od ostataka rimskog obrambenog zida – Limesa, do velikog broja dobro očuvanih vojnih objekata iz II svj.rata. MO Brašćine-Pulac davao je zanimljivu inicijativu da Grad uredi kompleks kako bi prostor ušao u turističku kartu grada, ali sluha za tako što nije bilo, a cijeli prostor ostaje i dalje zapušten.

Dolina Rječine – odmah iza Banskih vrata u ulici Račkog ka dolini Rječine vodi put do nekadašnjeg mlina Žakalj ispod Orehovice. Također jedan veliki šumski kompleks sa ostacima kanala i mlinova te impozantnom građevinom nekadašnjeg mlina Žakalj. Ovdje se nalazio i mali željezni most preko Rječine, čija izrada reprinta zasigurno ne bi bila skupa. Na pojedinim mjestima korito Rječine je široko samo 3 metra. Treba istaći da u riječkom arhivu postoje idejni projekti šetnice koja bi se protezala od Vodovodne ulice preko Hartere i dolazila do mlina Žakalj. Inače ovaj prostor nekada je bio popularno izletište Riječana pedesetih godina XX stoljeća, sada također potpuno zapušten prostor.

Sve ove potencijalne rekreacijske zone su na dohvat ruke i pristupačne svim Riječanima. Nažalost sve dosadašnje gradske uprave pa i sadašnja nisu učinile ništa kako bi ovi prostori bili optimalno uređeni i iskorišteni. Paradoksalno je da će Riječani uskoro dobiti novu šetnicu – riječki lukobran i to zahvaljujući Lučkoj upravi, koja financira uređenje . Oni (gradska uprava) kojima je dužnost da Riječanima obogate društveni život i življenje u gradu kroz rekreacijske kupališne i šetališne zone pokazuju opet nedostatak senzibiliteta, volje i želje učiniti nešto za svoje građane. Realizacija svih ovih projekata financijski nije zahtjevna, jer primjerice gotovo svi gradovi na moru kako veliki tako i manji, imaju šetnice uz more ili ih grade, osim Rijeke. Riječanima željnim rekreacije, šetnje i kupanja preostaje i dalje odlazak ka Opatiji, Kostreni, Krku, Kastvu itd. (predrag miletić)

4 COMMENTS

 1. Na žalost,vrlo je vjerojatno da će ovaj komentar otići u vjetar ali ga želim svejedno napisati.Jedino mjesto gdje se Riječani mogu prepustiti obiteljskoj rekreaciji(znači da nije zahtjevna za sve članive obiteli)je jedino ravnica Grobničkog polja i to od kafića na početku G.polja do početka Podhuma i nazad, 1800mtrs u svakom pravcu,tj.3600mtrs.
  Ali kome to govoriti kad nam gradonačelnik i dožupanica izgledaju kao prasci, a ni župan nije puno bolji. Bože mi pomozi, pa zar smo mi Riječani takve, ali zaista takve neopisive budale, idioti ,da jedini u HR ne možemo imati mjesto gdje se može proći skupa na rolama,biciklama ili trčeći bez straha da će va neko s autom skupiti.Asfaltiranje već postojeće makadamske staze na već prije navedenom mjestu bi koštalo uvrh glave do 100.000kn,a centar županije to zaslužuje,ali badava to kad Komadina to ne čuje,ali će ubrzo imati obraza žicati naše glasove da bi ostao na vlasti ko Castro! Puj!!
  Puna su im usta sporta,osobno sam na Radio Rijeci razgovarao s obojicom o tome, a odgovor znate.To nema veze s politikom,ali zato ko zmija noge Obi krije poslovanje Ri Sporta,parazita koji cica naše pare.Ma ko koristi od vas bazen,kome treba nova dvorana od nas na Zamete?Mi punimo 2.proračun u HR, nemamo kamo,a rekreacija nam se svodi na četverored u Kostreni dok Komadina radi našim parama hokejašku dvoranu u Delnicama. Pederi obojica!!
  Moja obitelj i ja se snalazimo,vas ostale Riječane ko jebe, glasajte za njih,budite debeli i iščekujte Godoa!

 2. Slažem se s tim da Rijeci zaista treba mjesto za rekreaciju cijele obitelji, i da su takve zone potrebne, ali kako možete reći kome koristi od bazena i dvorane na Zametu? Znate li koliko djece na tom bazenu svaki dan trenira, pa Rijeka je oduvijek bila grad gdje su stasali najbolji plivači i vaterpolisti. Sigurno ne bi tako govorili da vaše dijete trenira plivanje i da vaši roditelji jednom tjedno posjećuju bazene. Također, što se tiče dvorane, nije najpotrebnija trenutno u gradu, ali je ovo bio idealno vrijeme za njenu izgradnju. Imat ćete koristi od nje, vjerujte. A do tada, djecu na bazene, prošećite Kostrenom ili Grobnikom i uživajte.

 3. Rijeka je grad s namanje parkovnih površina po glavi stanovnika u Europi a biće i u svijetu možda.
  Na Potezu Katarina-Veli vrh je pred 100 let sađena predivna šuma crnog bora, loju se sad ima manjeru posjeći i zamijeniti je listopadnom šumom, što bi imalo opravdanja gledajući kao čisto prirodni proces, mada ovaj uski pojas treba gledati više kao rubni dio grada i kao parkovnu strukturu a ne divlju prirodu. Bor daje predivan miris i vizuru cijelom brdu, pa su istu situaciju u obruču Trstu uzeli baš tako, tj. suprotno od nas, ostaviti će taj bor i nadosađivati ga, a ne kao mi posjeći.
  KIkiz spominje grobničko polje, divno je ali ni tu nema strategije. Na zapadnom dijelu većeg polja uz Podhum dolazi radna zona i skladišta, a uništeno je puno već automotodromom, koji u toj kotlini stvara ogromnu buku, koja se čuje skoro do Platka. a i kad bi automotodrom bio ono što bi trerbao biti onda je cijelo polje parking.Automotodrom je trebalo izmjestiti u Istru ili di već. To polje polja je moglo biti super rekreacijska zona umjetna jezerca u iskopima, jahanje,camping,.aerodrom,…ali tamo ide sad i golf, što ne bi smjelo s obzirom na vodozaštitnu zonu vode koja dolazi do Zvira.a ionako je ta zona već jako ugrožena.
  Pećine su mogle dobiti šetnicu uz more, ali tamo su se naselili mnogi “uglednici” iz Oberovog kruga, pa da im mi ostali ne smetamo šetajući uz more, jer lako je tamo napraviti šetnici a da se ne unište stijene Pećina(pješački tunelićima i mostićima) a to pretpostavljeno uništavanje Ober navodi kao prepreku ostvarenju te staze.

 4. C.I. pomijesao si rekreacijske zone sa sportskim objektima ali kad vec otvaras temu, i po broju sportskih objekata grad rijeka zaostaje za gotovo svim gradovima u hrvatskoj. za to naravno nije odgovorna gradska vlast nego hrvatske zeljeznice i konzervatori.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here